Головна » 2013 » Листопад » 23 » Не зміліє Дзвінкова криниця
11:31
Не зміліє Дзвінкова криниця
Минулої п’ятниці у Нових Петрівцях  на Межигірському узвозі зібралось чимало людей, які стали учасниками значної події, що відбулась поруч із Дзвінковою криницею біля підніжжя великого хреста, який був установлений в цьому святому місці 2011 року місцевими патріотами і краєзнавцями, яких очолюють корінні жителі Нових Петрівців Геннадій Ніколаєнко та його батько Микола Васильович, актуальні, цікаві і патріотичні вірші якого знають новопетрівчани.
 
Вже не один рік Геннадій Ніколаєнко значну частину свого часу і коштів вкладає у вивчення історії Межигір’я, а саме історії виникнення, розвитку, функціонування Межигірського монастиря від XI до XX століття. Адже саме в цій духовній обителі і біля неї в глибоку давнину зосереджувалась, групувалась і діяла велика кількість українського чернецтва, міщанства, селянства. З Межигірською обителлю пов’язані імена десятків визначних діячів українського запорізького козацтва, таких як Семен Палій, Остап Гоголь, прадід Миколи Гоголя, Самусь, Іван Сірко.
 
У ХІХ столітті ці святі місця декілька разів відвідував Тарас Шевченко, який відтворив  краєвиди Межигір’я на живописних полотнах «Білий спас», «Судна рада» і «Вишгородська набережна» та оспівав їх у своїх геніальних літературних творах. Відомо, що з уст новопетрівчан поет записав п’ять різних балад.
 
Тут до тридцятих років минулого століття можна було віднайти місця поховань запорізьких козаків, сановного духовенства і щедрих благодійників-мирян. Цей пантеон бездумно і жорстоко вандали-комуністи ще перед війною зрівняли з землею.
 
Біля підніжжя хреста, увінчаного розкішно вишитим рушником, півколом горіли запалені свічки. Перед ними — жителі Нових Петрівців, серед яких ветерани Великої Вітчизняної війни, учні місцевих шкіл разом зі своїми учителями.
 
Подію прийшли підтримати заступник голови сільради М. Дикун та секретар  С. Костюк. Ієрей отець Віктор благословив добре починання та звернувся до односільчан із патріотичною промовою. Геннадій Ніколаєнко знімає з хреста рушник відкривається меморіальна дошка, на якій викарбувані такі слова:
 
«Благочинному духовенству,
Запорозьким національним героям,
Благодійним мирянам України, 
які вважали за велику честь бути 
похованими у святій землі Межигір’я.
15 листопада року Божого 2013»
 
Микола Ніколаєнко у своєму виступі закликав односельчан знати і гордитись історією свого краю та прочитав власний вірш «Святе Межигір’я».
 
Послухайте голос води –
Запорожці її освятили!
Козацькі здобутки у славі цвіли,
Тут думи Шевченка будили…
 
У виступі вишгородського письменника Олександра Дробахи звучав заклик до присутніх і влади достойно відзначити 200-річний ювілей нашого Кобзаря.
 
Валентина Єщенко, депутат Верховної Ради України I скликання, схвильовано звернулась до юних новопетрівчан із закликом довершити у майбутньому сьогоденні добрі починання по відродженню пам’ятних подій, які прошуміли у Межигір’ї. Валентина Миколаївна повідомила, що сільська рада Нових Петрівців разом із районною владою почали розробку планів перетворення Межигір’я у цікавий краєзнавчо-історичний тренд, після здійснення якого ці святі місця по праву можуть стати одною із визначних пам’яток культури не тільки Вишгородського району, а й усієї України.
 
Школярі поклали квіти до пам’ятного знака, а потім читали присутнім поезії Тараса Шевченка.
 
Валентина ОСИПОВА,
с. Демидів
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 855 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus