Головна » 2013 » Листопад » 23 » Не словом єдиним
11:29
Не словом єдиним
У Новопетрівській ЗОШ №1 відбувся Тиждень української мови та літератури. Учні брали участь у різноманітних цікавих заходах, протягом яких розкривали свої творчі здібності, пізнавали слово у всіх його виявах, поглиблювали знання в царині української філології.

Ще напередодні Тижня було оголошено три загальношкільні конкурси. Перший конкурс на кращу рекламу української мови набув найбільшого розголосу та популярності. Учні підготували багато символічних «білбордів», що рекламують мову, переконують її вивчати та вдосконалювати. Другий – це конкурс ілюстрацій до улюблених творів з української літератури, де найактивнішими були учні 1, 5 та 7 класів. Третій конкурс – на кращу присвяту рідній мові – став ще однією стежиною до розкриття дитячих талантів.

Традиційно тиждень розпочинається з понеділка. Так-от у понеділок стартував проект «Сходи мудрості». Довкола сходів, що ведуть з першого на другий поверх, було розміщено цікаві вислови про мову. Надалі цю ініціативу буде продовжено – і шкільні сходи періодично повнитимуться новими афоризмами. Зокрема, й наших сучасників, учителів та учнів. Цього ж дня розпочалася виставка у шкільній бібліотеці, присвячена Дню української писемності та мови. А до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в нашій школі стартував показ біографічних фільмів про великого Кобзаря. 

У вівторок стіни Новопетрівської ЗОШ №1 атакувала реклама української мови. А ще – конкурсні ілюстрації та присвяти. Старшокласники випустили навіть святкову «Літературну газету №1». А для середніх класів організовано «Літературні перегони».

Середа стала ще більш незвичайною, адже до школи завітав письменник Іван Андрусяк. Для молодших школярів він презентував свої дитячі книги (а їх у доробку Андрусяка вже близько двадцяти). Учні 5–7 класів найбільше цікавилися пригодами Івася Бондарука – героя повісті «Вісім днів із життя Бурундука». До речі, саме ця книга – єдина від України – цьогоріч увійшла до переліку найкращих дитячих книг світу. Проте Андрусяк – ще й талановитий «дорослий» поет і перекладач, у його доробку 11 збірок віршів, 4 – прози та есеїстики і понад 30 книг перекладів із різних мов. Тож протягом зустрічей із цим письменником було цікаво і малюкам і старшим учням.

У четвер нашу школу заполонив ярмарок українських страв. Продавали-купували все, що тільки можна: вареники, голубці, пиріжки, млинці, торти, кекси, печиво, запечені яблука і ще так багато всілякої смакоти, що й не описати. Усе це – до вшанування 200-річчя Тараса Шевченка. На частину грошей, що вторгували, заплановано придбати полотно і нитки для спеціального рушника до портрета Кобзареві. Кожен учень нашої школи візьме участь у вишиванні. Таким чином, цей рушник стане доброю спільною справою. Крім того, до ювілею Т.  Шевченка у Новопетрівській ЗОШ №1 буде реалізовано ще чимало ініціатив, проектів, заходів, конкурсів. То ж ярмаркові гроші стануть вчасною фінансовою підтримкою.

Ще у четвер п’ятикласники блискуче зіграли в «Мовно-літературний брейн-ринг», а учні 8–9 класів провели актуальний і поетичний «Суд над мовою».

У п’ятницю, 8 листопада, був День вишиванок. Тож усі учні та вчителі завітали до школи у вишитих сорочках, а дехто – і повністю в національному вбранні. Це неймовірно гарно! 

Після уроків відбулося свято, приурочене Дню української писемності та мови. Спершу власний концерт, із використанням мультимедійної дошки, показали учні початкової школи. Далі естафету свята перейняли учні середніх та старших класів. Вони здійснили мандрівку часом, театралізовано зобразивши і зародження української мови, і подальший її розвиток та утвердження в незалежній Україні. Особливо схвилювали розповіді дівчат із запаленими свічками про утиски та заборони української мови. Крім того, лунали вишукані вірші про мову, зокрема і з уст уявних «частин мови». Також було інсценізовано уривок із поеми «Катерина» Т. Шевченка. І як не згадати про запальні українські пісні й танці, їх теж було доволі.

Насамкінець – слова подяки всім учням та їхнім батькам. Адже до Тижня української мови та літератури долучився кожен: хтось – віршем, хтось – малюнком, хтось – стравою для ярмарку. Хоча більшість учнів взяли участь у всіх заходах. І, звісно ж, подяка адміністрації та вчителям школи. Завдяки злагодженій роботі всього педагогічного колективу. Тиждень української мови і літератури став цікавим та незабутнім.

Юлія НАБОК-БАБЕНКО,
учитель української мови 
та літератури Новопетрівської ЗОШ №1
Переглядів: 543 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus