Головна » 2014 » Липень » 19 » Не бути байдужим
10:19
Не бути байдужим
Впровадження у життя європейських цінностей, реальна допомога всім, хто її потребує, співчуття і небайдужість сьогодні  стали вимогою часу. Адже з поліпшенням умов життя та праці у європейських, принаймні, країнах зростає і тривалість життя – відтак кількість літніх і хворих людей.
 
Отже, люди похилого віку, інваліди від народження або ті, хто отримав серйозні травми й ушкодження, є предметом особливої турботи цивілізованого суспільства. Ставлення кожного члена суспільства до співгромадянина має бути таким, що дозволить покращити якість і тривалість життя будь-якого члена людської родини, навіть із невиліковними захворюваннями. Не заплющувати ж очі на чиїсь невимовні страждання, як ми це робили ще не так давно. 
 
Широке застосування на Заході отримала паліативна допомога (підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, полегшення страждань, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки). 
 
Переваг від впровадження хоспісної (хоспіс – мед­заклад, у якому перебувають важкохворі з прогнозованим летальним наслідком) та паліативної допомоги набагато більше, ніж можливих непорозумінь. Це новий поштовх для реконструкції старих і будівництва нових лікувально-профілактичних установ, що створить нові робочі місця для місцевих жителів – не лише будівельникам, а й медичному персоналу. 
 
Це можливість гідно прожити останній період життя окремим місцевим жителям (тих, кого за певних обставин немає кому доглянути з рідні), адже подібні послуги передбачатимуться і жителям громади, на території якої знаходитиметься лікувальна установа. До речі, чимало громадян України саме доглядом за пенсіонерами та пристарілими людьми заробляють непогані гроші на Заході. 
 
Депутати Вишгородської районної ради Олег Опімах та Олександр Спасибко з метою максимального наближення сільських громад до стандартів європейського життя та залучення у район інвестиційних коштів, звернулися з ініціативою створення подібних медичних закладів на базі старих і напівпрацюючих лікувально-оздоровчих закладів району. Цю ініціативу підтримали голова районної ради Ірина Побідаш та заступник голови райдержадміністрації Валентина Духота, висловивши щиру зацікавленість щодо цього інвестиційного проекту у контексті розвитку інфраструктури району в цілому.
 
Віталій Рибенко, один з потенційних інвесторів уже сьогодні, за його словами, готовий вкласти значні кошти у відбудову приміщень для потреб паліативної медицини, зокрема Пірнівської лікарні. 
 
– Однак реалізація згаданого проекту можлива лише після узгодження з сільською громадою, – зазначив присутній на презентації проекту сільський голова Сергій Книжников, тому запросив присутніх на презентацію проекту Пірнівській  сільській громаді. Створення подібних інвестиційних проектів саме у сільській місцевості підтримує і провідний лікар-онколог Київського національного онкологічного інституту Володимир Семиволос. А засновник і керівник фонду допомоги онкохворим дітям Лариса Лавринюк наголосила, що необхідність подіб­них закладів обумовлює наступна цифра – паліативними закладами Київ забезпечує лише менше 10 відсотків тих, хто такої допомоги потребує. У європейських країнах подібні послуги надаються майже всім, хто цього  потребує.
 
Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Переглядів: 460 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus