Головна » 2013 » Червень » 8 » Наскільки збільшиться зарплата
10:53
Наскільки збільшиться зарплата
У травні відбувся перерахунок зарплат бюджетників. Завдяки тривалим переговорам між профспілками та Мінфіном, посадовий оклад працівників першого тарифного розряду відтепер становитиме 852 гривні. Підтримала позицію профспілок і наполягала саме на цій цифрі міністр соціальної політики Наталія Королевська. Адже від цієї ставки тепер залежатиме розмір посадового окладу кожного з 25 розрядів тарифної сітки. 

Про те, наскільки в середньому збільшиться зарплата і якою є процедура перерахунку, кореспондентові УКРІНФОРМу розповів директор Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України Олександр Товстенко. 

– Скількох людей стосуватиметься це підвищення та про які суми йдеться? 

– Буде перераховано зарплати із січня 2013 року для близько 3,5 мільйонів працівників охорони здоров’я, освіти, культури, соціальної сфери та інших бюджетних галузей. У середньому за кожен місяць донарахована заробітна плата становитиме, наприклад, у лікаря вищої категорії від 29 до 50 гривень, у вчителя вищої категорії – від 27 до 45 гривень. Очевидно, що це не такі великі кошти. Але йдеться лише про перші кроки, які ми робимо цьогоріч. Сподіваємося, що будуть підвищення більш суттєві, і що важливо – регулярні. 

– Як відбувається процедура перерахунку? 

– Після того, як 27 березня уряд схвалив постанову №197 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», центральні органи влади мали привести власні нормативно-правові акти з питань оплати праці працівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери їх управління, у відповідність з цією постановою. 

Фактично необхідно було підготувати понад 60 наказів, котрі, після погодження з Мінсоцполітики і Мінфіном, мали б бути зареєстровані у Мін’юсті, а вже після того можна було розпочати перерахунок на кожному окремому підприємстві чи закладі. Для опрацювання такої кількості наказів місяць – це оптимальний термін. Тому міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради в Кабміні 14 травня поставила чітке завдання – щоб люди почали отримувати дораховані кошти вже одночасно із зарплатою за травень. 

– І це завдання виконується? 

– Маємо позитивну динаміку. Однак певні затримки є – через те, що деякі органи центральної влади затягнули з процедурою оформлення відповідних наказів. Сподіваємося, що процес прискориться і найближчим часом всі без винятку працівники бюджетної сфери отримають підвищені зарплати. 

– А як діяти, якщо перерахунку й досі нема? До кого порадите звертатися? 

– Хочу одразу заспокоїти всіх тих, хто досі чекає – ви обов’язково отримаєте збільшені зарплати. У будь-якому разі, якщо є факти затягування, слід звертатися безпосередньо до міністерства або зателефонувати на урядову гарячу лінію. Кожне звернення ми фіксуємо і по кожному будемо розбиратися.
Переглядів: 465 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus