Головна » 2013 » Квітень » 27 » Нашій спадщині – наш захист
10:47
Нашій спадщині – наш захист
18 квітня, у Міжнародний день охорони пам’яток культури, в історичному музеї, що у Вишгороді, відбувся «круглий стіл», де йшлося про актуальні проблеми охорони археологічної історикокультурної спадщини району та міста. Активну участь в обговорені теми взяли начальник міського гуманітарного відділу Володимир Ткач, завідувач сектору внутрішньої політики РДА Олена Глава, директор міжшкільного навчально-виробничого комбінату Микола Федірко, співробітник обласного центру охорони наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Олена Бреяк, співробітник інституту археології НАНУ Всеволод Івакін, а також археологи, науковці, працівники товариства охорони пам’яток та історико-культурного заповідника, громадські діячі. 

Учасники засідання, після обміну думками, згодилися, що обов’язково потрібно поширити інформацію щодо збереження рідкісних рослин, занесених до Червоної книги, які на межі зникнення. Це, наприклад, хвощ реліктовий та дика орхідея, що ростуть в районі озер Бегемотики, ландшафт навколо яких з 2010 року є також історичною пам’яткою. Шлях інформування – встановлення на території табличок з історичними та загальними даними про рослини і місцевість взагалі. Директор історикокультурного заповідника Ірина Пироженко повідомила, що вже замовлені документи на окреслення меж заповіднику, що значно допоможе зберегти цінні пам’ятки, рослини тощо. 

Також присутні обмінялися досвідом, яким чином можна здійснити реконструкцію архітектурних пам’яток – будинку Клюкви, що знаходиться у Вишгороді по вул. Шкільній, та приміщення навчальновиробничого комбінату (будинок вчителів, побудований у 1905 році). А ще вирішили, яким правовим методом взяти під опіку постамент Павки Корчагіна. 

Але найбільшим головним болем науковців є невпорядкованість земельних ділянок, розташованих на території Городища. Як зазначили учасники «круглого столу», існує багато юридичних перепон, часто неможливо віднайти господаря певної ділянки. Як показали розкопки, проведені співробітниками інституту археології минулого серпня, на одній з ділянок є що досліджувати. Всеволод Івакін запропонував направляти власникам ділянок листи з проханням, щоб вони завчасно попереджали їх про намір чи проведення будь-яких будівельних робіт у своїх садибах. А Олена Глава внесла ідею залучити до цієї справи місцевих депутатів та працівників правоохоронних органів: «Справа в тому, що депутати дуже добре знають своїх мешканціввиборців, деякі й самі проживають там. Для них це нескладно, до того ж – це їхня робота. А на такі «круглі столи», як сьогодні, потрібно запрошувати правоохоронців. Вони будуть, як кажуть, в курсі справи, і вноситимуть свої рекомендації. Тоді більш плідними будуть і результати». 

А наступного дня в історичному музеї урочисто відкрили фотовиставку, присвячену 40-річчю створення Вишгородського району. Участь у відкритті взяли заступник голови РДА Валентина Духота, співробітники музею, колишні керівники району різних років, громадські діячі, а також вихованці дитячого садка «Ластівка». Свої матеріали для виставки надали мешканці Вишгородщини, завдяки яким можна уявити, як створювався район, прослідкувати всі віхи становлення. 

Ольга ПЕТРЮК, «Слово»
Переглядів: 432 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus