Головна » 2016 » Грудень » 8 » Народовладдя: дієвий інструмент вирішення завдань
19:42
Народовладдя: дієвий інструмент вирішення завдань

День місцевого самоврядування – подія, що не лише яскраво підтверджує активну участь широких мас населення в управлінні державою, високу роль самоврядності як найдемократичнішої, наймасовішої форми управління в суспільстві, а й возвеличує чесну й самовіддану працю сільських, селищних, міських голів, депутатів і працівників виконавчих апаратів місцевих рад. Сьогодні місцеве самоврядування стало основою народовладдя, одним із головних чинників розвитку громадянського суспільства, дієвим інструментом вирішення не лише регіональних, а й загальнодержавних завдань. Становлення самоврядних традицій – особлива сторінка в історії українського державотворення. Нині, після численних трансформацій, місцеве самоврядування в Україні, як і в усьому світі, розглядається як єдино можлива і найбільш раціональна форма влади на місцях, як базис, що визначає усю суспільну надбудову. Напередодні Дня місцевого самоврядування  голова Вишгородської  районної ради Ростислав Кириченко відповів на запитання.
– Ростиславе Миколайовичу, минув рік, відколи новообрані депутати районної ради приступили до виконання своїх обов’язків. Коротко охарактеризуйте роботу ради за звітний період.
– Вишгородська районна рада VII скликання працює вже більше року. За звітний період нам вдалося дуже багато чого змінити в районі. На депутатів  Вишгородщини  всіх рівнів покладена висока і почесна місія – служити громаді. Я хочу сказати, що народні обранці стараються з гідністю виконувати покладені на них обов’язки. Адже, для виконання своїх повноважень ми взяли за основу саме ті пріоритети, які мають позитивний влив на соціальний, економічний, культурний розвиток району. Основні з них – захист інтересів людини, неухильне підвищення рівня життя і добробуту кожного громадянина. 
– Ростиславе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, про роботу депутатського корпусу. 
– Районна рада нинішньої каденції нараховує 36 депутатів з восьми політичних партій. З них 9 депутатів від політичної партії «Солідарність», 6 – від політичної партії «Наш край», 4 – від політичної партії «Громадянська  позиція», 4 – від ВО «Батьківщина», 4  – від Радикальної партії Олега Ляшка, 3 депутати від Партії «Воля», 2 депутати від політичної партії «Нові обличчя». У районній раді, відповідно, створено вісім депутатських фракцій. 
Депутатський корпус ради суттєво оновився. За віком 15 депутатів – до 35 років, 11 – до 50 років, 1 – понад 60 років. 18 депутатів – це керівники, заступники керівників та ведучі спеціалісти установ, організацій, закладів, підприємств, приватні підприємці, три є представниками освітньої галузі, з них – один директор школи, два викладачі, чотири депутати працюють на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування, три представляють медичну галузь, два є працівниками  обслуговуючої сфери. Хочу наголосити, що всім народним обранцям притаманний високий професійний, діловий та інтелектуальний потенціал, а основне – їм довіряють люди.
В районній раді працює шість постійних комісій.  Завдяки тому, що ми рівномірно розподілили комісії як в політичному сенсі, так і по професійному напрямку, нам вдалося  добре налагодити роботу комісій. І при цьому всьому, кожна політична сила залишилася задоволеною роботою. Результатом цієї співпраці є те, що проекти рішень на сесіях приймалися переважно без змін і доповнень, а якщо і були зміни чи доповнення, то лише поодинокі. 
Таким чином, до колегії районної ради увійшло в переважній більшості по два  представники від кожної політичної сили. 
 – Хотілось би від Вас почути  як організована співпраця та взаєморозуміння з райдержадміністрацією та з сільськими, селищною та Вишгородською міською радами?
–  З райдержадміністрацією співпраця налагоджена на найвищому рівні – спільними зусиллями у форматі дотримання інте­ресів територіальних громад та їх жителів, чіткого виконання кожною стороною своїх обов’язків і повноважень. Об’єктивним критерієм оцінки нашої співпраці є виконання районного бюджету, розв’язання першочергових соціальних проблем. Спільне вирішення проблем дає змогу значно поліпшити добробут людей, які виявили нам довіру керувати тією чи іншою територією.
Із місцевими радами ми постійно підтримуємо зв’язок, з кожним сільським головою нам вдається чи то в телефонному режимі, чи то під час мого об’їзду  району мінімум один раз поспілкуватися. Зараз спільно з районною адміністрацією маємо на меті запровадити виїзні прийоми громадян шляхом створення певного графіку. Я помітив, що люди із віддалених населених пунктів не вірять в те, що  вони можуть  достукатися  до влади і вирішити наболілі питання. 
–  Ростиславе Миколайовичу, ми спілкуємося з Вами напередодні святкування Дня місцевого самоврядування. Це професійне свято для багатьох, чиї фахові інтереси пов’язані з функціонуванням представницьких влад на місцях. Що Ви побажаєте цим людям?
 –  Хочу побажати працівникам органів місцевого самоврядування, депутатам рад усіх рівнів, активістам самоврядних органів міцного здоров’я, щастя, добра, терпіння, творчої наснаги  та нових звершень! Та побільше повноважень! Нехай цей святковий день додасть натхнення і наполегливості у справі подальшого розвитку територіальних громад Вишгородського району, зміцнення авторитету України у європейській спільноті! Я щиро вірю, що майбутнє України за сильними регіонами, громадами – існування яких можливе лише за умови відповідальних і професійних органів місцевого самоврядування.

Катерина ДЕНИСОВА

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 525 | Додав: slovo
comments powered by Disqus