Головна » 2013 » Вересень » 28 » Найбільше хвилює дитяче харчування
21:23
Найбільше хвилює дитяче харчування
Минулого тижня в Гаврилівській загальноосвітній школі відбулася робоча нарада під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Вячеслава Савенка, та за участю заступника голови РДА Тамари Овчиннікової, т.в.о. начальника відділу освіти Світлани Малашенко, з керівниками навчальних закладів району. На нараду, крім керівників навчальних закладів, були запрошені начальник районного управління юстиції Наталія Костюченко, директор управління капітального будівництва Олександр Ніцкевич, директор ТОВ «Візит» Володимир Тимошенко. 

Забезпечення конституційного права дітей та підлітків на здобуття загальної середньої освіти, організований початок нового 2013-2014 навчального року та стан готовності навчальних закладів району до роботи в осінньо-зимовий період, стан організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2013-2014 навчальному році, створення належних умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах, організація інклюзивного та індивідуального навчання – ці та інші питання були запропоновані для обговорення. 

– На жаль, навчальний рік розпочався не зовсім так, як ми планували, – «з місця в кар’єр» розпочав Вячеслав Савенок, – тому акцентую вашу увагу на проблемах, які у нас виникають і дуже сподіваюсь на змістовний та відвертий діалог. Розпочну з ремонтів приміщень навчальних закладів. У деяких школах сьогодні стан не той, якого ми прагнули. Це Руднє-Димерська загальноосвітня школа, ремонт даху якої зараз знаходиться під моїм особистим контролем, Катюжанська школа, де закінчують робити дах, але є проблеми із спортивним залом. У Катюжанському дитячому садку роботи закінчуються, але треба переробити вхідні двері, зробити відмостку навколо фундаменту та обстежити дах. У Димерській школі прийнято рішення про ремонт даху. У Демидівській школі – якось язик не повертається сказати, що ми відремонтували дах, бо гіршу частину його перекрили, але почала підтікати решта. Прийнято рішення про необхідність перекриття і цієї частини. У Гаврилівській школі, де ми зараз, прийнято рішення збудувати шатровий дах, бо плаский своєї функції з часом, може не виконати. До кінця року буде розроблено проект як будівництва даху, так і утеплення фасаду. Добудовуються туалети у другій та третій Новопетрівських школах, з їхніми директорами я постійно на зв’язку, тому всі недоліки будуть виправлені. Те саме стосується й Хотянівки. Є питання по Вишгородським «Інтелекту» та «Сузір’ю». В інших навчальних закладах роботи виконані без значних зауважень, дещо буде закінчено у період канікул. Сьогодні розробляються проекти реконструкції та ремонту решти навчальних закладів, спортмайданчиків, стадіонів. Тому будемо працювати далі.
 
Серед багатьох питань, які були підняті на нараді, найбільш бурхливе обговорення викликав стан організації харчування учнів навчальних закладів. Цілий спектр питань до директора ТОВ «Візит» Володимира Тимошенка, що займається організацією харчування освітянських закладів, був озвучений заступником голови РДА Тамарою Овчинніковою. Організація звітності, цінова політика, раціон харчування, якість продуктів – ось той основний перелік зауважень який турбує керівництво району, директорів навчальних закладів та батьків дітей. 

– Головна задача «Візиту» полягає в тому, щоб забезпечити потреби наших дітей та необхідний раціон, у тому числі вітамінний, – наголосила Тамара Овчиннікова. – Звіти перед контролюючими органами – це лише складова частина вашої роботи. У накладних «Візиту» немає ні овочів, ні фруктів. Ми ж дітей годуємо, і повинні дбати про їхнє здоров’я. При наявності в районі «Агромарсу», який виставляє ціну за тушку кури приблизно 19 грн, ви звідкись завозите та виставляєте ціну 35 гривень. Це занадто. 

– Коли ми займалися дитячим харчуванням самі, в раціоні були соки, фрукти, компоти, салати – все необхідне, – взяв слово один з директорів шкіл Віталій Шевченко, – зараз все це в меню відсутнє, і це при такому доброму урожаї фруктів цього року. А якість тих продуктів, які привозять, викликає велику стурбованість майже по кожному найменуванню – від м’яса до олії. Такі дії постачальника викликають обурення не тільки вчителів, а й дітей та їхніх батьків, що відбивається на авторитеті влади взагалі. Є пропозиція звернутися до міністерства соціальної політики з вимогою змінити харчувальника. 

– Про ціну мова взагалі не йде, – продовжує цю думку інший директор школи Інна Шубко, – за ці гроші можна харчуватися в ресторані. Ми зверталися до начальника Вишгородського міжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби у Київській області Ірини Кобилевської, пригощаючи її ковбасою та іншими продуктами від «Візиту». Я вважаю, що харчувати дітей такими продуктами – шкідливо для здоров’я. В сертифікаті – сир, реально – сирна маса, замість масла – маргарин… Санстанція відповідає, що візуально ці продукти нормальні, згідно сертифікатів, а якщо вас не влаштовують смакові якості – замовляйте за власний кошт експертизу. Така ситуація не тільки в моїй школі, про це говорять всі директори навчальних закладів, з якими я часто зустрічаюся. 

– Я часто присутня при прийомі продуктів від харчуючих організацій у школах, – повідомила представниця сан– епідслужби. – Наприклад, в Жукині не дивилися навіть на наявність етикеток. Кусок незрозуміло чого без етикетки, в сертифікаті – масло. І кухар приймає цю продукцію. Коли я на це звернула увагу – його повернули, а якби не звернула? Зараз вже привозять з етикетками та сертифікатами відповідності. Тому звертайте увагу на таких працівників, бо перевірити масло це чи маргарин без етикетки – неможливо. Щодо ковбаси, ця продукція при перевірці не відповідала вимогам санепідслужби та була знята з постачання, а на постачальників – накладені фінансові санкції в розмірі потрійного розміру загальної вартості знятого з реалізації продукту. Крім того, зняті з реалізації продукти з перевищенням вміщення нітратів, з накладанням штрафних санкцій. На жаль, сьогодні щомісячно звітують про харчування тільки дитсадочки. Школи цього не роблять. Тому пропоную ввести таку практику до 25 числа кожного місяця. 

На жаль, коли слово надали представнику організації, що постачає харчі, більш-менш зрозумілих відповідей на свої запитання присутні не почули.
 
– Ви звітуєтесь перед міністерством соціальної політики, податковою, ревізорами, а від нас відмахуєтеся сертифікатами відповідності, – наголосив Вячеслав Савенок звертаючись до Володимира Тимошенка, – а у дітей потім згодом гастрити, ацетон у крові, то ще щось. За 11 років навчання з таким харчуванням можна стати інвалідом. Харчування почалося невчасно у деяких школах району… Крім шелесту грошей у кишені треба мати ще й совість. При наявності в районі хлібозаводу ви завозите хлібобулочні вироби з Черкаської області. А потім виставляєте рахунки. Тому пропоную директорам навчальних закладів провести збори з батьками щодо якості харчування та рішення батьківських зборів направити голові райдержадміністрації Олександру Приходьку. Ми втілюємо в життя соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України», а такі дії недобросовісних ділків перекреслюють все добре, що робиться в районі. За результатами батьківських зборів ми будемо звертатися до голови облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка, з метою термінового виправлення ситуації. 

– У листопаді 2013 року планується перевірка навчальних закладів обласним КРУ, – переходячи до наступного питання взяла слово Тамара Овчиннікова, – яка зазвичай виявляє багато «цікавого». Батьки наших учнів завжди відгукуються на ваші прохання у допомозі з ремонтом класів, закупівлі сучасної техніки тощо. Тому, звертаю вашу увагу на правильне оприбуткування благодійних надходжень та допомоги в натуральній формі, що надходить майном, технікою тощо. І взагалі, зверніть увагу на звітну документацію, виправивши ситуацію поки є час.
 
Обговорення решти суто професійних освітянських питань пройшло в діловому ритмі. За підсумками роботи освітяни прийняли рішення про усунення недоліків, виявлені під час проведення проміжної перевірки та об’їзду навчальних закладів з питань організованого початку 2013-2014 навчального року, забезпечити дієвий контроль за веденням шкільної документації у відповідності до вимог Інструкції з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів, здійснювати аналітичну діяльність закладів освіти на основі моніторингових досліджень. Проводити самоаналіз та самоконтроль. 

Підготував 
Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 666 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus