Головна » 2013 » Грудень » 21 » На Андрія співали, танцювали, калиту кусали…
11:29
На Андрія співали, танцювали, калиту кусали…
На традиційні Андріївські вечорниці запросили мешканців району працівники Вишгородського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділу культури і туризму та відділу освіти.

На порозі залу Вишгородської центральної районної бібліотеки, де проходили вечорниці, гостей зустрічала господиня (її роль надзвичайно яскраво і природно зіграла працівник відділу освіти Жанна Кондратюк) і як перепустку у наступний рік вручала кожному календарик з символікою 2014-го. 

Читальний зал бібліотеки на кілька годин перетворився у справжню українську хату з вишитими рушниками та скатертинами, смачними стравами та веселими піснями. Більшість з гостей прийшли на вечорниці у вишиванках та яскравих квітчатих хустках, що теж додало відповідного святкового  настрою в національних традиціях. 

І тільки гості розсілись за святковими столами, як на вогник завітали учні 4-го класу Вишгородської школи №1 разом із Валентиною Мельник, своїм класним керівником, та Валентиною Скорою, завідуючою Вишгородською бібліотекою для дітей, де учні є активними читачами.  Юні актори продемонстрували глядачам традиційний обряд Андріївських вечорниць з жартами, гаданнями та кусанням калити. Причому робили це доволі невимушено і весело, чим надзвичайно розчулили гостей святкового дійства.

Так же без особливих зусиль  вдалося заволодіти увагою присутніх Валентині Старенькій – добре відомій в районі бандуристці, виконавиці народних пісень. Гості не тільки слухали її виступ, а разом з нею співали щемливі народні мотиви,  веселились під бадьорі нотки і щиро аплодували. Адже кожна пісня у виконанні Валентини Василівни була справжнім невеличким спектаклем – запальним і надзвичайно емоційним.

Ведуча свята – завідуюча відділом обслуговування районної бібліотеки Галина Дмитренко – практично з перших хвилин Андріївських вечорниць на канву свята нанизувала перлини цікавих фактів традиційного українського обряду, розповідала  незвичайні історії, присвячені українським традиціям та співучій українській мові. А ще Галина Парисівна залучила гостей до цікавого круговороту різноманітних конкурсів та вікторин, в яких, до речі, не було переможених, адже кожен учасник в кінці вечорниць отримав цікавий приз.

Справжньою окрасою Андріївських вечорниць стала присутність фольклорного колективу «Золотий вік».  Жінки (дарма, що кожна з них уже пенсіонерка, але вони юні душею і доводять це кожним своїм виступом), наповнили зал гарним душевним настроєм, віддавши шану українським народним традиціям. За це їм і дякувала від імені організаторів  Андріївських вечорниць директор Вишгородського територіального центру соціального обслуговування Наталія Рудько, як і всім, хто долучився до свята: «Не можна сьогодні присутніх поділити на гостей, учасників і організаторів традиційного українського свята. Адже кожен вніс в його проведення свій посильний вклад, кожен активно приймав участь у конкурсах і концерті, кожен почував себе і гостем, бо був  оточений справжньою гостинною увагою. За «кадром» залишились лише наші спонсори, які допомогли організувати святковий стіл з варениками, пирогами та навіть калитою – це голова правління Вишгородської районної споживспілки, яку очолює Ніна Дмитрівна Бандурка. Дякую їм і усім за щиру підтримку і сподіваюсь, що наші спільні зусилля так же активно проявляться і в інших справах, спрямованих на вирішення соціальних проблем, підтримку тих, хто цього потребує».

Галина МАКАРЕНКО
Фото автора
Переглядів: 660 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus