Головна » 2013 » Липень » 23 » МОЗ посилює контроль
10:38
МОЗ посилює контроль
Міністерство охорони здоров’я вважає за доцільне посилити контроль за дотриманням прав людини при наданні психіатричної допомоги громадянам України. Для посилення контролю за дотриманням вимог українського законодавства та міжнародних зобов’язань України мають бути прийняті відповідні рішення та пропозиції. 

Нагадаємо, що 25 червня 2013 року на цю тему відбувся круглий стіл «Застосування заходів медичного характеру, як різновиду державного примусу» за участю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, представників Українського науково-дослідного інституту соціальної та судової психіатрії та наркології МОЗ, представників інших органів влади. 

За підсумками обговорення проблеми вирішено провести перевірки психіатричних закладів щодо дотримання основних положень Закону України «Про психіатричну допомогу». Зокрема, будуть перевірені умови проведення первинного психіатричного огляду та госпіталізації в психіатричний стаціонар без усвідомленої згоди пацієнта, а також надання психіатричної допомоги недієздатним під час стаціонарного лікування. 

Крім того, на рівні регіонів буде запроваджений дієвий моніторинг за дотриманням в клінічній практиці діагностичних критеріїв Міжнародної класифікації хвороб (МКХ-10). 

МОЗ також рекомендує своїм структурним і галузевим підрозділам в регіонах налагодити позитивну співпрацю з громадськими організаціями та ЗМІ щодо моніторингу прав людини під час надання стаціонарної психіатричної допомоги, охорони психічного здоров’я як важливої складової якості життя людини.
Переглядів: 420 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus