Головна » 2013 » Липень » 13 » «Моє кредо – це чесність і правда…»
11:20
«Моє кредо – це чесність і правда…»
Нещодавно до Вишгородської центральної районної бібліотеки завітав І. Г. Бурдак – знана та шанована у місті людина, що посідає чільне місце у когорті визначних особистостей Вишгородщини. Іван Григорович відомий широкому загалу, як вмілий керівник і талановитий автор прозових та поетичних творів. 

Іван Бурдак – за фахом лісопромисловець, доктор економічних наук, академік, професор, голова відділення економіки та управління Української академії наук, лауреат багатьох премій, міжнародних та державних нагород. 

Народився він 12 серпня 1938 року у с. Лемешівка, Яготинського району Київської області в селянській сім’ї. Трудову діяльність розпочав у 1960 році за фахом інженера-технолога лісової промисловості на лісопромислових підприємствах Архангельської області майстром. Далі – начальником лісопункту, головним інженером, директором. З 1965 року – працює в Україні на підприємствах лісової промисловості – головним інженером, директором, заступником голови Вишгородського райвиконкому (1973-1980р.р.), генеральним директором Міжреспубліканського виробничого об’єднання «Укрорглістехмонтаж». У 1983-1991 рр. – член колегії і член економічної ради Міністерства лісової промисловості СРСР. 1991-2003 рр. – генеральний директор Української Асоціації промисловості, будівництва, транспорту і зв’язку «Україна», перший віце-президент, генеральний директор Українського Союзу промисловців і підприємців, президент корпорації «Інтеренергоресурс», генеральний директор Центру економічного прогнозування «Експрес-Економіка». 

Свою виробничу діяльність з 1975 року Іван Григорович активно поєднує з науковою – кандидат економічних наук (1981 р.), доктор економічних наук (1990 р.), професор Державної академії житлово-комунального господарства Кременчуцького університету інформаційних технологій, економіки і управління, Кембриджського університету. У 1992 році обраний дійсним членом Української академії наук. З 2002 року до цього часу – голова відділення економіки та управління і член президії цієї академії. 

А ще Іван Григорович – член міжрегіональної спілки письменників України, член Міжнародного Співтовариства письменницьких спілок. Творчість Івана Бурдака різнопланова й багатогранна. Він є автором численних наукових та філософських праць, публіцистичних, документально-художніх творів, віршів для дітей, поем та ліричних поезій, найкращі з яких стали піснями і звучать на радіо України. Він автор 35 художніх книг, більше шістидесяти наукових праць, понад 500 наукових публікацій у друкованих виданнях. 

Традиційно, як тільки виходить з друку нова книга, Іван Григорович поспішає до бібліотеки, щоб поділитися новим надбанням з читачами – щирими шанувальниками його таланту. Ось і цього разу Іван Григорович у подарунок залишив для бібліотек району підбірку книг, серед яких з’явилася і новенька – «Як це було?», написана до славної події – 40-річчя Вишгородського району. Літературно-художнє видання віддруковано в друкарні ППВФ накладом 100 примірників. У новій книзі, як один з першопрохідців, фундаторів і організаторів Вишгородського району, Іван Бурдак ділиться своїми спогадами про створення наймолодшого у Київській області району, про перші кроки на довготривалому шляху його формування, становлення та розвитку. Адже з квітня 1973 року до лютого 1980 року Іван Григорович Бурдак працював першим заступником голови Вишгородського райвиконкому. То ж на його очах і за безпосередньої участі наше місто будувалося, перетворюючись в районний центр, а новостворений район міцнів і розвивався. 

З глибокою шаною та щирою вдячністю автор згадує в своїй книзі організаторів та керівників району, їх надійних помічників, соратників і сподвижників, які працювали пліч-о-пліч з повною віддачею сил, досвіду, знань благородній і важливій справі соціально-економічного розвитку району та добробуту всіх трудівників Вишгородщини. Іван Григорович з великою теплотою називає імена тих, хто стояв у витоків створення Вишгородського району та розповідає про персональний вклад кожного з них у його розбудову та процвітання. 

Не оминула його й Чорнобильська трагедія, учасником ліквідації якої він був у 1986 році. Нагороджений громадським об’єднанням «Союз Чорнобиль» орденами «За заслуги», «За мужність», медаллю «За заслуги». У 2012 році отримав відзнаку від цього ж об’єднання за роман «Сини і дочки Чорнобиля», у 2013 році вийшла з друку дилогія «Відданість». 

Внесок Івана Григоровича в наукову та творчу скарбницю України відзначався на багатьох рівнях премією УАН, міжнародною нагородою «Золота медаль Платона» за видатні досягнення в прогресі суспільства, Українською Православною Церквою орденами Іллі Муромця, Агапіта Печерського, Почесною грамотою Київського міського голови за вагомий особистий внесок у розвиток національної науки, літературну творчість, Удостоєний відзнаки українською академію наук «За творчі здобутки» I, II ступенів, відзнакою міжнародного співтовариства письменницьких спілок «За успіхи у літературній творчості». Генерал Козацтва, радник Верховного отамана МГО «Козацтво Запорозьке і Діаспори» з питань науки. Міжнародною громадською організацією «Козацтво Запорозьке і Діаспори» удостоєний звання Героя Козацтва, нагороджений орденами «Гетьмана Петра Сагайдачного», «Козацька Слава» I, II, III ст., «Гетьмана Байди Вишневецького», орденом «Покрова» III ст., удостоєний звання Почесного громадянина Вишгорода, рідного села Лемешівка. 

Під час становлення незалежної України, активно займався політичною діяльністю, очолюючи у 1994-2004 роках Партію духовного, економічного і соціального прогресу України. Балотувався до Верховної Ради України в 1994, 1998 рр. 

Сьогодні Іван Григорович працює над третьою книгою трилогії про дітей війни «Блуд». 

2013 рік – ювілейний не тільки для району, а й для Івана Григоровича Бурдака. Тож у ЦРБ на постійній книжковій виставці «Пульс літературного життя району» уже з початку року оновлено поличку «Ювіляр року» творами Івана Григоровича з дарчими підписами автора – нашого дорогого і частого гостя. 

Відділом методичної та бібліографічної роботи складена бібліографічна довідка із серії «Почесні громадяни міста Вишгорода», де описані всі твори Івана Бурдака, які знаходяться у фондах бібліотеки та матеріали про життєвий і творчий шлях автора. Матеріали (газетно-журнальні публікації) зберігаються у інфокейсах: «Видатні люди Вишгородщини (поети та письменники)» і «Почесні громадяни міста Вишгорода», з якими може ознайомитись кожний охочий, завітавши до Вишгородської центральної районної бібліотеки. 

А шановному Івану Григоровичу ми щиро бажаємо й надалі залишатися таким же активним, сповненим життєвих сил, щедрим на тепло та любов і зичимо творчої наснаги, подальших успіхів у будь-яких найсміливіших починаннях, творчого натхнення та якнайшвидшої появи з-під його пера нових високохудожніх творів, якими б зачитувалися наші користувачі. 

Леся САНКОВСЬКА, 
провідний бібліограф Вишгородської ЦРБ
Переглядів: 1170 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus