Головна » 2013 » Вересень » 21 » Мітинг пам’яті у Пірнові
10:21
Мітинг пам’яті у Пірнові
Минулої середи у селі Пірнове біля братської могили відбувся мітинг, присвячений 70-річчю визволення села від фашистських загарбників, яке до початку війни було центром Вищедубечанського району.
 
Це була хвилююча зустріч кількох поколінь і вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за мир, за наше сьогодення. Лунали патріотичні пісні воєнних років, що надавало святу особливої атмосфери. Зібралися жителі села, представники підприємств та організацій, розміщених на території села, учні Вищедубечанської школи, вихованці дитячого садочка «Берізка». Мітинг відкрив сільський голова Сергій Книжников, який привітав присутніх, згадав про мужність і героїзм людей у боротьбі з німецькими окупантами. Директор Вищедубечанської школи Микола Ячник, як учитель історії, використовуючи архівні дані, спогади очевидців подій 1943 року, яскраво, емоційно відтворив події, факти життя жителів Вищедубечанського району та хутора Пірново під час війни з серпня-вересня 1941 року по 18 вересня 1943 року. Для декого з присутніх уперше відомими стали сторінки тих подій, героїчне минуле своїх земляків, трагічні події, страждання людей, боротьба тих, хто не хотів миритися з окупаційним режимом, факти жорстокої розправи над активістами, комуністами, мирними жителями та найстрашніше – над маленькими ні в чому не винними діт­ками.  Частина загиблих похована саме в цій братській могилі.
 
З віршованим привітанням до жителів села, присутніх гостей, звернулися учні школи. Після цього хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв фашизму та поклали квіти до братської могили. На мітингу виступила завідуюча громадською прий­мальнею Партії Регіонів Марія Дем’янчук, яка теплими словами висловила подяку за збереження пам’яті героїчного минулого і патріотизм жителів навколишніх сіл в роки окупації.
Настоятель храму Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла ієрей Олександр проголосив вічну пам’ять усім загиблим у тій жахливій війні, усім тим, хто віддав своє життя за спокій на цій святій землі.
 
Піснею «Степом, степом» розпочав свій виступ колектив художньої самодіяльності «Пірнівчаночка» (художній керівник Олександр Книжников). Пролунали перші слова цієї глибоко душевної пісні, запанувала неймовірна тиша, на очах присутніх з’явилися сльози. Здавалося, кожен поринув думками у ті вогненні роки і разом з тими солдатами степом ішов у бій.
 
Не залишила нікого байдужим і пісня «Журавка». Адже скільки стареньких матерів до останнього подиху все своє життя виглядали і чекали своїх синочків, своїх журавликів і завжди в душі вірили, що обов’язково зустрінуться з ними.
 
Пісня «Сивина» ще раз підтвердила жорстокість і жахливість війни, її страшні наслідки. Ті, кому пощастило вижити, поверталися з фронту з фізичними та душевними ранами. А на битву ж ішли молодими, міцними, красивими... Та ніяка ворожа сила не змогла здолати мужність і героїзм наших солдатів.
 
Пірнівський сільський голова Сергій Книжников висловив подяку організаторам заходу та всім, хто прийшов на мітинг. Свято запам’ятається жителям села, а головне, що ніхто не забутий, ніщо не забуто. Цей день нагадуватиме молодим поколінням пірнівчан, ті трагічні події воєнних років. Молодь повин­на знати історію рідного краю, своїх героїв, щоб завжди пам’ятала і цінувала щасливе життя під мирним і безхмарним небом.
 
Інф. «Слова»
Категорія: Пірнівська громада | Переглядів: 803 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus