Головна » 2013 » Липень » 13 » Міцна сім’я – щаслива дитина
12:13
Міцна сім’я – щаслива дитина
Український День родини – відносно молоде свято і відзначається з 2012 року. Відповідний указ Президента України був підписаний 30 грудня 2011 року. Звичайно ж, сім’я належить до найважливіших суспільних і державних цінностей. Для дітей родина – це своєрідне середовище, в якому вони зростають та розвиваються. Батьки піклуються про психологічний, фізичний, інтелектуальний та емоційний розвиток дітей. Але, коли дитина через певні життєві обставини залишається наодинці з усім світом, роль батьків повинна відіграти держава. 

У різні часи різні держави по-своєму вирішували це питання. Через дитячі будинки, різні притулки, церковні школи та монастирі влада намагалася надати виховання та освіту сиротам та позбавленим батьківської опіки. У всіх цих форм є свої позитивні на негативні моменти. Та ніякі форми й методи не замінять батьківської поради та материнської ласки. Тому головне завдання держави, як на мене, створити для таких дітей умови життя, максимально наближені до родинних, захистити права та свободи дітей. Держава повинна стати справжнім членом сім’ї для дітей, тоді й у дітей виникне до Держави відповідне синівське ставлення. 

Про роботу в цьому напрямі відповідних районних служб сьогодні та плани на майбутнє кореспондент «Слова» розмовляв з головою Вишгородської райдержадміністрації Олександром ПРИХОДЬКОМ: 

– Вишгородська районна державна адміністрація, як орган опіки та піклування, приділяє велику увагу реалізації державної політики у сфері охорони дитинства. Сьогодні дуже доречно про це говорити, адже 8 липня відзначався День родини і ми можемо зробити певний підсумок нашої роботи. Нікого не потрібно переконувати, що міцна, повноцінна родина – це щаслива, здорова і захищена дитина. 

У районі проживає майже 13 тисяч дітей віком до 18 років, більше тисячі з яких виховуються у багатодітних сім’ях. 

Прикро констатувати, але на сьогодні серед них 170 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, 284 дітей-інвалідів, 45 дітей проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, 58 – у малозабезпечених. Для вирішення їх життєвих питань в адміністрації створені відділ у справах молоді та спорту, відділ освіти, служба у справах дітей та сім’ї, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районний центр опіки дитини. Всі ми працюємо єдиною командою, хоча у кожного свої напрямки роботи, свій функціонал. 

– Чим займаються ці організації та в якому напрямку діють? 

– Головне в роботі цих служб – створити умови для виховання достойних членів нашого суспільства. Тому ми зосереджуємо нашу увагу на підтримці вразливих сімей з дітьми, щоб не допустити сирітства, бездоглядності та дитячої злочинності, розвиваємо сімейні форми виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тобто, намагаємося зробити так, щоб діти проживали у сімейному оточенні, а їхні майнові права були захищені. 

Служба у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації – це координуючий орган. Виконавча влада, місцеве самоврядування, підприємства, установи, організації району мають певні завдання та обов’язки щодо вирішення питань соціального захисту. А завдання служби – спланувати та спрямувати цю діяльність та організувати роботу із запобігання дитячій бездоглядності. Ключові питання цієї роботи ми розглядаємо на комісії з питань захисту прав дитини, яку я очолюю. У 2013 році відбулось вісім засідань цієї комісії, де було розглянуто понад п’ятдесят питань. 

Дещо спрощує реалізацію соціальної політики те, що держава приділяє цим питанням велику увагу. Районним органом опіки та піклування виконуються завдання, окреслені в Указі Президента України «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» від 16.12.2011 року №1163 та соціальних ініціативах Президента України. Для реалізації цих ініціатив щодо введення посад фахівців із соціальної роботи, створено 28 посад фахівців, які працюють у населених пунктах району. 

– Які функції виконують соціальні працівники та що робиться в районі для покращення становища дітей в сім’ях? 

– Для покращення становища дітей в сім’ях із початку 2013 року охоплено соціальними послугами близько тисячі сімей, де виховується майже 1700 дітей. За цей період соціальні працівники надали більше 6 тисяч соціальних послуг. 

Здійснюється медико-соціальний супровід семи сімей з дітьми першого року життя, які потребують такого супроводу. 

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає допомогу прийомним сім’ям, дитячому будинку сімейного типу родини Кушніренків, сім’ям опікунів та піклувальників. Хочу сказати, що у районі функціонує 9 прийомних сімей, в яких виховується 17 дітей, у дитячому будинку сімейного типу виховується 9 дітей, позбавлених батьківського піклування та 113 дітей проживають у сім’ях громадян під опікою чи піклуванням. 

Для покращення становища дітей в районі структурами соціальної роботи проводяться різнопланові профілактичні заходи. Це дало свої позитивні результати. Зокрема, дитяча злочинність у 2013 році зменшилась на 80%. Як на мене – цілком пристойний результат. 

Відсоток охоплення дітей сімейними формами виховання протягом 2013 року, якщо порівнювати з 2012 роком, збільшився на 3%. З початку 2013 року на первинний облік служби у справах дітей взято 13 дітей, жодна дитина не влаштована у державний дитячий заклад. Ну й безумовно, ми здійснюємо контроль за умовами утриманням та вихованням усиновлених дітей. 

Благочинність – риса, що притаманна нашому народові. Тому не дивно, що на обліку перебуває чотири подружні пари та одна людина, які виявили бажання всиновити дитину. 

– А що Ви можете сказати стосовно захисту житлових прав дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування? 

– Ведення справ із захисту майнових прав дітей ми робимо відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини. Здійснюється постійний контроль за збереженням майна дітей. На сьогодні констатую: порушень майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у районі не було. 

Значним досягненням у нашій роботі стало створення у Жукині, на базі ліквідованого дитячого будинку «Сонячний», соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зараз на обліку 35 таких дітей. Також, для цих цілей, ми придбали додаткові приміщення у Нових Петрівцях, де розпочато облаштування кімнат за фінансової підтримки Партнерства «Кожній дитині». 

Доречно сказати, що наявні приміщення у жукинському гуртожитку дають нам можливість вирішення однієї з нових соціальних ініціатив Президента України щодо розширення мережі центрів матері та дитини. Віктор Янукович наголосив на необхідності вирішення цього питання після відвідування Макарівського центру. Ми можемо створити кімнати для тимчасового перебування матері та дитини, зробивши відповідні зміни до положення про соціальний гуртожиток, продумаємо фінансування цього питання, адже це дасть можливість захистити матір і дитину, які зазнали насильства, перебувають у складних життєвих обставинах. 

Служба у справах дітей та сім’ї веде електронну базу «Житло», до якої занесені дані про житло та майно 170 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 12 дітей з їх з числа поставлені на облік громадян, що потребують покращення житлових умов. 

На жаль, у районі є діти, які проживають у сім’ях, але з народження ніде не зареєстровані. Причинами цього є або відсутність власного житла у батьків, або безвідповідальність та інертність батьків у цих питаннях. Тут повинні попрацювати органи опіки та піклування місцевих рад – провести моніторинг реєстрації дітей за місцем проживання, залучивши до цієї роботи педагогів шкіл, фахівців із соціальної роботи. 

Інколи у людей (і не тільки позбавлених батьківства) виникає потреба у продажі або іншого правочину стосовно житла, в якому дитина має право власності або право користування. Зауважу, що районна державна адміністрація надає громадянам відповідний дозвіл, але лише у тому разі, коли при здійсненні правочину житлові права дітей не порушуються. За цим слідкуємо дуже уважно. Протягом 2013 року надано 12 дозволів. 

– Олександре Олексійовичу, яка на сьогодні матеріальна підтримка сімей, що взяли на виховання дітей? 

– Розвиваючи систему соціального захисту в районі, велику увагу ми приділяємо тому, щоб діти отримали нові сім’ї, де прийомні батьки зможуть створити їм родинні умови виховання. Адже жоден дитячий будинок, навіть найкращий, сім’ї не замінить. Законодавство тут теж на нашому боці. Відповідно до Закону України «Про допомогу сім’ям з дітьми», соціальну допомогу у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку щомісяця отримує 72 опікунів та піклувальників. 9 прийомних батьків та 2 батьків-вихователів, крім допомоги на дітей, отримують грошове забезпечення за надання соціальних послуг за принципом «гроші ходять за дитиною». Всі нарахування здійснюються управлінням соціального захисту населення району. 

Згідно з постановою №823 Кабінету Міністрів України, надається одноразова матеріальна допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилось 18 років. Таку допомогу вже отримали 3 дітей, у цьому році її отримають ще 13 молодих людей. 

Оскільки на вулиці літо, час відпусток, тому не можу обійти питання оздоровлення дітей. Цьому питанню в районі приділяється особлива увага. Як результат, на сьогоднішній день вже оздоровлено 1732 дітей, що становить 23% від загальної кількості дітей, яку запланували оздоровити. Із районного бюджету на це виділено майже 300 тис. грн. З урахуванням тих коштів, що виділили місцеві ради, загальна сума становить 961 тис. грн. В першу чергу можливість оздоровитись надається дітямсиротам, позбавленим батьківського піклування, дітям із сімей, які потрапили у складні життєві обставини, які виховуються у багатодітних, малозабезпечених родинах. Ми поставили за мету, щоб у дитячих таборах та інших місцях відпочинку побувало 70% дітей району, і будемо докладати всіх зусиль, щоб досягти наміченого результату. 

Робота Вишгородської райдержадміністрації, як органу опіки та піклування, націлена на те, щоб кожен мешканець району, а особливо діти, постійно відчували турботу, підтримку і захист. Бажаю міцного здоров’я дітям та батькам, злагоди та благополуччя у родинах. 

Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 773 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus