Головна » 2014 » Лютий » 8 » Ми знаємо ціну життя...
11:53
Ми знаємо ціну життя...
15 лютого виповнюється 25-та річниця виведення з Афганістану Обмеженого контингенту радянських військ. 

У лютому 1989 року закінчилась війна, що принесла тисячі жертв, сльози і горе в мирні родини. Сьогодні ми з вами згадаємо героїв тієї страшної війни, полинемо в спогади і хочемо, щоб ці спогади пройшли крізь ваші серця, і ви зрозуміли, що найстрашніше у світі – це війна. Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто не дожив, не доспівав, не долюбив.  Афганістан став горнилом для тих, хто туди потрапив. Він навчив юнаків цінувати дружбу, відданість, любов. І знати ціну життя. Взаємовиручка, надійність – ось якості, що відрізняють тих, хто повернувся з «афганського пекла», завдяки яким їм легше боротися з труднощами.
Вишгородська   районна   організація   Української  спілки  ветеранів  Афганістану створена 7 серпня 2005 року. З того часу наша організація перетворилася на справжнє братерство однодумців. На даний час в організації 86 членів. Завдання спілки багатогранні, але пріоритетними є надання соціальної, медичної, юридичної та матеріальної допомоги тим, хто з честю виконав свій військовий та громадянський обов’язок на вій­ні. За більш ніж вісім років її існування була проведена різноманітна організаційна, пошукова та патріотично-виховна робота. 

Започаткований щорічний турнір по карате серед дітей, організовано проведення  турніру по хортингу серед дітей у приміщенні Вишгородської ДЮСШ, присвячений річниці виводу радянських військ з Афганістану, постійно проводиться відзначення річниці виводу радянських військ з Афганістану у Вишгороді та інших населених пунктах району. 16 вересня 2007 року відкрито «Пам’ятний знак загиблим воїнам-інтернаціоналістам», встановлені меморіальні дошки загиблим учасникам бойових дій. Спілка допомогла у відкритті музею загиблому учаснику бойових дій Анатолію Чайці у селі Синяк, здійснює допомогу у працевлаштуванні та сприянні виділенню матеріальної допомоги воїнам-інтернаціоналістам, сім’ям загиблих та померлих. З метою патріотичного виховання організовуємо виїзд дітей до військових частин, проводимо «Уроки мужності» у загальноосвітніх школах району. Члени спілки беруть участь у заходах вшанування ветеранів  та перезахороненні загиблих воїнів Великої Вітчизняної війни, у відкритті експозиції у Державному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році», що присвячена війні в Афганістані, заходах, присвячених річниці Хрещення Київської Русі. Ми також надаємо новорічні подарунки та запрошення на новорічну ялинку дітям членів організації, виготовили два стенди з фотографіями для музеїв у  школі  №1 (м. Вишгород) та села Синяк.

Велика увага приділяється вирішенню житлових проблем воїнів-інтернаціоналістів. За ініціативи спілки створено садівниче товариство «Інтернаціоналіст», сприяли будівництву житлового будинку на проспекті Тараса Шевченка у Вишгороді. Ми співпрацюємо з місцевими радами Вишгородського району у питаннях виділення учасникам бойових дій земельних ділянок під будівництво індивідуального житла.

Ще багато чого треба зробити, адже ми живемо у далеко не ідеальному суспільстві. Але збираючись разом, щоб вшанувати загиблих та поспілкуватися із живими, ми пам’ятаємо, що військову службу в Афганістані пройшли близько 750 тисяч офіцерів, прапорщиків, сержантів і солдатів, які представляють 119 націй і народностей колишнього СРСР. Особовий склад Обмеженого контингенту радянських військ витримав випробування дружбою народів, яка базувалася на соціальній однорідності та історичних традиціях. Для нас, ветеранів, дуже важливо зберегти і передати молодому поколінню узи дружби, народжені в роки війни в Афганістані, які і зараз пов’язують нас з ветеранами країн СНД і Балтії.

Як і завжди, 15 лютого 2014 року наші співвітчизники, бойові друзі, які проживають в республіках колишнього СРСР, зберуться біля пам’ятників і монументів воїнам-інтернаціоналістам, щоб вшанувати пам’ять майже 15 тисяч загиблих в боях в Афганістані. Наш священний обов’язок зробити все, щоб про подвиг наших бойових товаришів, про тих, хто не повернувся додому, завжди пам’ятали.

Віктор ТКАЧУК,
голова ВРО Української  спілки  ветеранів Афганістану
фото з архіву
Переглядів: 449 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus