Головна » 2014 » Листопад » 8 » Ми пам’ятаємо про вогняні роки
10:52
Ми пам’ятаємо про вогняні роки
Велика Вітчизняна війна з червня 1941-го по жовтень 1944-го палахкотіла на український землі. Двічі прокотилась вона вогненним смерчем Україною. На захист рідної землі встали всі. Розпал битви за Україну розпочався восени 1943-го. Після розгрому ворога на Курській дузі війська Центрального, Воронезького і Степового фронтів приступили до визволення лівобережної України. 18 вересня 1943 року наші війська вступили на територію Київщини. 28 жовтня, із завершенням Східно-Карпатської операції, з української землі було вигнано останнього гітлерівця.
 
Увесь світ визнав великий внесок українського народу у розгромі фашизму.
 
Наш обов’язок – зберегти і передати молодому поколінню знання про найбільші випробування, що випали на долю народу у роки Великої Вітчизняної війни і про великий подвиг народу.
 
Колектив музею використовує різноманітні форми роботи у цьому напрямку. Одна з них – це проведення конкурсів на знання віт­чизняної історії серед учнів загальноосвітніх шкіл. Так 30 жовт­ня у музеї учні шкіл Вишгородського району презентували свої роботи в рамках конкурсу рефератів «Пам’ять серця...» присвяченого 70-й річниці визволення України від нацистських загарбників, який є спільним проектом Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», Ради організації ветеранів України, Вишгородського районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт».
 
Це реферати про життя і под­виг Героя Радянського Союзу гвардії старшини Никифора Шолуденко, про долю родини Остапенків, про життя та побут радянського солдата часів Великої Віт­чизняної війни та інші.
 
На початку конкурсу до його учасників звернувся Іван Вікован, директор  Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», заслужений працівник культури України. 
 
У своєму виступі він розповів про те, що зроблено в музеї до 70-річчя звільнення України. 28 жовтня на території Національного музею-заповідника урочисто відкрито пам’ятний знак  «Невідомому солдату» на братській могилі 26 невідомих солдатів, перепоховання останків яких відбулося 21 червня 2013 року. Останки було знайдено на території Київської області на місцях боїв 1941 та 1943рр. пошуковими загонами: археологічним патріотично-пошуковим об’єднанням «Дніпро-Украї­на» (Київ) та пошуковою групою ім. генерала Ватутіна (пошуковий фонд «Пам’ять»). Встановлено одну особу 19-річного лейтенанта Миколи Нікульшина, який загинув у серпні 1941 року в боях біля с. Гатне.  
 
Враховуючи ситуацію, що склалась на сході України, де ведуться бойові дії військовослужбовцями Збройних Сил України, Національною гвардією і добровільними загонами по захисту територіальної цілісності України, дирекція музею і управління культури, національностей і релігій Київської облдержадміністрації ініціювали передачу (за підтримки Київської облдержадміністрації) до зони АТО  військової техніки  БТР та БРДМ.
 
Відкрито нову виставку плакатів «Україна більше за життя», присвячену воїнам Національної гвардії. Для нас ця виставка є особ­ливо актуальною, тому що разом з військовослужбовцями з різних міст та селищ України у військових частинах на сході знаходяться хлопці, призвані з Київщини. 
 
Готується виставка фотографій з місць бойових дій «За Україну, за її волю» на фотоматеріалах, наданих управлінням преси та інформації Міністерства оборони України, та фотографів прес-центру «Північ».
 
Оцінювало реферати учасників конкурсу професійне журі: Михайло Крисько, голова Всеукраїнського фонду пошуку «Пам’ять», Раїса Рижкова, голова комісії по роботі з молоддю Ради організації ветеранів України, Олег Бобров, керівник шкільного музею загальноосвітньої школи №239, Григорій Алексеєнко, краєзнавець, історик Вишгородського краю. Усі члени журі одноголосно відзначили рівень наданих рефератів, обізнаність учасників у подіях Великої Вітчизняної війни, Київської визвольної операції.
 
Працівники музею висловлюють подяку вчителям, які допомагали своїм учням готуватися до цього конкурсу, наставляли та підтримували їх під час презентації.   
 
Дипломом за перше місце нагороджено Еріку Бєлку, вихованку гуртка «Історія рідного краю. МАН» Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», ученицю 11 класу Вишгородської районної гімназії «Інтелект» за реферат «Доб­лесний гвардії старшина Никифор Шолуденко: один із безсмертних»; за друге місце – Ростислава Дубія, учня Димерської гімназії (реферат «Життя і побут радянського солдата»); за третє місце – Юлію Юдченкову, ученицю Синяківської загальноосвітньої школи (реферат «Доля родини Остапенків». 
 
Також усі учасники конкурсу отримали книги від Ради організацій ветеранів України та солодкі призи від компанії «Крафт фудз Україна».
 
У планах роботи музею видання збірника  кращих рефератів учасників конкурсу. Також реферати будуть опубліковані у літературно-художньому виданні «Пам’ять серця» Ради організації ветеранів України. 
 
Тамара СОКОЛ,
заступник директора Націо­нального музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Категорія: Київщина | Переглядів: 425 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus