Головна » 2013 » Грудень » 28 » Ми – діти великої нації
11:39
Ми – діти великої нації
Грудень багатий на народні свята – Сави, Варвари, Катерини, Андрія, Миколая… Одне з улюблених свят учнів Ясногородської школи І-ІІІ ступенів – свято Андрія Первозванного. За традицією, учні школи 13 грудня відтворюють, як колись в українському селі святкували Андрія.
  
У святково прибраній світлиці господиня чекає на гостей, вона порається біля печі, ставить калиту на рушник. А ось і гості ступили на поріг. Веселою зграєю впурхнули до хати дівчата у вишиванках, в  українському одязі.  Розпочинаються  дівочі ворожіння. Дівчата вдаються до  гадань, аби спрогнозувати свою долю чи долю своєї родини на наступний хліборобський рік. Ворожіння на Андрія не несуть у собі нічого лихого. Доброзичлива господиня, роль якої чудово зіграла учениця 9-го  класу Анастасія Ляшенко, привітно зустріла гостей. Ті ж, у свою чергу, розважили її – співали пісні, танцювали. 
   
А ось і хлопці йдуть. Галасливим натовпом,  з піснею. І враз дівчата запропонували їм витягти зубами із блюдця з водою персня, та так, щоб носа не намочили. Добре справився з цим завданням Олексій Осадчий, учень 6-го класу.
   
Хлопці кинулись у запальний танок, запросили дівчат. Разом співали українських пісень. А ось  господарка виносить калиту і запрошує пана Калитинського (Сергія Рачинського, учня 6-го класу) бути вартовим. На коцюбі наближається Коцюбинський (Олексій Невмержицький, учень 6-го класу) калиту кусати. Та виявляється, це справа не з легких. Треба відкусити її не засміявшись, бо інакше сажею розмальований будеш. Багато бажаючих було калиту кусати. Багато й сажею розмальованих облич було. Але всі повеселились сповна.  
   
Завідувач історичним музеєм Ясногородської школи Оксана Сергієнко подбала про те, щоб у святі брали участь чим більше учнів. Вона забезпечила учасників свята українським народним  одягом та предметами побуту зі шкільної світлиці. До роботи долучилась і бібліотекар школи Алла Купрієнко. Разом із вчителем першого класу Оксаною Купченко  вони прикрасили приміщення актової зали, де проходило дійство. Музичне оформлення свята забезпечив вчитель інформатики Олександр Гавриленко та педагог-організатор Ірина Гонтарь. Сценарій свята склала вчитель Київщинознавства Людмила Гусєва.
 
Святий Миколай 19 грудня завітав до школи, наділив усіх дітей подарунками за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Навіть чортеня Антипко не зіпсував нікому настрій, пучок вербових різочок нікому не дістався. Адже цього року на своє храмове свято – День святого Миколая – Ясногородка відзначає 300-річчя.
 
Святий Миколай – образ, що асоціюється з високими людськими моральними цінностями, глибокою вірою у справедливість на землі. Не гроші, а любов, порядність, доброчесність та благородство керують світом. І кожен з нас має можливість бути доброчинцем. Дякуючи доброму імені Святого Миколая, ми можемо зробити щасливими стільки діток!
 
До присутніх звернулась директор школи Наталія Устенко, привітала всіх зі святом, відзначила дітей за чемність і гарне навчання, побажала наступного року не розчаровувати Святого Миколая, щоб знову він з’явився на свято з подарунками. Вона повідомила, що ялинка-красуня, яка стоїть у центрі святкової зали – це подарунок від сільських голів: Богданівського – Тетяни Савиченко, Сухолуцького  –  Оксани Чуж, Толокуньського – Наталі Кальченко та виконуючої обов’язки  Ясногородського сільського голови  Тетяни Антоненко. Вони подбали про те, щоб ця ялинка принесла радість дітлахам і у день Святого Миколая, і на новорічне свято.
 
Усі діти отримали подарунки від Святого Миколая. Він не тільки роздавав подарунки, а й приймав подяки від дітей. Лунали пісні на честь Святого Миколая, вірші розповідали не лише школярі, а й дошкільнята з Ясногородки та навколишніх сіл, а танок у виконанні молодших школярів порадував всіх глядачів.
 
Педагогічний колектив Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ступенів на чолі з директором Наталією Устенко дбають  про те, щоб учні школи знали звичаї та обряди українського народу, сприяє формуванню в учнів кращих рис українського характеру: гостинності, працьовитості, товариськості, вміння пожартувати та повеселитись. Наставники домагаються того, щоб їхні вихованці усвідомлювали себе дітьми великої нації з глибоким історичним корінням, спадкоємцями і носіями культури, мови, звичаїв і традицій свого народу.
 
Людмила ГУСЄВА,
вчитель Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Категорія: Ясногородська громада | Переглядів: 841 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus