Головна » 2015 » Листопад » 12 » Мати єдності, батько громадянства і сторож держави
20:57
Мати єдності, батько громадянства і сторож держави

Українська мова й писемність — це здобуток культури і духовної діяльності українського народу. У ній і мудрість віків, і пам’ять народу, і щирість душі. Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік.
Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім’ї. Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо ще за трипільської доби.
Кілька століть нас привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, що сягає глибокої давнини і налічує багато тисячоліть.
 Давніший із літописів, що дійшов до нас, був написаний у 1377 році на пергаменті – вичиненій телячій шкірі. Він носить назву Лаврентіївського, за іменем монаха-переписувача Лаврентія. Зокрема, до цього списку входить «Повість врем’яних літ» (або «Повість минулих літ»), написана на початку XII століття, автором якої вважається монах Києво-Печерського монастиря Преподобний Нестор-літописець (близько 1050-1114 рр.). Також його перу належать житія святих.
 Давньою українською мовою написані козацькі державні документи і хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника… 
Для нашої мови Україна — єдина територія у світі, де може і має бути рідне середовище існування і процвітання. Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави. Українську мову в давнину називали «руською», «малоруською», «южнорусским язиком». Перетерпіла вона укази Петра І та Катерини ІІ, найганебніший указ Олександра ІІІ 1888 року, який остаточно заборонив вживати українську мову в офіційних установах і давати українські імена під час хрещення. 1895 року наша мова пережила заборону царського головного управління у справах друку видавати українські книжки для дітей, інші випробування. У середині ХІХ ст. поступово утверджується етнічне і політичне поняття «Україна», «Україна-Русь», «Український народ», а нашу мову визнають як українську.
Основоположником сучасної української літературної мови вважається Тарас Шевченко, який створив єдину чітку мовностилістичну систему, вивів українську мову на рівень високорозвинених європейських мов, відкрив для неї необмежені перспективи розвитку. 
Урочисте відкриття ХVІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика пройшло у всіх загальноосвітніх навчальних закладах району. У День української писемності та мови  традиційно проходить радіо-диктант національної єдності. Цього року пройшла ювілейна 15-та акція, яка вперше офіційно отримала статус міжнародної (диктант писали українці з Австралії, Китаю, Польщі). У Вишгородському районі до акції долучився 601 учень і 74 вчителі загальноосвітніх навчальних закладів. 

Світлана КУНІЦЬКА, методист РМК

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1278 | Додав: slovo
comments powered by Disqus