Головна » 2017 » Вересень » 28 » Майстер-клас популярного оберега
17:34
Майстер-клас популярного оберега

У  рамках реалізації обласної програми патріотичного виховання молоді депутат Київської обласної ради Роман Буковський започаткував традицію подорожуючих майстер-класів у Вишгородському районі. Нещодавно у Вищедубечанській школі для учнів початкових класів пройшов майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. 
У національному вбранні, усміхнені, привітні діти і вчителі зустріли гостей. Майстриня народного мистецтва Олена Кольвах розповіла про історію появи ляльки-мотанки, яка тисячу років тому увійшла у життя наших предків. Ще у сиву давнину матері загортали у тканину шматочок м’якого хліба і давали немовляті. Називали це «куклою». Нею дитину заспокоювали до того часу, доки не винайшли соски-пустушки. Згодом, коли дитя підростало, йому потрібно було чимось бавитися. На території нашої країни ляльки-мотанки були поширені на Наддніпрянщині. Нині це територія Київської, Полтавської та Черкаської областей.
Лялька – одна із популярних оберегів. А сутність оберегів повністю відповідає назві, і їхнє призначення – оберігати людей. Розташовували їх здебільшого там, де відчували потрібним, але частіше за все ляльки-мотанки ставили у «червоний куток», де пізніше з’являється ікона. Основним секретом виготовлення ляльки-мотанки був не матеріал, а позитивна енергія, що була вкладена у річ. На виготовлення оберега витрачається декілька годин або днів. А із рук Олени Кольвах готова проста лялька-мотанка виходить за 15 хвилин.
Є традиційні дуже знайомі символи, які закладаються при виготовленні ляльки-оберега. Очевидний зв’язок мотанки з весільним оберегом. Так, неодружені дівчата, майструючи ляльки, співали, як правило, весільні пісні. До початку ХХІ століття в Україні проіснував звичай прикрашати лялькою капот першої машини весільного кортежу. Загалом існувало багато речей та символів, що захищали наших пращурів від життєвих труднощів. Але найсильнішим оберегом завжди була і буде любов. І якщо додати її до всього, чого торкається людина, то з часом не буде від чого захищатися.
Дітям було цікаво долучитися до виготовлення ляльки-мотанки. Поетапно, слухаючи пояснення майстрині, не приховуючи захоплення, малюки виконували роботу. Тепло дитячих рук, фантазія, любов до прекрасного додавало натхнення, бажання отримати насолоду від праці. Зала була наповнена незвичайною позитивною енергетикою, яку несла в собі кожна лялька, створена учнями.
У власних ляльках-мотанках діти розвивали увагу, цілеспрямованість, наполегливість, дотримувалися народних звичаїв, традицій. Олена Кольвах і вчителі допомагали кожній дитині втілити задумане. Порадували своїми ляльками Петро Федірко, Діана Нанова, Любомир Тесля, Женя Редько, Дарина Данильчук, Михайло Ковтун, Яна Романенко та інші діти.
Про необхідність і користь майстер-класів говорили й педагоги Наталія Клименко, Ольга Баран. Адже дитина має емоційно відволікатися від навчального процесу, хоча б на короткий час та отримувати задоволення від відвідування школи, знаючи, що на неї там очікують приємні несподіванки.
Дитячі емоції і усмішки – краща винагорода за майстер-клас.
Учні та вчителі дякували за спонсорську допомогу депутату обласної ради Роману Буковському , берегині козацтва Любові Юрченко та майстрині Олені Кольвах.

Галина ІВЖЕНКО

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 571 | Додав: slovo
comments powered by Disqus