Головна » 2018 » Травень » 3 » Магія трьох стихій у творчості
17:25
Магія трьох стихій у творчості

У музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника відкрилася виставка робіт талановитої майстрині Лесі Колосенко під назвою «Всесвіт – Україна». Леся Колосенко за освітою журналіст і ніколи не думала, що буде майстром трансформаційної скульптури. 
Її вироби – це тварини і птахи, створені із трави, квітів та підручних матеріалів, але мають глибокий філософський зміст. Зв’язок майстрині з міфологією дуже тісний і органічний, тому у її роботах криється могутність давнього сакрального мистецтва. 
Під час відкриття виставки Влада Литовченко, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, зазначила: «Це унікальна, особлива виставка майстрині з широкою душею, з великим серцем справжньої патріотки України». А й правда. Леся Колосенко неодноразово повторювала, що для щастя так мало потрібно, лише любити свою землю.
Виставка складається із двох композицій. Перша має назву «Великоднє диво». «Це велике диво – народження нового дня, коли ніч стає коротшою і людина пробуджується, щоб творити. Те, що ви робите власноруч, у вас ніхто не зможе забрати. Творіть», – зазначила Леся Колосенко під час ознайомлення присутніх з експозицією. У композиції представлені ягнятка, баранчик та дерево життя. Все це створене із рослин: льону, жита, пшениці. У експозиції представлені черепашки – роботи зроблені майстринею разом із сином. Технологія створення такого виробу не з легких. Спочатку потрібно зварити металеву конструкцію. Потім за допомогою трав зав’язуються у особливій техніці, щоб черепашка мала потужну енергетичну силу, яку вклав у неї майстер. Друга композиція зроблена Лесею Колосенко разом із дітьми сиротинця, що в с. Глинське Сумської області. Дванадцять днів діти разом із майстринею творили оригінальні образи. Ця експозиція вже об’їздила всі куточки України, здобула нагороди 25 престижних фестивалів і нарешті опинилася у Вишгородському історико-культурному заповіднику. Якщо ви хочете її побачити на власні очі, не зволікайте, адже пропозиції продемонструвати вироби надходять і з-за кордону. 
Діти не приховували свого захоплення. Школярам особливо подобались дивовижні вироби, і вони прагнули до них доторкнутися, адже не могли повірити, що таку красу можна зробити із трави, яку ми так часто топчемо ногами. Приклад створеної композиції із дітьми неабияк надихнув молодь і стимулював їх не лише зберегти цей момент у пам’яті мобільного телефону, а й створити щось власноруч. 
«Кожен із вас вже народився творцем, і є маленьким і могутнім генієм», – так закінчила презентацію своїх творінь Леся Колосенко. Цими словами вона доторкнулася до сердець не лише молоді, яка завітала на відкриття, а й дорослих, які не залишилися байдужими від побаченого. Зокрема, на відкриття завітали школярі з Нижчедубечанської школи та небайдужі вишгородчани. 
«Нічого не створюється просто так. Все має своє символічне значення та покликане донести певну суть», – зазначила майстриня. Із шовкової трави, яка має потужність трьох стихій,  школярі з допомогою Лесі Колосенко створили собі обереги у вигляді пташок. 
Якщо ви хочете побачити дивовижну виставку трансформаційної скульптури «Всесвіт – Україна», приходьте за адресою: місто Вишгород, вулиця Межигірського Спаса, 11. 

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 497 | Додав: slovo
comments powered by Disqus