Головна » 2013 » Лютий » 16 » Любіть і світ стане кращим
12:41
Любіть і світ стане кращим
Свято всіх закоханих, пронизане романтичною загадковістю. Традиція відзначати День святого Валентина у країнах колишнього СРСР з’явилася на початку 1990-х років. 

Вважається, що цьому святу вже понад шістнадцять століть, а його засновником є єпископ християнської церкви Валентин. Як свідчить один з низки переказів, він виявляв особливу прихильність до закоханих: допомагав писати їм листи із зізнаннями в коханні, визволяв з біди, мирив посварених, дарував квіти молодому подружжю. 

Біда прийшла до нього в пору загальних гонінь на християн, коли до влади дійшли вісті, що Валентин таємно вінчає римських легіонерів, яким імператор не дозволяв одружуватися. Дізнавшись, що до єпископа потягнулося занадто багато воїнів зі своїми нареченими, імператор Клавдій заборонив Валентину вінчати їх. Однак той не підкорився За це його кинули до в’язниці і 14 лютого 269 року обезголовили. Пізніше Валентин був зарахований церквою до лику святих як мученик за християнську віру. 

Одна з легенд розповідає про те, що, перебуваючи у в’язниці, Валентин закохався у сліпу дочку наглядача та зцілив її. За іншою легендою, сам тюремник, почувши про лікарські здібності єпископа, просив вилікувати його дочку, яка згодом закохалася у владику. Перед стратою він залишив їй зворушливу прощальну записку і підписався «Твій Валентин». Таким чином з’явилася перша «валентинка» – традиція надсилати коханим зізнання у своїх почуттях. 

У різних країнах цей день святкують по-різному. В Америці, наприклад, виробляють до цього свята спеціальні цукерки з видряпаними на них вітальними словами, які прийнято вкладати в картонні коробочки у формі серця. Карамелі зазвичай червоно-білі. Червоний колір означає пристрасть, а білий – чистоту любові. В Італії цей день називають солодким, закохані цієї країни дарують одне одному солодощі, найчастіше шоколад, не даремно шоколад вважається одним з афродизіаків, тобто продуктів, що посилюють любовний потяг. Поляки цього дня віддають перевагу відвідуванню Познанської метрополії, де за повір’ям, покояться мощі святого Валентина, а над головним престолом знаходиться його чудотворна ікона. Поляки вірять, що паломництво до неї допомагає в любовних справах. 

Скільки країн, стільки й традицій. Неважливо, де ви живете, головне, щоб поряд була людина, яка завжди готова поділитися з вами теплом свого серця та подарувати свою любов. Любіть одне одного, і світ стане кращим. 

Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Переглядів: 453 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus