Головна » 2014 » Квітень » 26 » Ліс – не тільки краса, а й тяжка праця
10:30
Ліс – не тільки краса, а й тяжка праця
Ліс – найкраще багатство Землі. Він виробляє один із найважливіших компонентів, без якого неможливе життя, – кисень. І чим бережливіше, по-господарськи ми будемо опікуватись ним, тим більшу користь він принесе нам і майбутнім поколінням. На жаль, є багато суб’єктивних причин, внаслідок яких пошкоджуються і гинуть лісові насадження. Це антропогенні фактори, шкідники і хвороби лісу, але найбільшої шкоди «зеленим легеням» завдають пожежі. 
 
Нині лісівники  державного підприємства «Димерське лісове господарство» роблять багато для того , щоб ліс жив і набирав сили.
 
Створюючи могутні столітні ліси, лісівники намагаються зробити важливий внесок для збереження кисню, який так необхідний у нашій загазованій атмосфері.
 
Адже створення лісових насаджень та раціональне продуктивне використання наявних лісових ресурсів – пріоритетні напрямки роботи «Димерського лісовового господарства».
 
Колектив нашого лісгоспу успішно впорався з поставленими завданнями за всіма виробничими показниками за 2013 рік, що послужило гарним стимулом для вдалого старту в році нинішньому. Продуктивно і злагоджено працюють усі підрозділи ДП «Димерське лісове господарство». Це можна побачити за результатами 2013 року, а саме:  створено 250 га нових лісів, заготовлено лісового насіння деревних та чагарникових порід 4705 кг, вирощено  посадкового матеріалу в тимчасових розсадниках і контрольованому середовищі 3196,0 тис. штук, у теплицях лісництв проводиться зелене черенкування, заготовлено та вивезено деревини 115,3 тис. м куб.; проведено рубок формування і оздоровлення лісів на площі 1743 га. Реалізація товарної продукції склала 35610,0 тис. грн; випуск пиломатеріалів становить 2389 м куб. З метою забезпечення протипожежної безпеки створено 530 км мінералізованих смуг та на 1128 км проведено догляд за ними. 
 
У першому кварталі 2014 року колективом створено 188 гектарів нових лісів. Щоб забезпечити себе посадковим матеріалом на наступний рік, лісництвами  висіяно лісове насіння у тимчасових лісових розсадниках та в коробах контрольованого середовища  на площі 3,3 га;  проведено рубок формування і оздоровлення лісів на площі 307 га; заготовлено та вивезено деревини 21,8 тис. м куб., яка в кількості 2310 м куб. пущена для виготовлення пиломатеріалів; реалізовано товарної продукції  8259,0 тис. грн;  створено 300 км мінералізованих смуг. 
 
За цими показниками стоять люди – чудовий дружній колектив  лісгоспу, який своєю творчою працею вносить вагомий внесок в розвиток лісової галузі. 
 
Хотілося б відмітити працівників автоколони, а особливо начальника Ігоря Дубіля та водіїв вантажних автомобілів Віталія Устименка, Анатолія Панченко, Сергія Крикуна. Успішно працює підрозділ під керівництвом начальника лісопромислового комплексу Сергія Осадчого.
 
У стислі весняні терміни та на високому професійному рівні провели лісокультурні роботи, а також виконали у повному обсязі виробничі показники як за минулий рік так і за перший квартал поточного року колективи лісництв очолювані лісничими: Катюжанського лісництва Олександра Квачука, Шевченківського лісництва Богдана Петришина  та Кам’янського лісництва Костянтина Ковальчука. На тепле слово подяки заслуговують трактористи  Кам’янського лісництва Сергій Ковальчук та Катюжанського лісництва Володимир Ружинський, які відповідально і творчо ставляться до виконання робіт по підготовці грунту під лісові культури та проведення догляду за лісовими культурами, створенню мінералізованих смуг і проведення догляду за ними.
 
Лісівниками лісгоспу проведена велика робота по благоустрою територій лісництв – висаджено декоративні дерева і кущі, у місцях масового відпочинку населення облаштовані ділянки для відпочинку, перекрито шлагбаумами всі лісові дороги, уздовж автошляхів встановлено аншлаги на протипожежну та природоохоронну тематику, проведено бесіди серед населення про правила поведінки населення  в лісах у пожежонебезпечний період. 
 
Чимало клопотів лісовій охороні завдає легковажне поводження окремих громадян, які іноді вдаються до випалювання сільськогосподарських угідь, прилеглих до зелених масивів, що забороняється законом та завдає непоправної шкоди лісовим насадженням.
 
Перш ніж  випалювати поля або необережно поводитись з вогнем у лісових масивах треба знати і пам’ятати, що вирощування лісів це справа досить нелегка і копітка й потребує десятиліть або й сотню років дбайливих рук лісівників. Лісовідтворення розпочинається з маленької насінини висіяної у грунт у лісорозсаднику, а потім довгих років догляду за молодими насадженнями та формування їх до стиг­лого віку.
 
Дружній колектив державного підприємства «Димерське лісове господарство» працює злагоджено і професійно для створення продуктивних лісів України.
 
Валентин СИВКО,
заступник директора державного підприємства «Димерське лісове господарство»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 472 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus