Головна » 2013 » Грудень » 14 » Курс на євроінтеграцію є незмінним
12:43
Курс на євроінтеграцію є незмінним
Президент України Віктор Янукович та три попередні президенти – Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко – обговорили шляхи виходу з політичної кризи. Українці мали змогу побачити зустріч чотирьох президентів у записі на Першому національному телеканалі. На початку зустрічі Президент України Віктор Янукович наголосив, що ця зустріч обумовлена тією кризою, яка спостерігається останні два тижні у нашій країні. Глава держави закликав провести дискусію для врегулювання конфлікту та пошуку стратегії розвитку держави на майбутнє – знайти відповіді на запитання, як країна розвиватиметься, яким буде держбюджет на 2014 рік.

Президент укотре запевнив, що курс на євроінтеграцію для України є незмінним, адже він законодавчо закріплений, і шлях реформ не буде припинено, а також обов’язково буде оприлюднено Національний план реформ на 2014 рік, наголошує «Голос України».

«Шлях до євроінтеграції буде продовжено, він не зупинявся і не буде зупинятися, – сказав В. Янукович. – Ми будемо іти європейським шляхом». Серед конкретних дій на цьому шляху глава держави назвав початок роботи спільної робочої групи «Україна – ЄС» у Брюсселі. При цьому Президент наголосив на потребі захищати національні інтереси та українських товаровиробників, зокрема, у сфері сільського господарства, машинобудування, торгівлі.

Глава держави також висловився за відновлення нормальних торгівельних стосунків з Росією та закликав знайти рішення щодо проблемних питань, зокрема, зниження ціни на газ. І підкреслив, що необхідно у грудні прийняти держбюджет на 2014 рік та надалі знайти рішення зі стратегічними партнерами в економіці, шукати партнерів та ринки збуту продукції.

Щодо подій на Євромайдані Віктор Янукович повідомив, що мав чергову розмову з Генпрокурором щодо розслідування конфліктів на Євромайдані та звернувся з проханням знайти можливість звільнення затриманих, які не скоїли «жорсткі порушення». «Думаю, сьогодні це питання буде вирішено, мені важко сказати, скільки людей буде звільнено, такі люди будуть звільнені, у кого є малі діти, сім’ї, – сказав Президент. – А взагалі, я за те, щоб якомога скоріше перегорнути цю прикру сторінку і більше ніколи не допускати». Водночас глава держави наголосив, що неприпустимим є блокування будівель органів влади, заклики до революції, зміни влади та конституційного ладу, оскільки це несе загрозу національній безпеці. Однак він підтримує право людей на мирні акції та висловлення своєї точки зору. Важливо, щоб слідство розібралося, хто був винний і чинив напад.

Перший Президент України Леонід Кравчук висловив думку, що зустріч чотирьох президентів свідчить про демократичний шлях нашої країни. За його словами, найперше завдання – подолати конфлікт, а другим етапом роботи мають стати міркування щодо ходу реформ. Л. Кравчук запропонував спочатку підписати політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС, а економічну складову вирішувати вже в рамках асоціації. І започаткувати загальнонаціональний круглий стіл влади та громадянського суспільства задля діалогу та пошуків цивілізованого виходу із політичної кризи. Пропозицію відділити політичну частину від економічної у процесі євроінтеграції підтримали всі попередні президенти.

Леонід Кучма підкреслив, що глибока політична криза у державі загострює економічну кризу, що дуже погано для країни. «І чим скоріше ми знайдемо вихід із цієї ситуації та розуміння, тим краще для країни», – вважає він.

Віктор Ющенко зауважив, що єврокурс є, по суті, курсом усіх чотирьох українських президентів, і назвав цінністю те, що нині за євроінтеграцію висловлюються конституційна більшість парламенту та 70 відсотків українців. «Пора запускати діалог, – сказав В. Ющенко. – Це безальтернативно – завжди після протистояння, після війни повинен наступити мир».

Екс-президенти підтримали позицію Віктора Януковича, що розслідування силового розгону Євромайдану має бути демократичним, а винні мають бути притягнуті до відповідальності на рівних умовах, наголосивши при цьому, що силовики не мають права бити людей, а ті, хто порушує закон, мають понести покарання. Президент має гарантувати рівні умови розслідування, а поки триватиме слідство, підозрювані мають перебувати на волі. А хто вчинив побиття мирних людей, мають бути покарані. На це Віктор Янукович відповів: «Там, де можливо, це обов’язково буде зроблено. Але підміняти суд і впливати на суд не маємо права».

Насамкінець Віктор Янукович наголосив, що сьогодні вся відповідальність за ситуацію в країні покладена на діючу владу і закликав зробити висновки з недавніх політичних подій. «Я зроблю висновки, я вже їх зробив», – сказав Президент. Глава держави пообіцяв, що майбутній євроінтеграційний процес буде прозорим, а при ухваленні рішень та підписанні угод будуть враховані національні інтереси, і не повинні постраждати незахищені верстви населення. В. Янукович також повідомив про відновлення переговорів із МВФ щодо надання кредиту Україні, підкресливши: якщо нам знову будуть виставлені неприйнятні умови, то, на його погляд, – такі кредити не потрібні. При цьому він зазначив, що наша держава розраховує і завжди розраховувала тільки на власні сили, і у нинішньої влади є бачення, як зберегти економіку, забезпечити подальше зростання зарплат.
Переглядів: 402 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus