Головна » 2019 » Березень » 28 » Культура: важлива складова нашого розвитку
18:37
Культура: важлива складова нашого розвитку

На Вишгородщину з робочим візитом завітав міністр культури України Євген Нищук, який 22 березня відвідав Вишгородську районну центральну бібліотеку, Музей давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника та зустрівся з керівниками району та міста, працівниками галузі культури, громадськими діячами. Високого гостя зустрічали голова райдерж­адміністрації Вячеслав Савенок, Вишгородський міський голова Олексій Момот, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Волотовська, заступник голови районної ради Марина Ганіцька, начальник відділу культури, національностей та релігій райдерж­адміністрації Юлія Іванова.
Працівники бібліотеки ознайомили міністра із фондом дорослої та дитячої літератури, похвалилися книжковими новинками. «Бібліотеку дуже люблять письменники та поети, у нас  відбулося майже 40 презентацій книг. Це золоте ядро нашого фонду», – зазначила одна із працівниць бібліотеки. «На базі районної бібліотеки  працюють курси української та німецької мов, постійно збираються клуби за інтересами,  проходять виставки майстрів. Ми всіляко розширюємо межі культурного спілкування», – зазначила Юлія Іванова, начальник відділу культури, національностей та релігій райдерж­адміністрації.
«Зараз відбувається процес позитивних змін у культурі. Ми намагаємося знайти важелі впливу на процеси, на місцевого чиновника області, міста, об’єднаної територіальної громади. Навколо чого нам об’єднуватися? Якщо є гарний культурний центр, він може об’єднати людей навколо певної ідеї. Міністерство також подає пакет документів для отримання державних субвенцій. Нині займаємося новими програмами, наприклад, проектом «Малі міста, великі враження». Це дає змогу отримати кошти і об’єднати людей навколо культурного осередку. Реалізація нашої культурної політики проводиться через «Український культурний фонд» та «Академію культурного лідера», щоб молодь знайомилася з програмами як українськими, так і європейськими. Сьогодні українські культурні організації активно отримують європейські гранти», – зазначив Євген Нищук.
Міністр культури також ознайомився з експозиціями Музею давньоруського гончарства. В атмосфері давніх ремесел, що побутували на Вишгородщині, починаючи з часів Київської Русі, шановні гості побачили єдиний вцілілий у Східній Європі гончарний горн ХІ століття, експозицію «Від бортництва до вуликового бджільництва», у якій зібрано зразки «бджолиного  житла» – від двохсотлітніх бортей до пізніших «колод» і сучасних вуликів, човни-довбанки, плоскодонки. Зацікавила міністра  і виставка виробів із соломи та рогози від майстра Павла Даниленка. 
«Сезонність у зміні експонатів притаманна заповіднику. Зокрема, нещодавно тут з’явилися яскраві фігурки звірят у стилі Марії Приймаченко та великодні писанки, які милують око, викликають захоплення і нагадують, що скоро Великдень з його неповторними традиціями і обрядовістю», – зазначила директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.
На базі заповідника популяризуються ремесла Вишгородського краю, у музеї проводяться майстер-класи з гончарства, ліплення з глини, плетіння, діє «Школа юного бджоляра». Євгена Нищука теж запросили на майстер-клас із ліплення з глини, де цього разу виготовляли оберіг-підкову. Міністр зауважив, що отримав від майстер-класу позитивні враження, а час у Музеї давньоруського гончарства пролетів непомітно. 
«У нас десятиліттями цілеспрямовано вбивали народні ремесла, якими споконвіку займалися українці. Вироби народних майстрів можуть і повинні замінити сумнозвісну  «матрьошку» в сувенірних крамницях аеропортів та вокзалів. Зараз відновлюється створення виробів із гутного скла, опішнянської, косівської, бубнівської керамік тощо. Наші майстри виготовляють  прекрасні речі. Активно розвивається етно-мода, мистецтво, яке було поза увагою держави. Зараз ми там представлені на Венеційському бієнале сучасного мистецтва», – наголосив міністр. 
Під час зустрічі Євген Нищук згадав про розвиток українського кінематографу та музики, розповів про спільний проект Міністерства культури і компанії «Google Україна» «Автентична Україна: нематеріальна культурна спадщина» – веб-ресурс, що знайомить користувачів із культурною спадщиною різних регіонів України, та ще раз наголосив, що заклади культури виступають центром об’єднання та згуртування громади.
Під час зустрічі обговорено питання про подальшу долю Межигір’я – знаковість української ідентифікації. Учасники зустрічі також згадали про роковини затоплення сіл під час будівництва Київської ГЕС. 
«Нещодавно наші митці  повернулися з Лондонського книжкового ярмарку з гран-прі. Наших ілюстраторів визнали найкращими в світі. Іноземці, можливо,  нічого не скажуть про реформи, які відбуваються зараз в Україні, але точно пригадають видатних діячів культури і спортсменів», – зазначив Євген Нищук.
На згадку про візит до Вишгорода Євгену Нищуку подарували унікальний мистецький альбом «Мистецтво Київської Русі», до створення якого  долучилися науковці Вишгородського історико-культурного заповідника і в якому є розділ про Вишгород.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 356 | Додав: slovo
comments powered by Disqus