Головна » 2013 » Травень » 30 » Кожній дитині – родину
10:20
Кожній дитині – родину
Про те, як захищають маленьких громадян Вишгородського району напередодні Міжнародного дня захисту дітей, ми поцікавилися у начальника служби у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації Валентини ТИМОШЕНКО. 

– Служба у справах дітей та сім’ї, – структурний підрозділ Вишгородської райдержадміністрації, який професійно захищає права дітей. Ми запроваджуємо інноваційні соціальні технології і послуги, що допомагають дітям зберегти родину, жити і виховуватись у сприятливому сімейному оточенні. Завдяки уважному ставленню до долі дітей з боку нашого земляка, депутата Верховної Ради України Ярослава Москаленка, голови адміністрації Олександра Приходька, голови районної ради Олександра Носаля, їх підтримці, постійній допомозі – у районі впевнено реалізується президентська програма «Назустріч дітям». 

– Як саме вона реалізується? 

– Сьогодні 28 фахівців із соціальної роботи надають різнопланові соціальні послуги безпосередньо у громадах, це наближає людину, якій необхідна допомога, до бажаного результату. Значно підвищилася відповідальність органів місцевого самоврядування за дотримання прав дітей. Так, щоб реалізувати право дитини на охорону здоров’я, 12 місцевих рад вже прийняли свої програми відпочинку та оздоровлення дітей, виділили кошти для його проведення. Новопетрівська та Старопетрівська сільські ради придбали путівки. 

У ході реалізації комплексної програми подолання дитячої бездоглядності, підтримки сімей з дітьми та реформування інтернатних закладів для дітей «Назустріч дітям», яка діє у районі, вживаються всі необхідні заходи для покращення становища дітей. Одним із позитивних показників виконання цієї програми є реалізація права дитини на проживання у сімейному оточенні. 

– Скільки дітей вже взято під вашу опіку з початку року? 

– Протягом п’яти місяців цього року на первинний облік служби у справах дітей та сім’ї взято 9 дітей, яким встановлено статус сиріт або позбавлених батьківського піклування, всі діти влаштовані у сімейні форми опіки. Важливо, що вже два роки підряд осиротілі діти не влаштовуються у дитячі державні заклади, а з допомогою працівників служби у справах дітей та сім’ї, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знаходять прийомних тат і мам. І коли дитина відчує затишок родинного вогнища, турботу про себе з боку батьків, хоч і названих, то наша робота не марна. 

– Наскільки складним є процес влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї? 

– Влаштування осиротілих дітей у сім’ї громадян потребує багато зусиль. Треба знайти такі родини, підібрати дітей, допомогти адаптуватися дитині у сім’ї. Тому служба у справах дітей та сім’ї спільно з ЦСССДМ приділяє багато уваги розвитку сімейних форм влаштування дітей. Так, протягом 2013 року на обліку кандидатів у службі у справах дітей та сім’ї перебувало 3 подружні пари та три особи. Двоє вже всиновили дітей, одна подружня пара звернулася із заявою про усиновлення дитини до суду, для двох пар та однієї особи йде підбір дітей. Три потенційні кандидати в опікуни взяли під опіку п’ятеро дітей, подружня пара пройшла навчання та готується стати прийомною сім’єю. У районі функціонує дитячий будинок сімейного типу, де подружжя Кушніренків, Петра Олександровича та Юлії Вікторівни, виховує семеро дітей. Сімнадцять дітей виховується у дев’яти прийомних сім’ях. 

– Валентино Миколаївно, скажіть, а що є найважливішим у роботі вашої служби? 

– Надзвичайно важливим у нашій роботі є своєчасне виявлення сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах та надання їм соціальних послуг, що допоможуть подолати кризу у сім’ї та запобігти вилучення дітей з біологічної родини. 

Тому 148 сімей, в яких виховується 342 дітей сьогодні перебуває під соціальним супроводом фахівців із соціальної роботи, 587 сім’ям (1105 дітей) протягом 1 кварталу 2013 року надано різного виду соціальні послуги, а саме: психолого-педагогічні, юридичні, інформаційні, медичні тощо. 

За фінансової підтримки міжнародної благодійної організації «Партнерство кожній дитині» у 2013 році в районі продовжувалася реалізація і нового соціального проекту «Впевнений старт», завданням якого є підтримка випускників інтернатних закладів у період переходу до самостійного життя. У ході реалізації цього проекту підібрана команда наставників, які допомагають соціалізуватися випускникам у суспільстві. 

У минулому році з 1 жовтня у районі утворений соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на базі дитячого будинку «Сонячний». Придбано додаткові приміщення у Нових Петрівцях. З районного бюджету на придбання приміщень районна рада виділила 650 тис. грн. У рамках реалізації проекту «Впевнений старт» міжнародна благодійна організація «Партнерство кожній дитині» виділила кошти для проведення оздоблювальних робіт у цих приміщеннях. На засіданні комісії з питань захисту прав дитини розглянуто питання про виділення ліжко-місця дев’яти особам з числа дітей, позбавлених батьківського піклування. А з метою соціальної адаптації, розвитку здібностей господарювання майбутні мешканці соціального гуртожитку долучаються до облаштування своїх кімнат.
 
З березня 2013 року у служби у справах дітей та сім’ї збільшились функціональні обов’язки, а саме – служба розпочала ведення справ з питань сім’ї. Одним із пріоритетних напрямків роботи є координація роботи щодо попередження насильства у сім’ї. Для цього служба організовала роботу щодо впровадження у районі програм з корекційної роботи з особами, які вчинили насильство у сім’ї та їх жертвами. Відновлена робота з оформлення та видачі посвідчень багатодітним родинам, оформлення документів на присвоєння почесного звання України «Мати – героїня». 

– Складається враження, що у службі працює не менше п’ятидесяти осіб, адже проводиться стільки різнопланової роботи, як ви все це встигаєте? 

– Так, навантаження велике, адже крім названих функціональних обов’язків, є ще багато питань, які вирішуються нами. Серед них: профілактична робота з метою запобігання дитячій злочинності, захист житлових та майнових прав дітей, вирішення суперечок між батьками з питань участі у вихованні дітей, визначенні їх місця проживання, ведення справ з усиновлення, підготовка висновків, проектів розпоряджень, матеріалів до суду. 

Як у службі, так і у центрі опіки дитини працюють небайдужі люди, які віддані своїй справі, не шкодують ні сил, ні здоров’я, ні особистого часу для захисту прав кожної дитини. Нам не байдужі долі обездолених дітей, тому ми і стоїмо на сторожі дитинства. 

Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Переглядів: 780 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus