Головна » 2013 » Травень » 4 » Коротким рядком
11:34
Коротким рядком
Президент України Віктор Янукович під час відвідування Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» ознайомився з ходом робіт з монтажу нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття» та поспілкувався з колективом станції. «Велика вам подяка за вашу працю, за вашу мужність», – сказав Віктор Янукович. Працівники ЧАЕС повідомили главі держави, що монтаж конструкцій конфайнменту буде завершено у заплановані терміни – до кінця 2015 року. На сьогодні змонтовано 25% конструкцій. 

* * * 

Завдяки соціальним ініціативам Президента та роботі уряду на Київщині виплачено майже 50 млн. гривень компенсацій чорнобильцям, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк під час вшанування Президентом України Віктором Януковичем пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС. – Влада усвідомлює, що найцінніше і найдорожче в країні – люди, які своєю працею та здоров’ям сьогодні дають нам можливість розбудовувати нашу країну. У першу чергу – це ветерани війни та ліквідатори аварії на ЧАЕС, які у перші години та дні рятували життя людей усього світу. Ми перед ними в неоплатному боргу, – наголосив Анатолій Присяжнюк. Також він сказав, що завдяки ініціативам Президента України збільшено соціальні виплати «чорнобильцям», а також щомісячно оздоровлюються ветерани та ліквідатори ЧАЕС в Українському державному медико-соціальному центрі у Переяслав-Хмельницькому. – У цьому році ліквідаторам ЧАЕС було вручено 16 автомобілів, а до кінця наступного місяця плануємо вручити ще 39 авто. Загалом спеціальним автотранспортом у минулому році було забезпечено 160 жителів Київщини, – сказав Анатолій Присяжнюк. Також цього року в області було вручено 35 ордерів на квартири громадянам, які постраждали внаслідок катастрофи, а найближчим часом планується видати ще 17 ордерів. 

* * * 

Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував на тому, що реалізація програми «Доступне житло» стимулюватиме розвиток будівельної галузі та створення нових робочих місць. Коштів, запланованих у нинішньому держбюджеті на реалізацію цієї програми, вистачить на надання державної допомоги на придбання житла для майже 15 тисяч родин. На здешевлення вартості іпотечних кредитів з держбюджету буде виділено 300 млн. гривень. Днями в Борисполі було введено в експлуатацію житловий будинок, який збудовано за державною цільовою програмою «Доступне житло». Будівництво цього об’єкту дає змогу отримати власне житло 220 родинам. – Це не перший будинок, який побудовано за програмою «Доступне житло». Подібні будинки споруджено в Броварах та Вишгороді. Приємно, що Київщина вже другий рік поспіль є лідером із будівництва соціального житла, – наголосив голова КОДА Анатолій Присяжнюк. Очільник області доручив керівникам на місцях створити належні умови для реалізації програми «Доступне житло», а також зазначив, що наразі актуальним залишається питання щодо будівництва дитячих садочків та навчальних закладів. 

* * * 

Голова КОДА Анатолій Присяжнюк взяв участь у нараді під головуванням прем’єр-міністра України Миколи Азарова. На нараді порушувалися питання щодо неузгодженості функціонування територіальних органів центральної влади на місцях. Зокрема, йшлося про неефективність діяльності Держкомзему, Державної реєстраційної служби, екологічної та сільськогосподарської інспекцій. На останньому засіданні Комітету економічних реформ при Президентові України глава держави наголосив на необхідності зниження тиску на бізнес та на підвищенні ефективності роботи дозвільних центрів. Однак, територіальні органи продовжують вирішувати проблеми громадян не достатньо ефективно. – Пріоритетним завданням на сьогодні є створення таких центрів, в яких людина зможе отримати всі необхідні дозволи та консультації на місці, не втрачаючи зайвого часу на переїзди з однієї інстанції до іншої. До того ж, можна сказати, що дозвільні центри не виконують своїх функцій у повному обсязі. Вони взагалі існують відокремлено від інших контролюючих та владних органів, - зазначив Анатолій Присяжнюк. На сьогоднішній день існує проблема щодо недосконалості реєстрації договорів оренди та власності земельних паїв. У результаті цього багато громадян та підприємців не можуть реалізувати свої права, створюються великі черги. Тим самим підривається довіра людей до влади. 

* * *

Уряд і надалі буде збільшувати соціальні виплати, зарплати бюджетникам, пенсії, а також фінансуватиме соціальні програми, покликані підвищити якість життя українців. «Нам належить ще багато зробити для того, щоб підвищити рівень пенсій і заробітних плат. У 2008 році багато людей отримувало пенсію 588 грн, а розмір державної соціальної допомоги для непрацездатних осіб у 2009 році становив всього 188 грн на місяць. Ми збільшили ці виплати сьогодні у 5 разів і будемо й далі збільшувати», – заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров. 

* * * 

Секретар РНБО Адрій Клюєв під час візиту до Брюсселя провів зустрічі з представниками Комісії ЄС, Європарламенту та іншими офіційними особами ЄС. У свою чергу, Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі підтримала підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Про це заявив в. о. президента ПА ОБСЄ Вольфганг Гроссрук. Головування України в ОБСЄ створює унікальні можливості для того, щоб мобілізувати громадську підтримку наших євроінтеграційних прагнень навіть за межами ЄС. На користь підписання угоди про асоціацію, крім низки країн ЄС на чолі з Польщею, висловлюються також деякі багаті країни Європи, які не входять до ЄС (наприклад, Норвегія). Нас підтримує країна-член ОБСЄ Туреччина. Парламентська асамблея ОБСЄ позитивно ставиться до отримання Україною статусу асоційованого члена ЄС і готова надати підтримку. 

* * *

Команда Президента України Віктора Януковича, реалізуючи зовнішню економічну політику, на перше місце ставить інтереси держави. Україна встановлює відносини з усіма країнами, з якими вигідно і перспективно співпрацювати. Європа, Азія, Росія – всім приділяється належна увага. Україна підписала угоду про зону вільної торгівлі з ЄС. А наприкінці травня на зустрічі президентів країн Митного союзу і України буде обговорюватися питання надання Україні статусу спостерігача при ТС. До самміту Україна-ЄС, наміченого на листопад, підготують до підписання угоди про асоціацію. Європа подає чіткі сигнали Україні, заохочуючи продовжувати роботу з виконання зобов’язань. Наше зближення розширить можливості української економіки, торгівля з ЄС не суперечитиме кооперації з країнами Митного союзу. Україна побудує свої відносини із зарубіжними партнерами, знявши конфлікти і непорозуміння. 

* * * 

Парламент за пропозицією Партії Регіонів ратифікував Угоду про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць СНД у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Ініціатором внесення документу був Президент України Віктор Янукович. «З 1 травня 2013 року ні в одного учасника бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, якому виповнилося 85 років, пенсія не може бути меншою 2,548 тис. гривень: пенсія учасників бойових дій підвищиться на 1,078 тис. гривень в місяць», – сказав прем’єр-міністр Микола Азаров. 

Український уряд збільшив щорічну разову грошову допомогу, яка виплачується з нагоди Дня Перемоги. На 2013 рік ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань буде виплачено, в середньому, на 10% більше, ніж торік. Наприклад, інвалідам війни I групи передбачається виплатити разову допомогу в розмірі 2415 гривень – на 215 гривень більше, ніж у 2012 році. На ці цілі в бюджеті заплановано 821,3 млн грн. Соціальна підтримка ветеранів і жертв нацистських злочинів – наш пріоритет і обов’язок. Виплати будуть стабільно зростати і в майбутньому. Уряд М. Азарова постійно піклується про людей, які пережили війну. 

Члени сімей загиблих і дружини (чоловіки) померлих інвалідів війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися повторно, отримають цього року по 375 грн. А виплата учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, дітям партизанів, підпільників, іншим учасникам боротьби з нацистським режимом у тилу ворога складе 135 грн. 

* * * 

На сьогодні 75% усіх станцій аерації не забезпечують повноцінну очистку води. Тому в 2012 році була затверджена цільова програма «Питна вода України», яка стала державним планом модернізації галузі. Вона розрахована до 2020 року із загальним бюджетом у 9,5 млрд гривень. Більше 3 млрд грн дає бюджет, а ще 6 млрд грн – інвестори та інші джерела. В рамках реалізації даної програми здійснюватиметься повна реконструкція очисних споруд. У 2012 році для підвищення якості води Кабінет міністрів України перейшов на будівництво нових систем водопостачання. Замість доставки води трубами на великі відстані реалізується будівництво сучасних очисних станцій прямо на місці (у селах і селищах). Такий підхід не тільки економить собівартість води з крана, але й робить її якісною. 

Під патронатом Президента України реалізується національний проект «Чисте місто», який передбачає будівництво 10 сміттєпереробних заводів на суму 435 млн євро. Потужність переробки заводів у Києві та Харкові складе по 300 тисяч тонн твердих побутових відходів (ТПВ) на рік, у Дніпропетровську – 200 тис. тонн на рік, у Чернівцях, Сумах, Полтаві, Хмельницькому, Кіровограді, Тернополі та Вінниці – по 100 тис. ТПВ на рік.
Переглядів: 462 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus