Головна » 2013 » Листопад » 16 » Кому потрібен молодий спеціаліст?
12:36
Кому потрібен молодий спеціаліст?
Кожного року сотні тисяч амбітних дівчат та хлопців залишають просторі аудиторії середніх та вищих навчальних закладів, де там їх навчали справі, якій вони готові присвятити своє життя. 

Якщо не брати до уваги особисті зв’язки, то отримавши омріяний диплом, не легко знайти роботу за спеціальністю. Так молодий фахівець без досвіду без великих зусиль може почати працювати промоутером, офіціантом, продавцем-консультантом та отримувати близько двох тисяч гривень на місяць. І у матеріальному плані залишатися голодним… студентом. Тож виникає логічне запитання, навіщо було витрачати енергію, гроші та свій час на навчання? 

Кожного роботодавця цікавить досвід робити майбутнього працівника. Тому, щоб попередити проблему свого безробіття, вже після першого курсу, треба починати шукати підробіток за майбутньою спеціальністю. Після закінчення навчання за плечима буде два-три роки досвіду. Це додасть шансів обійти сотню інших випускників-претендентів та вдало розпочати свою кар’єру. 

Шкода, що Україна за роки незалежності допустила великий перекіс у системі освіти. Вищі навчальні заклади вже багато років випускають юристів, економістів та менеджерів, але пріоритетні для економіки галузі отримують у рази меншу кількість молодих спеціалістів. У 2012 році міністерство освіти збільшило обсяг прийому на спеціальності в таких галузях як електроніка, енергетика та енергетичне машинобудування, радіотехніка, радіоелектронні апарати та зв’язок, металургія та матеріалознавство. У громадській свідомості викривлені ціннісні пріоритети – деяка молодь вже у школі хоче бути податківцем та банкіром, але досвід розвинених країн показує, що для досягнення істотних результатів, країна повинна кардинально підняти престиж інженерних професій та наукової галузі. Вітчизняні корпорації все більше стали розуміти, що професійні кадри – це секрет конкурентоздатності. 

Тож кожен повинен зробити свій вибір. 

Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Переглядів: 435 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus