Головна » 2014 » Квітень » 5 » Кобзар і Вишгородський край
10:30
Кобзар і Вишгородський край
Тарас Шевченко для України – пророк, месія, дороговказ нації. Його глибокомудрий «Кобзар» недаремно народ назвав другим Євангелієм, а його автора – синонімом до слова Україна. Сьогодні, коли українцям потрібні нові ідеї, нова перспектива, ми знов йдемо до нашого Шевченка, вивчаючи його життєвий шлях  та творчість, дізнаємось все більше і більше.
 
Новий цікавий матеріал про Шевченка представлено у шкільній бібліотеці Демидівської спеціалізованої школи на книжково-ілюстративній виставці під загальною назвою «На струнах Кобзаревої душі». Ця виставка допомагає глибше познайомитись з творчістю генія, розкриває як перші кроки творчості поета, так і зеніт його поетичних і малярських успіхів. 
 
Представлений матеріал висвітлений в кількох розрізах.  Це виставка «Кобзарів», де зібрано книги  різних років видання та видавництв, які принесені дітьми та вчителями школи, викладка матеріалів «Т. Шевченко і Вишгородщина» – про перебування поета у наших краях. Поет знав, що у Межигірському монастирі колись був притулок, де доживали свій вік старі запорожці. Про візит до Межигір’я сам Шевченко писав у листі до свого приятеля Я. Кухаренка: «Був я торік на Україні, був у Межигірського Спаса і на Хортиці». Побував Шевченко на Вишгородщині ще і в 1846 році. На все життя запам’яталась поетові Дзвонкова криниця, гірське джерело з чистою кришталевою водою. Цей візит знайшов відображення в поемі «Чернець»:  Іде чернець Дзвонковою/ У яр воду пити/Та згадує, як то тяжко/ Було жити в світі… Або ж: Іде чернець у Вишгород/На Київ дивитись,/Та посидіть на пригорі,/Та хоч пожуритись.
 
У художньому доробку Шевченка-художника замальовки Межигірського монастиря та начерки місцевості, що він виконав олівцем під час останньої з цих поїздок. Ця частина його творчості дає змогу уявити тогочасний Вишгород. А нам пишатися з того, що і в нашім ріднім Вишгородськім краї ступала нога Великого Кобзаря. 
Категорія: Демидівська громада | Переглядів: 442 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus