Головна » 2013 » Травень » 4 » Христос Воскрес!
10:48
Христос Воскрес!
Воскресіння день – просвітімся люди! 
Пасха Господня, Пасха, від смерті бо до життя 
І від землі до небес Христос Бог нас перевів, – 
Перемоги пісню співаємо! 
(Воскресна Утреня, Канон Пасхи) 

Дорогі брати й сестри! У день світлого Христового Воскресіння цією прекрасною пасхальною молитвою християни прославляють воскресіння з мертвих свого Спасителя. Темряву гробу, куди поклали тіло Спасителя, можна порівняти з темрявою, що панувала на землі у перший день сотворення. А нині, як і тоді, світові засяяло божественне і несотворене світло життя. Життя, про котре ми довідуємось ще у старозавітньому протоєвангелії, коли Отець Небесний обіцяє спасти Адама та Єву, а з ними – і весь людський рід. Але тоді вони ще не знали, що дорога до спасіння має пролягти через Голгофу, повз Хрест Господній, котрий є тайною любові, що поступово розкривається і в житті людини, і в житті Церкви. Через Авраама Бог дав обітницю про Христа Спасителя, через Мойсея – закон, через Свого Сина – сповнення обітниці, віру. Сила віри в тому, що людина може увірувати тоді, коли немає жодної надії на спасіння. Слово Боже переконливо свідчить, що зло може торжествувати, але ніколи не переможе. Бог так полюбив світ, що дарує нам перемогу над смертю, боговгодне життя і радість бути Церквою Бога – одного і в Тройці єдиного, котрий не пощадив Сина Свого Єдинородного, але віддав Його для спасіння нас від гріхів і неправд наших, від вічної смерти. 

Тільки для невторопної людини смерть – це кінець. Християнин не боїться фізичної смерті, але боїться погибелі душі. Ця погибель настає, коли забуваємо про Бога! Життя є поєднанням душі та тіла, а смерть не є зникненням цих частин людського єства, а розірванням їхнього союзу. Після роз’єднання вони не зникають і Бог зберігає їх, щоб воскресити у день другого і славного пришестя Господнього. Однак, страх смерти переслідує людину, як хвороба. І Син Божий упокоряє Себе заради нас і зціляє від цієї хвороби, й спасає від гріхів наших, значить – від вічної смерті. Про це святий Антоній Великий каже так: «Тому необхідно нам пізнати і в думках завжди тримати це велике влаштування Боже — що Бог Слово заради нас у всьому, крім гріха, уподібнився до нас. Потрібно ж усім пам’ятати це та насправді старанно намагатися звільнитися від гріхів з допомогою Господа». 

Християнське життя – це подвиг. Живемо, щоб стяжати благодать Святого Духа. Для цього треба цілим серцем прагнути творити цей подвиг, прагнути жити вірою, виконувати заповіді Божі, не поступатись спокусам. Це справді нелегко, але Дух Божий навчить нас боротись. У цій боротьбі нам доведеться долати великі труднощі, але Бог не забариться з допомогою. «Труднощі не злякають і не знеохотять нас, бо воскреслий Христос показує нам нашу правдиву природу – і тілесну, і душевну – природу, котрій ніщо не заважає досконало спілкуватись з Богом. І завдяки такому спілкуванню пізнавати й відчувати, що раб Божий – це те саме, що друг Божий (бо праведний і усиновлений), а страх Божий – те саме, що Любов Божа, котрою перемагаємо пристрасті й прикрашаємо себе чеснотами й стаємо Церквою Воскреслого Христа». 

Дорогі брати й сестри! Хай у день світлого Господнього Воскресіння у кожному серці, у кожному домі, у кожній родині лунає пасхальна пісня перемоги! Поділімось і цією радістю, і паскою, і крашанкою з тими, хто в потребі. Сьогодні воскреслий Спаситель відкрив небо для всіх, хай Його світло буде світлом нашого життя, нашої віри, надії та любові. 

Христос воскрес! Воістину воскрес! 

Федір ВЕЛИЧКО
Переглядів: 465 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus