Головна » 2014 » Березень » 15 » Хресна хода в Межигір’ї
11:32
Хресна хода в Межигір’ї
Символічно, що саме в день 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у Нових Петрівцях відбулася Хреста хода до старовинного Межигір’я, яке, завдяки революційним подіям на Майдані, відкрило свої ворота для народу. 
 
Щоб втілити в життя волю громади – відродити Свято-Преображенський монастир,  духовенство, жителі Нових Петрівців та гості пройшли Хресною ходою від центру села до того місця у Межигір’ї, де колись стояла святиня. Хрест із цільного дерева пронесли по центральній вулиці села, потім переклали на вантажівку і супроводжували до місця колишнього Межигірського Спаса з піснеспівами. Перед встановленням Хрест освятили і він постав у всій красі та величі. 
 
Під час встановлення Хреста громада села Нові Петрівці організувала збір підписів під зверненням до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, голови Київської обласної ради Миколи Бабенка, голови Вишгородської районної ради Ірини Побідаш щодо відновлення Свято-Межигірської лаври, створення історичного релігійно-культурного меморіального комплексу, до якого увійдуть музей Тараса Шевченка та музей «Межигір’я» – як центр вивчення не лише історії Межигір’я, а й давніх книг та літописів. Також у зверненні запропоновано забезпечити функціонування унікального дендропарку, у якому неймовірна краса місцевості з лісами та водами Київського водосховища сприятиме чудовому відпочинку громадян, а окремі елементи розкоші нагадуватимуть про одну з причин людського гніву сьогодення. Повний текст звернення тут.
 
Нагадуємо, що загальна площа резиденції «Межигір’я» складає 142 га та дозволяє розташувати також інші загальнонаціональні, духовні, історичні та мистецькі об’єкти.
 
 
З промовами до учасників Хресної ходи звернулися настоятель храму святого Архистратига Михаїла села Демидів отець Миколай, настоятель храму святої Покрови Козаровичів отець Олег, настоятель Вишгородського храму рівноапостольного князя Володимира отець Богдан.
 
Від районної організації Всеукраїнського об’єдання «Просвіта» виступив її голова Олександр Дробаха. Перед присутніми виступила депутат Верховної Ради України першого скликання, жителька Нових Петрівців Валентина Єщенко. До шановного зібрання звернулися один із організаторів Хресної ходи, житель Нових Петрівців Геннадій Ніколаєнко та директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован.
 
Із заключним словом виступив настоятель Вишгородського храму рівноапостольного князя Володимира отець Богдан.
 
По завершенні поминального співу всі учасники Хресної ходи виконали гімн України. 
 
Олександр КОВАЛЕНКО, «Слово»
Фото автора
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 568 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus