Головна » 2013 » Квітень » 13 » «Вважаю, що ми на правильному шляху»
12:46
«Вважаю, що ми на правильному шляху»

Команда однодумців, які тривалий час працюють разом, вважає себе дружньою та згуртованою і, мабуть, це дійсно так. Багаторічна спільна робота зближує людей. Це можна сказати й про сьогоднішній склад Вишгородської державної районної адміністрації. Проте, на цьому, як і будь-якому іншому, кораблі останнє слово за капітаном. Куди йти, де ост, вест, мілина, рифи… Він повинен знати правильний курс і передбачати шторм і штиль. На 40-му році дальнього плавання лайнера «Вишгородський район» цю важку місію виконує його керманич Олександр Приходько. Сьогоднішній голова Вишгородської РДА всю трудову 36-річну діяльність присвятив розвитку району, працюючи на різних посадах – від водія радгоспу «Комунар» у селі Любимівка до керівника району.

– У серпні 2010 року Вас призначено на посаду голови Вишгородської районної державної адміністрації. Озираючись назад, який головний підсумок можна зробити?

– У нелегкій економічній ситуації керівництво держави взяло на себе відповідальність за майбутнє України, розпочавши складний шлях глобальних суспільних перетворень. Президент України Віктор Янукович затвердивши Програму економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», поставив перед органами державної влади завдання відновити стійке економічне зростання і одночасно забезпечити перехід до формування якісно нової економічної моделі.

Вишгородщина підключилася до розвитку реального сектора економіки, створення нових робочих місць та забезпечення гідної оплати праці.

Відповідаючи за реалізацію реформ у Вишгородському районі, я завжди намагаюся діяти за правилом «Зробити все й одразу». Життя, звісно, вносить свої корективи, але це ідеал, до якого треба прагнути. Тому головним досягненням діяльності нашої команди я назвав би забезпечення збалансованого, як економічного, так і соціального розвитку району. Як результат, у рейтинговому оцінюванні діяльності районних державних адміністрацій Київської області Вишгородщина посідає третє місце. Це, вважаю, означає, що ми обрали правильний напрямок розвитку та має дати певний поштовх до подальшого зростання всіх галузей та інфраструктури Вишгородщини. До речі, свідченням сталого розвитку є найвищий серед інших районів області рівень інвестицій.

У досить складний для країни час у районі продовжує зростати середньомісячна заробітна плата, яка є однією з найвищих в області.

Ми змогли чимало зробити в галузі освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, закупити обладнання для соціальної сфери. Багато зусиль докладено для створення комфортних умов лікування, навчання, занять спортом та відпочинку мешканців нашого району.

– Велика увага з боку керівництва держави приділяється розвитку підприємництва, сільського господарства, промисловості, розвитку інфраструктури, кооперації та землекористуванню. Яка тенденція спостерігається в цих напрямах?

– Завдяки розумінню всіх наших починань та підтримці в їхній реалізації з боку голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка та нашого земляка народного депутата України Ярослава Москаленка ми впевнено рухаємося вперед.

Як прибічник командної роботи, перед прийняттям остаточного рішення, дослуховуюсь думок тих, з ким співпрацюю. Чи то керівники підприємств та установ району, місцеві громади, представники бізнесу та звичайні громадяни з великим життєвим досвідом.

Такий метод дає гарні плоди. Наразі ми маємо поступову стабілізацію та нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. Збільшилося виробництво птиці в ТОВ «Комплекс «Агромарс». Відновлена робота ТОВ «Перший столичний хлібозавод» у Нових Петрівцях. Відкриваються фірмові торговельні точки з продажу хлібобулочної продукції на території району, в Києві та області. Активно ведеться робота щодо відкриття кіосків з торгівлі птицею майже в усіх населених пунктах району, що дозволить забезпечувати район продукцією місцевого виробника за доступними цінами.

Сільськогосподарські підприємства району виробляють м’ясо та курячі яйця, зернові та зернобобові культури, озиму пшеницю, жито, озимий ріпак, картоплю. Почали оброблятися землі, які тривалий час не використовувались.

І хоч проблему використання земель сільськогосподарського призначення ще не вирішено, але зрушення вже є. Залучаємо в район таких сільгоспвиробників, які не лише фактично володіють земельними ділянками, а й використовують земельний ресурс та виробляють сільгосппродукцію.

Відповідними службами здійснюється інвентаризація діючих договорів оренди землі та стану внесення змін до нових нормативних вимог.

У районі запрацювала новостворена реєстраційна служба. Відтепер всі реєстраційні дії на оформлення прав власності на об’єкти та земельні ділянки здійснюватимуться, сподіваюся, простіше і швидше.

Працюємо, звісно, над розвитком системи газопроводів у районі. Нещодавно були підключені до цієї мережі села Сувид та Боденьки, на завершальному етапі – Гута Межигірська і Гута Катюжанська.

Разом з представниками ПАТ «Київоблгаз» намітили плани на 2013 рік щодо подальшої газифікації населених пунктів Вишгородщини. Тож, сподіваюсь, зовсім скоро район газифікують повністю.

Плідно співпрацюємо з ПАТ «АЕС Київобленерго». Маємо з ними домовленість на обслуговування та ремонт трансформаторних підстанцій, що забезпечують електроенергією населені пункти району.

Здійснюємо заходи щодо передачі цих підстанцій на баланс ПАТ «АЕС Київобленерго ». Вже передані підстанції в Димері, Сувиді, Новосілках, Катюжанці. В процесі передачі – вишгородські підстанції.

– «Зарплата у конвертах» – це несплата у пенсійний фонд, а відтак – мала пенсія, це несплачені податки – недофінансування державних програм розвитку економічної та соціальної сфер, це низький рівень утримання науки, медицини, освіти тощо. І це біда не тільки Вишгородщини. Як впливаєте на вихід грошей з «тіні»?

– Мені довелося попрацювати в бізнесі на керівних посадах, де звик приймати рішення і відповідати за нього. Тому чудово розумію, чим керуються несумлінні керівники, намагаючись сплачувати «зарплату в конвертах», заводячи гроші в «тінь». Наше завдання – переконати їх наявними засобами, що краще цього не робити. До речі, більшість бізнесменів добросовісно ставляться до своїх обов’язків, своєчасно виплачують заробітну плату працівникам, сплачують податки до бюджету та відповідних фондів, беруть участь у соціальних проектах району і ми за це їм вдячні. Таких підприємців держава завжди підтримує та співпрацює. Все це – завдяки спільним зусиллям усіх органів влади району, розумінню і довіри бізнесу.

У нас працює робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, яка, спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін, знаходить шляхи ліквідації «зарплат у конвертах» та приведення трудових відносин у відповідність з чинним законодавством. З цією метою проходив районний бізнес-форум «Працюємо заради майбутнього», який відбувається постійно протягом останніх років. Викликає задоволення й те, що наші бізнесмени врешті відчули, що влада з ними співпрацює на партнерських засадах, вони стали впевненішими у собі й сміливішими в прийнятті рішень щодо розвитку своїх підприємств.

– З’явилися звернення громадян щодо погіршення автобусного сполучення в деяких населених пунктах району…

– Нас, як і більшість мешканців району, не влаштовує стан автобусного сполучення деяких населених пунктів з районним центром та Києвом. Питання дуже складне й болюче, та потребує кардинальних змін. Але діяти треба виважено, щоб створити оптимальні умови для всіх. І ми не сидимо склавши руки, тому маю впевненість, що з цим впораємось.

– На Вишгородщині завжди звертали увагу на питання житлового будівництва та ЖКГ. Що наразі робиться в цій царині?

– Нарешті втілюються в життя мрії щодо перетворення Вишгородського району на великий будівельний майданчик. Серед новобудов – багатоквартирні житлові будинки у Вишгороді та Нових Петрівцях, житлова забудова типу «Таун-хауз» в Нових та Старих Петрівцях, Лебедівці.

Активна забудова району дала змогу придбати житлові приміщення під розміщення соціального гуртожитку. Нарешті ми зможемо забезпечити тимчасовим житлом дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, в яких відсутнє житло та закінчився термін їхнього навчання в інтернатних закладах.

Звичайно, цього недостатньо, щоб забезпечити соціальним житлом всіх дітей, які його потребують. Але якщо й надалі будівництво в районі відбуватиметься такими темпами, враховуючи нашу співпрацю з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині», ми зможемо вирішити цю проблему.

Водночас, здійснюються організаційні заходи щодо створення комунальних підприємств з відповідним технічним оснащенням, діяльність яких спрямована як на покращення благоустрою району, так і подолання стихійних лих на кшталт нещодавнього снігопаду, повеней тощо.

– Діти – наше майбутнє, тому їхнє моральне та фізичне здоров’я завжди було одним з пріоритетів діяльності Вашої команди…

– Відомо, що районний бюджет не безмежний. Як кажуть, скільки б грошей не було, їх завжди не вистачає. При його розподілі – головне визначити пріоритети. Для нас першочерговою є діяльність, спрямована на моральне та фізичне здоров’я дітей, їхня освіта, відпочинок тощо. У цілому в районі за програмами оздоровлення відпочило більше п’яти тисяч дітей, майже три чверті від усіх учнів. Не в останню чергу тому, що минулого року до проведення оздоровчої кампанії долучились 17 місцевих рад району, які прийняли свої програми оздоровлення та відпочинку.

Багато зусиль ми докладаємо до розвитку спортивно-масової інфраструктури. Ремонт басейну, будівництво стадіонів та спортивних майданчиків – все це здійснюється, щоб відірвати підростаюче покоління від вулиці та її поганого впливу. Доступність спортивної бази району вже дає позитивні результати. Збільшилась кількість дітей та дорослих, які займаються фізичною культурою та спортом в секціях і самостійно. Це не може не тішити.

– В діяльності райдержадміністрації чітко відслідковуються заздалегідь визначені завдання та ретельне планування. Тож, що очікує Вишгородщину в майбутньому?

– Поступово ми втілюємо в життя досить амбітні плани в соціальній сфері. Вперше за багато років нам вдалося отримати субвенцію з державного бюджету на придбання медичного обладнання, тому з гордістю можемо констатувати – не кожна районна лікарня області має таку сучасну діагностичну апаратуру.

Користуючись вдалим досвідом минулих років, плануємо отримати кошти державного бюджету і на будівництво дошкільних навчальних закладів в селах Нові Петрівці, Козаровичі, Синяк та Нижча Дубечня.

За рахунок коштів районного бюджету теж робимо немало. Здійснена реконструкція приміщення із заміною віконних блоків у всіх навчальних закладах. В перспективі – будівництво ще одного дошкільного навчального закладу у Вишгороді та добудова в Лютіжі та Димері.

Відбудеться реконструкція районного будинку культури «Енергетик», центру художньої творчості дітей та юнацтва «Дивосвіт » та бази водних видів спорту. Обов’язково завершимо газифікацію населених пунктів району, ремонт і реконструкцію місцевих доріг, будівництво та відновлення каналізаційних очисних споруд тощо.

Продовжуємо співпрацю з громадськими організаціями в питаннях реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, яка вже дала позитивні результати, інших напрямах, що потребують нашого втручання.

Усі ми працюємо над збільшенням можливостей бюджету, щоб покращити життя наших людей та вистачало на забезпечення поточних потреб установ і організацій району, інших напрямків.

Ми працюємо, маємо позитивні результати, резерви у нас є, тому впевнений, що спільними зусиллями реалізуємо всі амбітні плани.

Інтерв’ю Володимира ПОТАПОВА, «Слово»

Переглядів: 527 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus