Головна » 2013 » Липень » 27 » Хліборобський екзамен
11:02
Хліборобський екзамен
Щороку жнива є неабияким випробуванням для аграріїв, причому у різних аспектах: фізичному, моральному, та більше – матеріальному. Це завжди ризик. Адже хлібороби під урожай вкладають великі сили та кошти, які за несприятливих погодних умов можуть не дати очікуваних результатів. Тож кожен з них подумки благає у природи сприяння. 

В поточному році зернові культури в усіх категоріях господарств станом на 1 червня були посіяні на площі 2215,81 гектарів, з них в сільськогосподарських формуваннях 932,8 гектарів та 1303,01 гектарів в господарствах населення. 

Погодні умови весняно-літнього періоду дещо негативно вплинули на стан посівів сільськогосподарських культур, частина зернових культур перебувала в незадовільному стані. 

До збирання в усіх категоріях господарств залишилось 2165,81 гектарів зернових культур, з них в сільськогосподарських формуваннях 862,8 гектарів. 

Із площі зернових культур, в сільськогосподарських формуваннях збиранню підлягають 618,3 гектари озимих зернових, з них 195 гектарів озимої пшениці та 423,3 гектари жита. Крім того, 97 гектарів озимого ріпаку на насіння. Ярих зернових культур в сільськогосподарських формуваннях підлягає збиранню на площі 244,5 гектари, з них 234,5 гектарів овес, та 10 гектарів ячменю. 

По сільськогосподарських формуваннях площі, зайняті під зерновими культурами, наступні: КСП «Україна» 160 гектарів, СВК «Деснянський» 30 гектарів, ТОВ «Комплекс Агромарс» 240 гектарів, ДП «Литвинівське» 30 гектарів, Катюжанське ВПУ 66 гектарів, ПП «Віра ГТП» 77,5 гектарів. Фермерські господарства – 259,3 гектарів, з них в ФГ «Рунакос» 85 гектарів. 

Із наявних 16 зернозбиральних комбайнів у сільськогосподарських підприємствах (відповідно форми 10-МЕХ) в роботі задіяно 15 комбайнів та 8 комбайнів приватників. Комбайн ТОВ «Колгосп» згідно договору працює за межами району (у Вінницькій області ). 

Як сільськогосподарські формування, так і господарства населення, розпочали збирання ранніх зернових культур. 

ДП «Литвинівське» та ФГ «Лан», ФГ «Ладс», ФГ «Макс» зібрали урожай насін ників багаторічних трав. Всього зібрано з 94,5 гектарів трав при середній урожай ності 2,1 цнт/га, валовий збір 20 тонн. 

В ТОВ «Полісся» з площі 97 гектарів зібрано 110 тонн озимого ріпаку при середній урожайності 11,3 цнт/га. Згідно робочого плану зернові культури передбачено зібрати за 14-15 календарних днів, але погодні умови негативно впливають як на темпи збирання, так і на урожайність ранніх зернових культур. 

Станом на 17 липня в сільськогосподарських формуваннях скошено і обмолочено з 170,5 гектарів при урожайності 22,3 цнт/га, з них 70,5 гектарів озимої пшениці при урожайності 18,4 цнт/га та 100 гектарів жита при урожайності 25 цнт/га з кожного гектара. Роботи по збиранню урожаю зернових культур продовжуються. 

В цьому році жнивна кампанія стартувала на тиждень раніше, що засвідчило готовність сільськогосподарських підприємств району зібрати урожай в оптимальні строки. Розпочалися жнива зі збирання озимого ріпаку в ТОВ «Полісся», де ця культура вирощувалась на 97 гектарах та збирання насінників багаторічних трав, які займають 114,5 гектарів. Після збирання ріпаку та насінників багаторічних трав сільгоспвиробники приступили до збирання ранніх зернових. Їх у сімнадцяти сільгоспформуваннях залишилось до збирання 850 гектарів. Турботи керівників, спеціалістів, хліборобів підприємств аграрного сектора зосереджені на тому, щоб із максимальною віддачею використати матеріально-технічну базу, людський фактор для успішного збирання ранніх культур. 

Станом на 23 липня зерно вже обмолочено на площі 416 гектарів, тобто 68% озимих зернових, з них 115 гектарів озимої пшениці, при урожайності 18 центнерів з кожного гектара, та 301 гектар озимого жита, по 23,6 центнерів з кожного гектара. 

Через погодні умови подекуди ще спостерігається вологість зерна, що стримує темп збирання озимини. Роботи по збиранню врожаю продовжуються. 

Галина ЖУРБЕНКО, начальник управління 
агропромислового розвитку Вишгородської РДА
Переглядів: 534 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus