Головна » 2013 » Листопад » 22 » Яскраві приклади вдалого вирішення питань
13:25
Яскраві приклади вдалого вирішення питань
Україна, як незалежна держава, в геополітичному контексті є дуже молодою державою. Але авторитет у Європі і в світі щодо вибудови системи захисту конституційних прав і свобод дітей вона завойовувала чітко і послідовно.
 
Беззаперечна істина, що діти є майбутнім кожної держави, кожного суспільства, лише актуалізує значення якості умов життєдіяльності і розвитку дітей, в контексті яких можна судити про перспективи подальшого існування і розвитку будь-якого регіону. 

Суспільна мораль сьогодення яскраво і чітко спрямовує територіальні громади до вирішення проблем дитинства. 

Київщина сьогодні демонструє нам яскраві приклади вдалого вирішення питань на шляху до досягнення амбітної мети всієї України, - подолання соціального сирітства. 

Люди кажуть: «мама і тато — два міцних крила в долі дитини», - і це не може не зворушувати своєю відвертістю та щирістю. 

За свідченням Євангелія, Господь взяв дитину на руки та, обійнявши її, промовив до Своїх учнів: "Хто прийме в ім’я Моє одного з таких дітей, той Мене приймає. 

Перед громадою Київщини тепер стоїть серйозне і глибинне завдання — формувати повагу до родин, які взяли на виховання дитину-сироту. І в цій роботі вимогливість повинна поєднуватись із належним соціальним захистом. 

Реалізуючи державну політику щодо пріоритетності сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, станом на 20.11.2013 року вже 86,1 % дітей зазначеної категорії влаштовані на виховання в сім’ї громадян. 

В області функціонує 58 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 360 дітей та 105 прийомних сімей, в яких перебуває 203 дитини, в сім’ях опікунів/піклувальників виховується 2621 дітей, ще 69 дітей-сиріт влаштовані в сім’ї родичів/знайомих. 

Сьогодні державна соціальна політика щодо збереження і захисту конституційних прав і свобод дітей, вперше за останні 20 років наповнила чітким змістом поняття «соціального захисту». 

Найперше, необхідно завершити формування оптимальної структури та чисельності працівників місцевих органів виконавчої влади, до компетенції яких належать питання захисту прав дитини та підтримки сім’ї. 

Крім того, плідна міжвідомча співпраця чіткої вертикалі державних органів з питань захисту дітей та сім’ї і є першим завданням, яке підлягає до вирішення першочергово. 

Наступний і не менш важливий напрямок роботи – це зосередження уваги на проблемі якості послуг, що отримують діти та їх сім’ї. Отже, побудова нової системи соціальної роботи є однією з актуальних проблем сьогодення. 

Вирішуючи це питання, слід думати про підвищення якості медичного обслуговування, якість освітніх послуг, їх доступність та доцільність, і звичайно, необхідно різко підвищувати якість надання дітям та сім’ям з дітьми соціально-адміністративних послуг. 

На Київщині інтернатні заклади для дітей саме зараз активно реформуються. Але крім оптимізації внутрішнього освітнього компоненту треба думати і планувати свою роботу так, щоб в кожному районі і місті все менше було нужденних дітей, яким необхідне вилучення з сім’ї та проживання в інтернатному закладі. Мова йде і про дітей з сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, і про дітей-інвалідів, дітей з особливими освітніми потребами.
 
Не можна, не доцільно, навіть злочинно відтерміновувати проблеми дитини на 5-9 років, на період заслання її в інтернатний заклад. 

Адже батьки, які неналежно виконували свої батьківські обов’язки нікуди не діваються, малозабезпечені сім’ї не стануть заможними без належної підтримки громади та держави, без робочих місць, без бажання подолати труднощі, які можна сформувати лише за наявності яскравих мотивів, а в першу чергу якими є звичайно ж діти. А ми, іноді, ці рушійні сили змін сім’ї на краще забираємо в інтернати, а потім намагаємося вирішити їх проблеми, які зросли за цей час в геометричній прогресії…. 

Вирішуючи проблему підвищення якості соціально-адміністративних послуг, слід подумати про те, щоб жодна знедолена чи скривджена дитина залишалася наодинці зі своїми проблемами. 

В нашій державі поширюється процес деінституціалізації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що вимагає створення умов для виховання та розташування дітей поза соціальними інституціями. 

Розпочато цей процес і на Київщині, адже область традиційно є експериментальним майданчиком для апробації та впровадження в Україні кращих світових моделей соціальної роботи з сім’ями та дітьми. 

Така ситуація дає змогу Київщині бути на крок попереду у впровадженні державної соціальної політики, а мешканцям області, які є суб’єктами цієї політики – першими отримувати нові і якісні соціальні послуги. 

Ми впевнені, що і надалі в Київській області створюватимуться всі необхідні умови для того, щоб сприяти якнайшвидшому та якомога успішнішому впровадженню інновацій у соціальній роботі. 

Говорячи про якість соціально-адміністративних послуг керівництву районів і міст слід подумати і про рівень професіоналізму посадових осіб, які вирішують проблеми дітей та сімей, їх загальнолюдські якості. 

Отже, визначальним напрямком роботи посадовців, які є відповідальними за реалізацію в області державної політики, спрямованої на забезпечення права кожної дитини на виховання в сім’ї, є налагодження ефективної співпраці всіх органів і служб, які працюють у сфері захисту прав дитини, щодо підтримки та заохочення сімейних форм виховання як на місцевому, так і на регіональному рівні. 

Паралельною повинна бути робота щодо підтримки родин з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах. Така робота повинна стати не хаотичною, а системною, спрямованою, здебільшого на попередження кризових явищ в таких сімях, а не на її подолання. 

І наостанок, нам, посадовцям, потрібно пам’ятати: у своїй роботі ми повинні дотримуватися не лише писаних законів, але й законів совісті. 

Говорячи про поліпшення і зміцнення моральних норм усього суспільства, в першу чергу звернімо увагу на духовні постулати: «Навчіться робити добро, шукайте правду, захищайте сироту» (Книга пророка Ісайі. 1.17) 

Поєднавши ці складові, зможемо досягти успіху у вирішенні проблем дітей та сімей з дітьми. 

Сергій Петрович Андріяш
Начальник служби у справах дітей та сім’ї 

Переглядів: 567 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus