Головна » 2013 » Серпень » 17 » Якщо є бажання працювати, будуть результати
11:34
Якщо є бажання працювати, будуть результати
Керівник… Коли чуєш це слово, уява малює людину сувору, людину із шаблею збоку (щоб було чим розмахувати). А якщо мова йде про керівника районного рівня – ще й верхи на бронетранспортері, щоб легше було втілювати вольові рішення. 

Відтак, дещо несподіваними для мене виявилися стиль та методи управління, якими користується голова Вишгородської рай­дер­жадміністрації Олександр Приходько. Спокійна, вдумлива людина, яка не квапиться роздавати необдумані вказівки, прибічник зважених колегіальних рішень. У системності його роботи відразу відчуваєш життєву мудрість, особливо притаманну, як то кажуть, людині від землі, та великий управлінський досвід. Тому й результати роботи адміністрації під його керівництвом викликають повагу, їх видно відразу, тільки в’їжджаєш до району. Звісно, немає недоліків тільки в тих, хто нічого не робить, але у все, що йде не за планом, вносяться корективи та необхідні поправки. Недаремно свою довіру на останніх виборах депутата до обласної ради йому висловили 73 відсотки жителів району, що для представника влади – вагомий результат (адже, яка б гарна влада не була, її у нас звикли не любити). 

Приводом для розмови з керівником району послугувала невеличка дата – три роки на посаді голови райдержадміністрації. 

– Олександре Олексійовичу, скажіть, будь ласка, які почуття у Вас через три роки роботи?

–  Відверто кажучи – двояке відчуття. І зроб–лено чимало, і, могли б зробити більше, якби не певні фінансові труднощі. Та головне – вибудована чітка вертикаль влади, налагоджена тісна співпраця усіх гілок – від місцевих до центральних. Цим закладено міцний фундамент подальшого розвитку інфраструктури району, не було «перетягування ковдри» між керівниками установ та організацій. Тісна взаємодія допомагає нам напрацьовувати плани дій та надавати один одному допомогу при втіленні програм розвитку. А завдання доволі амбітні. Це і реформування та розвиток медичної галузі, модернізація системи освіти, розвиток агропромислового комплексу, залучення інвестицій в економіку району, ремонт об’єктів соціальної інфраструктури з використанням новітніх технологій, благоустрій населених пунктів, покращення якості адміністративних послуг, розвиток в районі підприємницької діяльності. Звісно, самотужки з цим справитися майже неможливо. Ми розуміємо, що коріння успіху – це командна робота. Тому мені дуже приємно, що зі мною працюють однодумці як у якості моїх заступників, так і керівники ключових установ та організацій району. Ми залучилися підтримкою голови Київської облдержадміністрації Анато–лія Присяжнюка та народного депутата України Ярослава Москаленка. Тому й результат не забарився. В районі здійснюється послідовна та системна робота з реалізації державних програм, соціальних ініціатив Президента України, завдань, поставлених головою облдержадміністрації, пріоритетів розвитку регіону. 

Основні організаційні та управлінські зусилля, фінансовий ресурс спрямовуються на поліпшення надання якості послуг в сфері охорони здоров’я, освіти, культури, ефективну діяльність агропромислового комплексу, підвищення рівня зарплати, легалізацію робочих місць, покращення благоустрою населених пунктів, розвиток житлового будівництва та вдосконалення відносин з бізнесом. Триває робота з наповнення місцевого бюджету, залучалися кошти через інвесторів, різноманітні грантові програми та укладення соціальних угод.

– Медицина, через певні об’єктивні моменти, останніми десятиліттями викликає значну увагу суспільства і влади. Чим позначилася остання «трирічка» у розвитку цієї галузі?

– Не без гордощів можна сказати, що суттєво поліпшено матеріально-технічну базу медичних закладів району. Тільки у 2012 році з Державного бюджету для закладів охорони здоров’я району на придбання обладнання виділено майже 6 млн. грн. Придбані аналізатор гематологічний, апарат штучної вентиляції легень для  новонароджених, апарат штучної  вентиляції  легень для дорослих  наркозний, рентгенівський комплекс  на два робочих місця, пересувна рентгенографічна  установка, світлодіодні освітлювачі, система діагностична ультразвукова для досліджень в кардіології, апарат ультразвукового дослідження з датчиками для стаціонару, операційний  електричний  гідравлічний стіл, та багато іншого обладнання для медичних цілей. І це далеко не повний перелік. За рахунок коштів районного бюджету придбано три автомобілі «Соболь» для невідкладної  медичної допомоги.

Робимо ми й капітальні ремонти, здійснюємо реконструкцію об’єктів. Для закладів охорони здоров’я виділено понад 8 млн. грн., у тому числі: на лікарні – понад 6 млн. грн., сільські медичні амбулаторії – понад 2 млн. грн., фельдшерсько-акушерські пункти – понад 40 тис. гривень.

Фінансування медичного обслуговування на одного жителя минулого року склало майже 600 гривень. Цифра невелика, але на загальнодержавному рівні достатньо суттєва. 

Велику увагу ми приділяємо медичній реформі відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Тут головні зусилля спрямовуються на покращення надання медичних послуг. Головне, щоб люди відчували поступальний рух в цьому напрямі, а зміни йшли лише на користь.

На базі Вишгородської ЦРЛ створено районний центр первинної медико-санітарної допомоги. Фельдшерсько-акушерський пункт переобладнано в амбулаторію загальної практики – сімейної медицини в селі Лебедівка, де працює сімейний лікар з середнім медичним персоналом, що  підвищує якість медичного обслуговування сільського населення.

Найближчим часом планується придбання автомобіля для надання невідкладної медичної допомоги населенню району.   

– Створення нових робочих місць, своєчасна зарплатня, пенсії та соціальні виплати – запорука зниження соціальної напруги в суспільстві… 

– Залучення інвестицій та сприятливий клімат розвитку економіки – складові сталого розвитку району. Найвагоміші приклади цього – відкриття нової лінії на підприємстві «Чіпси «Люкс» та переїзд з іншого регіону на Вишгородщину страхової компанії «Скайд». 

Доступними засобами боремося із зарплатнею «у конвертах», проводимо спільні заходи з правоохоронними органами, Вишгородською об’єднаною державною податковою інспекцією головного управління Міндоходів, управлінням соціального захисту населення, які спрямовані на забезпечення трудових прав працівників та легалізацію їх заробітної плати. Першочергова увага приділялася платникам з явними ознаками тіньової заробітної плати та використання найманої праці без укладення трудових угод, ухилення від сплати страхових внесків.

Фінансування та виплата пенсій відбувається в повному обсязі та згідно із встановленим графіком.
Спираючись на законодавчу базу та соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, ми підтримуємо наших ветеранів та інвалідів всіх категорій. Особливу увагу в цих питаннях, звісно, приділяється дітям. 

У районі забезпечені умови для функціонування територіального центру соціального обслуговування інвалідів та одиноких громадян, який охоплює усі населені пункти району. Звісно, є певні нарікання щодо умов роботи цього центру. Тому розробл­яється план щодо ремонту приміщення або, можливо, переїзду у нове, більш відповідне його призначенню та умовам роботи.  До складу територіального центру входить стаціонарне відділення для постійного проживання одиноких громадян, у якому перебуває 24 пенсіонери, на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома – майже 700 осіб.

На вирішення соціальних проблем мешканців району направлена і районна комплексна програма «Турбота», а саме – адресна матеріальна допомога. Лише цього року одноразову матеріальну допомогу отримали більше 350 людей на загальну суму майже 200 тис. грн. 

Одноразово виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали вісім осіб, що на дві особи більше, ніж в минулому році.

Велику увагу ми приділяємо боротьбі з безробіттям. За всім цим стоять долі людей та цілих родин. Тому центром зайнятості надаються адреси та контактні телефони підприємств, організацій та установ, які мають відповідну потребу. Інформація надається шукачам роботи не тільки при індивідуальному обслуговуванні в центрі зайнятості, а й через сучасні засоби масової інформації, зокрема, через Інтернет-ресурси державної служби зайнятості. Значну увагу в цьому сенсі ми приділяємо молоді. Організація робіт тимчасового характеру дозволяє окремим категоріям громадян, особливо тим, хто знаходиться в стані безробіття тривалий час, відновити трудові навички, іноді отримати постійну роботу, а також є можливістю поліпшити матеріальне становище. 

– Якщо  держава думає про своє майбутнє, значить вона сьогодні піклується про освіту, молодь, дітей – такий шлях обрали розвинуті країни світу. Ваша думка з цього приводу?

– Погоджуюсь з цією думкою, але не буду зупинятися на суто професійних освітянських питаннях – хай цим займаються педагоги. Надання якісних освітніх послуг – це завдання освітян. Влада ж має створити умови для навчання дітей у школах, дитячих садках, позашкільних навчальних закладах, умови для роботи вчителів, вихователів, а також зміцнити матеріально-технічну базу навчальних закладів. Сьогодні  приміщення наших шкіл потребують капітального ремонту, реконструкції, тому що навіть найновішим  будівлям уже близько 30 років, а більшість шкіл збудована 50 і більше років тому. Наприклад, Димерська гімназія  цього року відзначатиме своє сторіччя. 

Звичайно, чимало зроблено за останні три роки, але багато ще необхідно і зробити. Цьогорічна зима внесла корективи в наші плани і стала випробуванням для покрівель навчальних закладів. Довелося повністю реконструювати дахи в Ровівській та Катюжанській школах. Ремонту потребують покрівлі майже в усіх школах – і тому програма «Шкільний дах»  є однією  з  пріоритетних. Зараз завершуються ремонти покрівель у Вишгородській школі №1,  в Новопетрівській школі №1,  Демидівській, Руднє-Димерській школах. Все відразу зробити неможливо, тому що потрібні великі кошти. Ми ж прислухаємося до пропозиціїй ради директорів шкіл – саме директори визначають, які роботи і в яких навчальних закладах необхідно виконати в першу чергу.

В усіх школах замінені вікна на енергозберігаючі. Наближаємося до завершення  реалізації програми «Теплий туалет» – у ХХІ столітті мати в школах так звані «надвірні» туалети – це сором для держави! За останні два роки збудовано вісім внутрішніх туалетів, зараз завершуємо будувати ще  три (у двох  Новопетрівських школах та Хотянівській), підготовлена проектно-кошторисна документація на добудову туалету в Литвинівській школі. На часі – реконструкція електричних мереж у всіх школах, оновлення застарілої і придбання нової комп’ютерної техніки, забезпечення шкіл  навчальними кабінетами  – плани амбітні, але реальні. Ми надзвичайно вдячні громадськості, батькам, які допомагають готувати школи до роботи в новому навчальному році – всі навчальні класи ремонтуються за рахунок їхніх благодійної допомоги.

– Мережа культурних закладів в населених пунктах району останніми десятиліттями трималася на ентузіазмі працівників цієї сфери. Що робиться для покращення ситуації?  

– У районі забезпечено збереження та розвиток існуючої мережі закладів району, недопущення їх реорганізації, перепрофілювання та скорочення, особливо в сільській місцевості. Художні колективи району брали активну участь в обласних, міжнародних конкурсах та культурно-митецьких заходах, у тому числі в німецькому Гьорліці.

Вже став традиційним молодіжний районний огляд-конкурс «Золотий скрипічний ключ» та фестиваль-огляд художніх колективів району «Перлини Вишгородщини». Серед творчих колективів району – шість мають звання «народний». У галузі культури шість працівників мають почесне звання «Заслужений працівник культури України» та один працівник «Заслужений артист України».

Проводяться державні та традиційні народні свята, зустрічі, районні  культурно-масові заходи. 
Здійснюємо ремонтні роботи щодо закладів культури. Так, проведена реконструкція будинку культури у селі Вища Дубечня.

Центральна районна бібліотечна система посіла перше місце у програмі бібліоміст «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», в результаті чого Димерська міська бібліотека для дітей, Демидівська сільська бібліотека та Вишгородська центральна бібліотека  будуть безкоштовно підключені до мережі Інтернет. За  програмою ­бі­блі­оміст безкоштовно буде виділена оргтехніка на вищевказані бібліотеки району.

Мистецьку освіту на Вишгородщині діти і молодь здобувають у трьох  музичних школах та  школі мистецтв. Широкий і різноманітний діапазон музично-просвітницької діяльності музичних шкіл району: це концерти та бесіди про музику в загальноосвітніх школах і дитячих садках, численні концерти та музичні вечори в залах шкіл для учнів та їх батьків, вихованці шкіл  приймають участь майже у всіх заходах які проходять у районі. Учні шкіл району взяли участь у обласних академічних концертах де показали гарні результати. 

 Я знаю, що в нашій розмові ми охопили далеко не повний перелік зробленого останнім часом у районі…

– Багато робиться, ще більше заплановано та означено на майбутнє. Головне, щоб той командний дух, про який я казав на початку, залишався з нами, та допомагав у роботі та взаємодії. Ну і, звісно, поки є бажання працювати, результати не заставлять себе чекати.

Розмову вів Володимир ПОТАПОВ, «Слово»

Переглядів: 640 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus