Головна » 2015 » Травень » 16 » Інновації: від лану до столу
10:41
Інновації: від лану до столу
Враховуючи економічну та політичну ситуацію у нашій державі, зараз досить складно знайти інвестора, який би вкладав кошти у розвиток економіки, тим паче в аграрну галузь, а саме, сільське господарство та тваринництво.
 
Іноземні інвестори чекають впровадження ряду реформ, вітчизняні – стабілізації ситуації в країні, оскільки за таких умов кожна інвестиція – це певний ризик втратити власні кошти. Хоча деякі експерти стверджують, що інколи, коли ситуація складна, це і є найкращий час для інвестицій. Тому саме в такий момент потрібно владати кош­ти на перспективу, а не для швидкого збагачення. Такого інвестора ми знайшли на теренах нашого району. 
 
На початку осені у селі Синяк створено ТОВ «Україна». Власник товариства взяв в оренду земельні паї місцевих мешканців, виплативши заздалегідь аванс. Також кожному пайовику була надана можливість безкоштовно зорати 10 соток землі, що дало можливість людям заощадити кошти на оранці. Майже відразу було розпочато відбудову старих тваринницьких приміщень колишнього КСП «Україна», таким чином розпочавши процес відродження тваринництва на теренах Вишгородщини. Про те, що вже вдалося зробити та що планується надалі, розповів зоотехнік Андрій Іванушко: 
 
– У грудні минулого року було закуплено 150 голів скоту волинської м’ясної породи для нарощування поголів’я. Ця худоба пристосована до утримання в кліматичних умовах саме Полісся. Вона невибаглива до кормів, добре відгодовується на літніх випасах, узимку утримується в приміщеннях на глибокій підстилці. Годується у холодну пору силосом і сіном, якісними натуральними кормами. Ніяких преміксів чи інших хімічних домішок. За добу прирости у господарстві становлять 700 грамів на одиницю поголів’я. Ця порода має особливий сорт м’яса – мармурову яловичину, яка містить у собі особливо цінні вітаміни, мікроелементи, у тому числі велику кількість заліза. Хочу підкреслити, що головне для нас – це екологічність та натуральність нашого продукту. Взагалі планується закритий цикл – рослинництво, тваринництво і власна переробка. У планах: мати свій м’ясокомбінат, як то кажуть «від лану до столу – виростили, переробили і продали готову продукцію. Враховуючи, що маємо на меті надавати споживачу особливий сорт м’яса, хочемо із часом вийти на ринок не тільки України, а й країн Євросоюзу. До речі, уже маємо таке господарство на Житомирщині та в Іванківському районі, тому є певний досвід. 
 
Зараз ідуть посівні роботи. Уже засіяно 86 га жита, 135 га вівса, 30 – ячменю, до якого підсіяли люцерну. Також на особливо засмічених пирієм полях висіяли гречку, аби очистити землі. А посіявши гречку, уже задумались над тим, аби завести власну пасіку. Готуємось до посіву кукурудзи. Таким чином працюємо над забезпеченням власної кормової бази. Ми не зупиняємось: у процесі закуповуємо власну техніку, адже фактично це наша перша посівна компанія. 
 
Є, звісно, певні проблеми, зокрема, хочу зазначити, що взяті нами в оренду пайові землі перебувають у занедбаному стані, оскільки протягом останнього десятиліття вони не використовувались за своїм цільовим призначенням. Тому на них за цей час повиростали майже ліси, які зараз доводиться викорчовувати і лише потім зорювати пайові наділи. Маємо надію, що врожай буде, і ця земля нарешті відчує, що вона земля, а не ліс.
 
Наразі ідуть ремонтні роботи контори. Внутрішні приміщення вже відремонтовано, розпочинаємо фасадні роботи. Також відбудовуємо гуртожиток та їдальню для працівників, оскільки, на думку інвестора, створення комфортних умов для персоналу є обов’язковою складовою. За цей час керівник товариства став для селян не тільки роботодавцем, а й у певній мірі меценатом у селі, оскільки місцеві мешканці досить часто звертаються з різного роду проханнями до генерального директора ТОВ «Україна» Олександра Зелінського:
 
– Ми намагаємось майже ніколи не відмовляти людям у наданні тієї чи іншої допомоги. При потребі виділяємо кошти на обмундирування мобілізованим військовослужбовцям, вважаємо справою честі допомогти тим військовим, які вже тривалий час знаходяться у зоні АТО, їхнім сім’ям. Та й інші прохання не залишаємо без уваги. Для нас важливо, щоб місцеві мешканці ставились до нас із довірою. Ми розуміємо, що тут господар – громада села і ставимось до цього з повагою, тому намагаємося приймати активну участь у розбудові села. У нас на майбутнє грандіозні плани і запорукою успіху, у тому числі, є і підтримка місцевої громади, – вважає керівник ТОВ «Україна».
 
Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»
Категорія: Київщина | Переглядів: 576 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus