Головна » 2014 » Листопад » 1 » Ім’я твоє невідоме, ім’я твоє Солдат
10:25
Ім’я твоє невідоме, ім’я твоє Солдат
28 жовтня, у дні 70-річчя визволення України від нацистських загарбників, на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» урочисто відкрито Пам’ятний знак  «Невідомому солдату» на братській могилі 26 невідомих солдатів, перепоховання останків яких відбулося 21 червня 2013 року. 
 
Останки знайдено на території Київської області на місцях боїв 1941 та 1943 років пошуковими загонами: археологічним патріотично-пошуковим об’єднанням «Дніпро–Україна» (Київ) та пошуковою групою ім. генерала Ватутіна (пошуковий фонд «Пам’ять»). Встановлено особу 19-річного лейтенанта Миколи Нікульшина, який загинув у серпні 1941 року в боях біля с. Гатне.  
 
Співавтори меморіалу – скульптори Борис Крилов та Олесь Сидорук.
 
На мітингу з нагоди відкриття Пам’ятного знаку  «Невідомому солдату» були присутні ветерани Великої Вітчизняної війни, представники органів влади Вишгородського району, громадських організацій, засобів масової інформації, учні новопетрівських шкіл.
 
Виступили народний депутат України Ярослав Москаленко – спонсор встановлення Пам’ятного знаку та інших об’єктів на території музею, виконуючий обов’язки голови Вишгородської райдержадміністрації В’ячеслав Савенок, голова Вишгородської районної ради ветеранів Петро Голов­ко, голова ради організації «Товарищество ветеранов разведки ВМФ» Олександр Мармашов, директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован.
 
До присутніх звернулися представники молодого покоління – учні Новопетрівської загально-освітньої школи №2 та вихованці історико-краєзнавчого клубу «Легіон» Вишгородського районного центру художньої творчості дітей, юнац­тва та молоді «Дивосвіт».
 
Ветерани Великої Вітчизняної війни висловили вдячність народному депутату України Ярославу Москаленку, авторам пам’ятного знаку «Невідомому солдату» і дирекції музею за вшанування подвигу загиблих воїнів.
 
Учасники зібрання вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам’ятного знака.
 
Тамара СОКОЛ,
заступник директора Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Категорія: Київщина | Переглядів: 413 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus