Головна » 2013 » Липень » 27 » І хімікати, і механічна обробка
10:23
І хімікати, і механічна обробка
Амброзія полинолиста є одним з найнебезпечніших карантинних бур’янів. Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання у період цвітіння. 

Вона має високий життєвий потенціал і регенераційну здатність. Наприклад, після проведення культивації під картоплю залишки рослини, присипанні вологим грунтом, утворюють додаткове коріння й добре розвиваються. Якщо амброзію скосити, від її прикореневих частин відростають нові паростки, особливо за наявності вологи в грунті. Відростає амброзія від стебла та його частин, що залягають на 3-5 см нижче поверхні грунту, а не від коріння. 

Властивість давати сходи має не тільки насіння, яке повністю дозріло, а й насіння в стадії молочної та воскової стиглості. Рослини, скошені навіть під час цвітіння, утворюють життєздатне насіння. Слід зазначити, що на полях озимих зернових з густотою стояння 500-600 продуктивних стебел на квадратний метр рослини амброзії майже не цвітуть і не утворюють життєздатного насіння. І все ж після збирання врожаю лущення стерні на цих площах повинно бути обов’язковим агротехнічним заходом. Після скошування рослин енергоємність стерні зростає, що сильно прискорює розвиток амброзії, і вже через 35-40 днів вона утворює життєздатне насіння. 

У зріджених та ослаблених посівах зернових культур амброзія швидко поширюється. На дуже забур’янених полях зернових колосових культур для знищення амброзії найкраще застосовувати гранстар у бакових сумішах із хармоні чи діаленом. Добрі наслідки дають і гербіциди гроділ ультра, лінтур, ларен та інші. Наприклад, завдяки дії таких гербіцидів, як ларен і діален, загибель більшості біологічних груп бур’янів, у тому числі амброзії, становила близько 93– 95%, що дало змогу одержати надбавку врожайності озимої пшениці. 

На посівах кукурудзи найефективнішим гербіцидом у боротьбі з амброзією є препарат базис. Добрі результати дає також гербіцид тітус у бакосуміші з 2,4Д або хармоні. 

За наявності в грунті достатньої кількості вологи рослини амброзії надто галузяться і рясно цвітуть. На необроблюваних землях амброзію та інші бур’яни треба знищувати механічним методом, а також застосовувати гербіциди суцільної дії. Зокрема, такі препарати, як раундап, торнадо, глісол, зеро, алаз. 

На землях з високими санітарно-гігієнічними вимогами (сіножаті, пасовища, ділянки при фермах) потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх сумішей (люцерна із стоколосом та кострицею). Такі суміші за два-три роки добре розростаються й практично повністю пригнічують амброзію. 

Узбіччя автошляхів, залізничних колій за наявності на них амброзії треба обробляти гербіцидами суцільної дії, а меліоративні канали обкошувати. 

Оскільки насіння амброзії полинолистої поширюється з насіннєвим матеріалом, шротом, транспортними засобами, то особливе місце в боротьбі з цим бур’яном належить карантинним заходам, основні з яких: заборона завезення вантажів у вільні від амброзії райони з регіонів розповсюдження бур’яну, обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза в пунктах перетину кордону. 

Таким чином, щоб запобігти поширенню та контролювати чисельність амброзії полинолистої, потрібно застосовувати всі заходи одночасно, зокрема запобіжні та винищувальні (механічні, хімічні). 

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Переглядів: 507 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus