Головна » 2013 » Квітень » 27 » Гуртом й сміття легше прибирати
11:27
Гуртом й сміття легше прибирати
Минулої п’ятниці, в рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» на території Київської області працювало 60 тисяч осіб – це насамперед трудові колективи установ, організацій, підприємств, а також всі бажаючі. 

У належний стан було приведено парки, сквери, дитячі майданчики, узбіччя доріг, вулиці та дороги, пам’ятники (братські могили та меморіальні комплекси, обеліски та місця поховань). Також у цей день співробітники підприємств та організацій прибирали прилеглі території. 

Вишгородщина також долучилася до традиційної весняної толоки. Службовці райдержадміністрації, депутати, працівники комунальних установ та районних служб, військовослужбовці, члени «Партії регіонів» та інших громадських організацій, молодь, ветерани, а також люди, яким не байдужий стан навколишнього середовища, наводили чистоту і порядок. Загалом, майже 2500 мешканців Вишгородського району організовано прибирали, озеленювали, фарбували і чистили власні населені пункти. 

Робити все гуртом – в дусі традицій нашого народу. Толока – зазвичай одноразова праця гуртом для швидкого виконання великої за обсягом роботи, на яку скликають сусідів, родичів, товаришів (без оплати, за частування). Це давня слов’янська традиція. Її організовували в селах для виконання термінових робіт, де необхідна велика кількість людей: збір урожаю, вирубка лісу, спорудження будинків, проведення робіт на користь громади. Тобто акція «За чисте довкілля» – продовження толочних звичаїв. За словами заступника голови Вишгородської райдержадміністрації Олега Міщенка, в цілому близько 1000 осіб прибирали територію Вишгорода та округи. Зима в цьому році видалася тривалою, сніжною та з сюрпризами у вигляді квітневого снігопаду. 

З ожеледицею на дорогах боролися піском зі спецдомішками. Саме цей пісок, у вигляді «пролісків», залишився на дорогах після сходу льоду та снігу. А ще велика кількість недопалків, пляшок та різного сміття, що був вкритий сніговим шаром. Але це вже питання до культури деяких наших громадян, які, більш ніж впевнений, добровольцями на прибирання території навряд чи вийшли. У спадщину від зими залишилася велика кількість поламаних дерев та гілок, що не витримали ваги снігу. Тобто, роботи вистачало й прибрати все це за один-два дні було вкрай важко. Але ті, хто вийшов працювати на підтримку акції «За чисте довкілля», зробили майже неможливе. 


Протягом одного суботнього дня Вишгород «позеленішав» завдяки двом тисячам восьмистам висадженим деревам, добрій сотні кущів, десяткам упорядкованих квітників та газонів. Загалом вивезено більше 2500 кубічних метрів сміття, що залишилося після зими. 

Велика подяка нашим ветеранам, для яких поняття «суботник » і досі не пустий звук. Вони з лопатами та граблями прибирали вулиці Шолуденка та Набережну, збираючи та навантажуючи сміття на самоскиди. Всі центральні вулиці Вишгорода (вулиці Шолуденка та Набережну, проспекти Шевченка та Мазепи, набережну вздовж Київського водосховища) прибирали співробітники Вишгородської райдержадміністрації, обласні та районні управління і підприємства. Але якщо ми й надалі так будемо смітити, ніяких зусиль районної адміністрації, дорожніх й комунальних служб не вистачить, щоб впоратися з нашою «культурою відпочинку». Тож, треба звикати прибирати за собою або просто пам’ятати про наявність урн та баків для сміття, а комунальникам – про необхідність їх спорожнювати. 

Дуже плідно попрацювали представники ВРКП «Тепломережа » та Катюжанського реабілітаційного центру (які, до речі, добровільно приїхали в якості волонтерів), прибираючи Набережну від кам’яної Чайки до мосту (Т-10-01). Не все вдалося за день, але й об’єм роботи виконано величезний. Багато зусиль доклали й представники райдержадміністрації та міського самоврядування. Службовці РДА з різних підрозділів працювали на Набережній, де розташовувалися трибуни водної «Формули-1» та вздовж проспекту Шевченка разом із працівниками КП житлового та комунального господарства (ЖЕК). Міська рада та виконком працювали на вул. Київській та прибирали стихійні сміттєзвалища у деяких дворах міста. Представники ВМКП «Водоканал» та управління статистики прибирали Прожекторний провулок. На в’їзді до готелю Київської ГЕС та вздовж дороги від Співочого поля до Водного кордону наводили лад працівники ГЕС і ГАЕС. Територію від пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС до кам’яної Чайки приводили до ладу співробітники бюро технічної інвентаризації. 

Багато зусиль було докладено. Але спостерігалася дивна річ. В деяких місця на тількино прибраній території знову з’являлися пусті пляшки та недопалки. Невже ми так звикли до бруду, що вже не можемо без нього? Чи це презирливе ставлення до праці інших? Але ж не поважає роботу інших той, хто сам нероба (може тому й економічна криза – забагато нероб). Недаремно кажуть, що чисто не там, де прибирають, а там де не смітять. Прибирайте за собою та поважайте працю інших. Разом у нас все вийде! 

Володимир ПОТАПОВ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 496 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus