Головна » 2013 » Квітень » 13 » Головне завдання – зміцнення здоров’я
11:35
Головне завдання – зміцнення здоров’я
Працівники фізкультури та спорту Вишгородського району зробили черговий вагомий внесок у скарбницю спортивних трофеїв. Вперше за час існування району, за підсумками роботи у 2012 році в рейтингу серед територій Київської області, Вишгородщина посіла перше місце зі спортивно-масової та фізкультурної роботи. Про нинішній стан справ, майбутнє, проблеми та здобутки спортивної галузі розповів начальник відділу молоді та спорту Вишгородської РДА Микола ГОРОВИЙ. 

– Спортивно-масова та фізкультурна робота спрямована, перш за все, на забезпечення зміцнення здоров’я, виховання високих моральних якостей у молоді та підвищення авторитету району в Київській області та за її межами, – розпочав розмову Микола Васильович. – Діяльність мережі фізичної культури та спорту пов’язана з удосконаленням системи проведення фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів, розвиток олімпійських та неолімпійських видів спорту, підготовку спортивного резерву та спортсменів високого класу, підвищення якості функціонування спортивних шкіл. 

– Відомо, що Вишгородщина, як і вся країна, всередині 90-х пережила нелегкі часи безгрошів’я та становлення незалежності. Часи, коли фахівці та тренери, щоб прогодувати свої сім’ї, залишали спорт, перекваліфіковуючись на інші напрямки. Але, на щастя, не всі й не всюди. Тож, які головні здобутки спортивних структур району? 

– Головним я вважаю збереження мережі фізкультурно-оздоровчих закладів, а саме: в районі працюють 4 дитячо-юнацькі спортивні школи, де під керівництвом 32 тренерів займаються 1902 спортсменів з 9 видів спорту. Навіть у порівнянні з 2011 роком відбулося збільшення на 4 відсотки дітей, що займаються у цих спортивних закладах. Особливо це стосується відділень водних видів спорту (працює 3 відділення, де займається 300 дітей) та футболу. 

ФК «Діназ» залучив понад 500 дітей до занять футболом. Команда стала володарем кубку області з футболу, учасником Суперкубку. Зараз у клубі працює 15 тренерів в 11 вікових групах, 16 дитячих команд, де займається понад 500 дітей. Спортсмени беруть участь в обласних, всеукраїнських змаганнях, чемпіонаті та першості Києва. 

У дитячо-юнацьких спортивних школах відділу освіти району працює чотири відділення, де займається 470 дітей. 

Позитивні зрушення відбулися у галузі фінансування районних програм: «Програма розвитку фізичної культури і спорту» та «Програма розвитку футболу у Вишгородському районі». З початку року використано 357 тис. грн. з районного бюджету та 240 тис. грн. коштів з інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. 

Продовжується оновлення матеріально-технічної бази спортивної інфраструктури району. Закінчено будівництво спорткомплексу в Демидові. Збудовані глядацькі трибуни на 500 місць, адміністративні приміщення, роздягальні. 

На території Демидівської ЗОШ введено в експлуатацію футбольний майданчик розміром 90 на 45 метрів зі штучним покриттям, вартістю 2 млн. 800 тис. грн. Всі ці заходи дають можливість розвантажити спортивно-оздоровчий комплекс «Лютіж» при проведенні районних, обласних та всеукраїнських спортивних змагань. 

– В якому обсязі сьогодні фінансується фізкультура й спорт району та як це впливає на організацію змагань та результативність показників? 

– У поточному році збільшено фінансування спортивно-масових заходів, участь у навчально-тренувальних зборах, змаганнях районного, обласного, всеукраїнських рівнів. На зазначені цілі направлено понад 200 тис. грн., що в 2,7 разів більше, ніж у попередніх роках. 

Понад 20 вихованців спортивних шкіл стали чемпіонами та призерами всеукраїнських змагань (чемпіонати та першості України, Кубки України). Підготовлено 6 кандидатів в майстри спорту України, 2 майстри спорту України, один майстер спорту міжнародного класу. 

Спортсмени району брали участь у чемпіонаті району з міні-футболу, в дитячо-юнацькому турнірі з футболу, баскетболу, стрітболу та інших видів спорту. Відбувся волейбольний турнір серед жіночих та чоловічих команд сіл Демидів, Гаврилівка, Лютіж, в якому змагалися 150 учасників. Брали участь у обласних та всеукраїнських змаганнях. 

До складу олімпійської збірної команди України входять наші землячки Інна Осипенко-Радомська, яка зайняла два других місця на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні, переможниця марафонському бігу Тетяна Гамера-Шмирко. 

У чемпіонаті району з футболу – 21 команда у двох лігах. 

Кількість учнівської молоді та дорослого населення, яке систематично займається фізичною культурою та спортом, останнім часом збільшилося до 12%. 


Минулого року проведено 38 спортивно-масових заходів районного рівня. Залучено до участі в них близько двох тисяч дітей та дорослого населення. Вихованці Вишгородської районної дитячо-юнацької спортивної школи з водних видів спорту взяли участь у трьох кубках України, десяти чемпіонатах України, двох міжнародних регатах. 

Проведено обласне спортивне свято до дня Незалежності України, до програми змагань входили: шахи, настільний теніс, пляжний футбол, хокей на роликах, триатлон. Проведено фестиваль «Спортивна родина – гордість України» за участі 25 родин району. 

Збірні району з різних видів спорту беруть участь у чотирнадцяти обласних та п’яти всеукраїнських змаганнях. Наші спортсмени вийшли і на міжнародну арену. 

Придбано та надано безкоштовно спортивний інвентар дитячим командам загальноосвітніх шкіл району: тенісні столи, гімнастичні лавки, м’ячі волейбольні, баскетбольні, ракетки, спортивну форму. Вирішено питання про надання земельних ділянок члену олімпійської збірної – Інні Осипенко-Радомській. Її тренеру, Маргариті Бобильовій, виділена однокімнатна квартира у Вишгороді. Встановлені стипендії голови районної державної адміністрації чемпіонам та призерам всеукраїнських та міжнародних змагань 

Збільшується кількість осіб, які займаються у дитячо-юнацьких спортивних школах. Особливо це стосується відділень футболу та водних видів спорту. У дитячо-юнацькій спортивній школі з водних видів спорту працює три відділення, де займається більше 200 дітей. 

– Наскільки ефективно сьогодні працюють спортивні школи Вишгородщини? 

– Підвищення інтересу до цих питань з боку влади дає позитивні результати. Вихованці дитячо-юнацької спортивної школи посіли призові місця в обласних змаганнях: перше місце в чемпіонаті Київської області з футзалу серед юнаків 1997-98 років народження, перше місце в чемпіонаті Київської області з футболу (1997-1998 р.н.), друге – чемпіонаті Київської області з футболу (1999-2000 р.н.), четверте місце в чемпіонаті Київської області з футболу (19951996 р.н.), четверте місце з футболу в змаганнях за програмою чотирьох спортивних ігор школярів Київщини, друге загальнокомандне місце в обласному етапі спортивних ігор школярів, та стали чемпіонами Київської області з пляжного футболу. Наші плавці вибороли друге та третє місця у змаганнях з плавання за програмою чотирьох спортивних ігор школярів Київщини. 

Вихованець районної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Олександр Цапок став чемпіоном України з легкої атлетики (біг 1500 м). 

Окрім того, у районних заходах вихованці Вишгородської районної комплексної ДЮСШ стали переможцями та бронзовими призерами відкритої першості Вишгородської районної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи серед юнаків 1997-98 р.н., переможцями традиційного «Фестивалю шкільного футболу серед учнів 3-4 класів», переможцями відкритої першості Вишгородської районної комплексної ДЮСШ з волейболу серед команд дівчат, друге місце у відкритій першості Бориспільської ДЮСШ серед команд дівчат 1997 р.н. Вихованець ДЮСШ став чемпіоном України з легкої атлетики у бігу на 3000 м, а команда легкоатлетів стала чемпіоном Київської області в командному заліку. У цілому з дванадцяти видів змагань вихованці вибороли шість перших місць, три – других, два – третіх та одне четверте. Слід зазначити, що таких досягнень у змаганнях чемпіонату Київської області з футболу вихованці ДЮСШ не мали жодного року. 

При відділеннях дитячо-юнацької спортивної школи функціонують групи для дітей, що проживають у сільській місцевості – з легкої атлетики у селах Катюжанка, Нові Петрівці, Жукин. З футболу – у селах Демидів, , Нижча Дубечня, смт Димер. З волейболу – в селах Гаврилівка та Лютіж, карате – Нові Петрівці, Лютіж, Гаврилівка, Пірново, Новосілки. Їх кількість у порівнянні з минулим роком збільшилася на 10%. 

– Вишгородщина неодноразово виступала ініціатором обласних та загальнодержавних змагань. Є певні здобутки й на світовому рівні… 

– 22 липня минулого року, під патронатом Президента України Віктора Януковича у Вишгороді вдруге відбувся етап Гран-прі чемпіонату світу «Формули 1» на воді. Угоду про проведення одного з етапів чемпіонату світу з водно-моторної «Формули 1» укладено наприкінці січня 2012 року. Документ підписали голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк та промоутер «Формули 1» на воді, віце-президент компанії Idea Marketing SA Лавінія Каваллеро. 


Спортивна подія зміцнила авторитет України на світовій арені, відбулася пряма телетрансляція на сто країн світу, а кількість безпосередніх глядачів склала близько 100 тисяч мешканців України та іноземних гостей. Цього ж дня у Вишгороді відбулися перегони на «Кубок Президента України», які урочисто відкрив голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. Переможцем перегонів став пілот команди Китаю Філіп Чаппі. Після закінчення змагань відбулася церемонія нагородження переможців та спілкування учасників з представниками засобів масової інформації. 

– Бурхливий розвиток спорту в районі дає привід з оптимізмом дивитися в майбутнє. Тож, що попереду? 

Плани, справді, великі. Серед найближчих – залучити до занять в спеціалізованих закладах дитячо-юнацьких спортивних шкіл більше 400 дітей, відкрити відділення баскетболу при дитячо-юнацькій спортивній школі відділу освіти, збудувати та ввести в експлуатацію два спортивних майданчики зі штучним покриттям та стадіон в селі Пірново розміром 105 на 70 метрів на 250 глядацьких місць. Є плани з будівництва новітнього стадіону та спорткомплексу у Вишгороді. Все це поступово будемо втілювати у життя. Адже метою є створення умов для підвищення рівня фізичного розвитку населення, забезпечення розвитку всіх видів спорту шляхом підтримки дитячого, дитячо-юнацького спорту, вищих досягнень спорту інвалідів та спорту ветеранів, розвитку та зміцнення спортивної інфраструктури району. 

Планується виконати на основі залучення до систематичних занять фізичною культурою і спортом дітей, молоді та дорослого населення району (12% від загальної кількості), збільшення видатків на розвиток фізичної культури і спорту з різних джерел фінансування, запровадження безкоштовної реклами на місцевому телебаченні, в газетах та на радіо про сім’ї, які ведуть здоровий спосіб життя, активно беруть участь у районних заходах. 

У результаті проведеної роботи, сподіваюсь, буде зміцнена матеріально-технічна база, особливо в сільській місцевості та збільшиться кількість осіб, залучених до різних видів фізкультурно-оздоровчої роботи, а також осіб, що регулярно займаються спортивно-оздоровчою роботою. 

Розмову вів Володимир ПОТАПОВ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 604 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus