Головна » 2013 » Березень » 2 » Глід – сердечний друг
11:41
Глід – сердечний друг
В аптечці людини, яка страждає серцево-судинними захворюваннями, обов’язково повинні бути препарати з глоду, вважають лікарі. Глід (російською «боярышник») не лише покращує роботу серця і знижує артеріальний тиск, але й заспокоює нерви. До того ж, ягоди глоду – смачні ласощі. 

Ця рослина нараховує близько 50 видів. Глід з дрібними жовтими плодами, які містять багато цукрів і пектинів, здатний виводити з організму солі важких металів. Глід з чорними плодами особливо необхідний страждаючим атеросклерозом і пухлинними захворюваннями: його плоди багаті антоціанами – противниками вільних радикалів. А найбільш цілющі властивості має глід з плодами яскраво-червоного кольору, схожими на дрібні яблучка, які за смаком нагадують шипшину. У м’якоті плодів глоду міститься багато вітамінів. У плодах деяких його сортів аскорбінової кислоти більше, ніж у шипшині. Крім того, в глоді є вітаміни групи В, Е і К. Наявність у глоді сорбіту та фруктози робить його корисним для хворих на цукровий діабет, а холін, що міститься в ньому, знижує рівень холестерину, поліпшує увагу і пам’ять. 

Глід – один з кращих засобів для профілактики хвороб серцево-судинної та нервової системи. Екстракт глоду використовується як засіб, що знижує артеріальний тиск, а також проти нападів стенокардії та для зниження рівня холестерину в крові. 

Механізм дії екстракту глоду унікальний – він викликає розширення кровоносних судин, має м’яку сечогінну дію, прискорює одужання після важкої хвороби. Науково доведено здатність глоду знижувати збудливість нервової системи. Допомагає він і при безсонні. Якщо змішати по 15 крапель настоянки глоду і валеріани, розбавити невеликою кількістю води та випити перед сном – спати будете міцно і спокійно. 

Хворим лікарі можуть призначати рідкий екстракт або настоянку з плодів глоду. Випускається ще й препарат кардіовітан у вигляді таблеток. Але рекомендації по прийому препаратів, звичайно, повинен давати лікар. Хоча особливих протипоказань у глоду немає. Можна заварювати сухі плоди глоду і пити чай і навіть їсти сирі ягоди. 

У народній медицині використовують настої і відвари плодів глоду. При їх застосуванні у хворих серцево-судинними захворюваннями нормалізуються частота пульсу, його наповнення, кардіограма, загальне самопочуття. 

При серцевій недостатності, слабкості, задишці рекомендується з’їдати по 1 ст. ложці свіжих плодів глоду 2-3 рази на день. При болях у серці, тахікардії, безсонні, загальної слабкості залийте одну столову ложку сушених плодів склянкою окропу, настоюйте в термосі дві години, потім процідіть. Приймайте по 1/3 склянки настою тричі на день за півгодини до їжі. 

Настоянка глоду продається в аптеках, але приготувати її можна і в домашніх умовах. Для цього одну вагову частину свіжих плодів потрібно залити п’ятьма ваговими частинами горілки, настоювати в темному місці протягом двох тижнів, регулярно збовтуючи суміш, процідити. Приймати настоянку потрібно по одній чайній ложці, розводячи її в чарці води, три рази в день за 15 хвилин до їжі. Готову аптечну настоянку глоду, приготовлену на 70-відсотковому спирті, слід приймати по 20-30 крапель, розводячи її у воді, 2-3 рази на день до їжі. Свіжі плоди глоду можна збирати з куща протягом одного-двох місяців у міру їх дозрівання, а можна заготовити їх про запас (свіжі плоди зберігаються в холодильнику 10-15 днів). 

Уживати стиглі плоди глоду в їжу особливо корисно при атеросклерозі, вегето-судинній дистонії, запамороченні, нервовому збудженні, безсонні, прискореному серцебитті, стомленні серцевого м’яза, серцевих болях, початковій стадії гіпертонічної хвороби, задишці. Речовини, що є плодах глоду, активізують кровопостачання міокарда та головного мозку.

Леонід БАРИЛО, «Слово»
Переглядів: 1576 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus