Головна » 2013 » Серпень » 10 » Гіпертонікам – допомогу від держави
11:29
Гіпертонікам – допомогу від держави
Артеріальною гіпертензією, згідно з рекомендаціями ВООЗ вважається стійке зростання рівня артеріального тиску до 140 мм. рт. ст. і вище, чи рівня діастолічного АТ до 90 мм рт. ст. і вище. Артеріальна гіпертензія є найпоширенішим захворюванням серцево-судинної системи. Вона призводить до появи у пацієнтів ішемічної хвороби, інфаркту міокарду, розвитку серцевої недостатності, порушень мозкового кровообігу. 

50 відсотків усієї смертності від серцево-судинних захворювань припадає на артеріальну гіпертензію. У більшості хворих це захворювання може протікати без симптомів, поки не з’являються певні ускладнення. Проблема полягає в тому, що більшість хворих знають про наявність у них артеріальної гіпертензії, а лікуються менше половини з них. Не всі хворі проінформовані про те, що лікування стійкої артеріальної гіпертензії є пожиттєвим. Також, багато хворих займаються самолікуванням не звертаючись за консультацією до лікаря. 

Артеріальна гіпертензія набула характеру епідемії і це зумовило розробку національної програми профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 року №340 «Про реалізацію Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», запроваджений та діє пілотний проект по лікуванню гіпертонічної хвороби. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, 32% дорослого населення хворіє на артеріальну гіпертензію. Спостерігається стійке зростання поширеності гіпертонічної хвороби удвічі, порівняно з 1991 роком. Неконтрольована артеріальна гіпертензія вважається одним із вагомих чинників зменшення тривалості життя населення, причому смертність від цього захворювання зростає в 4,5 рази у чоловіків та у 2 рази у жінок. У Вишгородському районі зареєстровано 16400 чоловік, які хворіють на гіпертонічну хворобу. Згідно з постановою, в районі запроваджена система реалізації заходів профілактики і лікування гіпертонічної хвороби. Встановлений порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб, які хворіють на гіпертонічну хворобу. Для того, щоб отримати ліки за референтними цінами, потрібно звернутись до дільничного лікаря-терапевта або лікаря загальної практики сімейної медицини. Лікар огляне хворого, додатково обстежить, призначить лікування та випише рецепт, за яким хворий отримає ліки зі знижкою. 

Перелік ліків за міжнародною назвою, які підлягають частковому відшкодуванню: еналапріл, лізінопріл, бісопролол, невіболол, метопролол, ніфедипін, амлодипін та їх торгівельні назви. В цей перелік не входять оригінальні лікарські препарати такі як: ренітек, беталок ЗОК, конкор, фармадипін, осмоадалат, норваск. Ціна знижки коливається від 2 до 50 гривень в залежності від лікарського засобу та виробника. Перелік аптек, які залучені до пілотного проекту та забезпечують відпуск лікарських засобів за рецептом лікаря і референтними цінами у Вишгородському районі та м. Вишгород: 

КП «Вишгородська центральна районна аптека №23» – м. Вишгород, вул. Шолуденка, 6, та її філії на першому поверсі стаціонарного корпусу КЗ «Вишгородська ЦРЛ», м. Вишгород, вул. Кургузова, 1, та селах Гаврилівка, Нові Петрівці, Катюжанка, Ясногородка. 
Аптека «Доброго дня», м. Вишгород вул. І. Мазепи 13/9. 
Аптека «Інтелекс», м. Вишгород, вул. І. Мазепи, 1 та Б. Хмельницького, 1А. 
ПАТ «Ганза», Вишгородський р-н, с. Демидів. 

Департамент охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації інформує, що на період реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу створена гаряча лінія (044 484-17-57), де можна отримати інформацію в повному обсязі стосовно проекту та залишити свої відгуки і пропозиції. 

Олександр ПОДЛЕСОЦЬКИЙ, 
головний лікар КЗ «Вишгородський 
районний центр медико-санітарної допомоги»
Переглядів: 677 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus