Головна » 2013 » Квітень » 20 » ГЕС працює в штатному режимі
11:36
ГЕС працює в штатному режимі
Завдяки завчасно вжитим урядом заходам ситуацію з весняним водопіллям вдалося повністю взяти під контроль. Про це заявив прем’єрміністр України Микола Азаров під час відвідання Київської гідроелектростанції 16 квітня: «Я переконався, що ситуація повністю спокійна і контрольована». 

Прем’єр-міністр підкреслив, що у зв’язку з аномальною сніжною зимою уряд завчасно розпочав підготовку до проходження весняного паводка по всій території України. Зокрема, на територіях, яким загрожувало підтоплення, завчасно були сконцентровані всі необхідні засоби та техніка. «Зараз можна з усією відповідальністю сказати, що найгірше вже позаду. Буде ще один пік, пов’язаний із проходженням паводка з північних територій, який очікується у двадцятих числах квітня. Однак усі ємності для приймання великої води готові», – зазначив М. Азаров. Він також зазначив, що всі служби спрацювали чітко та впоралися з ситуацією. 

Йшлося також і про подальший розвиток гідроенергетики в Україні. «Ми маємо велику програму розвитку вітчизняної гідроенергетики, маємо всі можливості, щоб провести модернізацію гідроелектростанцій. У нас є заводи, які виробляють усе необхідне для модернізації ГЕС. Ми хочемо спільно зі Світовим банком довести рівень ГЕС в обсязі електроенергії, яка виробляється в країні, приблизно до 15%», – сказав Микола Азаров. Він додав, що завдяки цьому буде забезпечено нормальний баланс електроенергії, яка виробляється на АЕС, ТЕС і ГЕС. 

За словами прем’єр-міністра, гідроелектростанції будувалися понад 40 років тому, тому вони вже потребують комплексної модернізації. Відповідно до Енергетичної стратегії на період до 2030 року, маневрену потужність гідроелектростанцій на Дніпрі буде збільшено на 10%, а термін їх експлуатації продовжено на 40 років. Зараз уже виконано понад 50% комплексної реконструкції ГЕС. Зараз завершується підготовка до початку будівництва Каховської ГЕС-2 потужністю 270 МВт та Канівської ГАЕС – 1000 МВт. Також до кінця поточного року заплановано пуск другого агрегату Дністровської ГАЕС, яка стане найбільшою в Європі та шостою за потужністю у світі. Це дозволить значно розширити експортні можливості енергосистеми держави, регулювати графік навантаження в енергосистемі у відповідності до стандартів співвідношення базових і пікових потужностей. 

Інф. «Слова»
Переглядів: 516 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus