Головна » 2013 » Грудень » 2 » «Газпром» позбавили монополії на експорт
14:10
«Газпром» позбавили монополії на експорт
З 1 грудня 2013 року «Газпром» і його дочірні товариства позбавлені монополії на експорт скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє ІТАР-ТАСС. 

«Згідно із законом, що набуває чинності з 1 грудня 2013 року, право на експорт СПГ, окрім «Газпрому» і його дочірніх товариств, надається також компаніям, ліцензія на користування надрами яких станом на 1 січня 2013 року передбачає будівництво заводу з виробництву скрапленого природного газу або напрям видобутого газу для скраплення на такий завод», - йдеться у повідомленні. 

Експортувати СПГ також зможуть держкомпанії, які є користувачами ділянок надр, розташованих у межах внутрішніх морських вод, територіального моря, континентального шельфу, включаючи Чорне і Азовське моря, і їх «доньки». Частка участі держави в таких держкомпаніях має становити більш як 50%. 

Таким чином, до експорту СПГ окрім "Газпрому" можуть бути допущені «Роснафта» і проект «Ямал СПГ», що реалізується за участю НОВАТЕК. 

В уряді РФ розраховують, що лібералізація експорту СПГ сприятиме збільшенню частки Росії на світовому ринку газу і збереженню стабільного рівня цін на газ і сировинний кошик в цілому.
Переглядів: 422 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus