Головна » 2013 » Серпень » 3 » Фантастичні перегони в аванпорті Київського моря
11:02
Фантастичні перегони в аванпорті Київського моря
Третій рік поспіль, за підтримки Президента України Віктора Януковича та з ініціативи голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, Київщина гостинно приймає змагання «Формули-1» на воді. 

Цьому передувала величезна робота, про що розповів на прес-конференції у Вишгороді очільник області. «Зокрема, в рамках цілого комплексу заходів, розроблених для проведення змагань на воді, облаштовано дороги, модернізовано інфраструктуру регіону, і це вже дає позитивні результати. Цього року змагання співпали з 1025-річчям Хрещення Русі, тому ми розуміли, що гості, які приїдуть до столиці, зможуть відвідати одну з найяскравіших спортивних подій, що проходить на Вишгородщині», – наголосив Анатолій Присяжнюк. «Київщина стає ареною великих міжнародних спортивних змагань», – відзначив він. Головний промоутер «Формули-1» Ніколо де Сан Жермано подякував за проведену роботу та підтвердив, що Гран-прі України організовано на надзвичайно високому рівні. «Вже втрете ми бачимо успішну підготовку змагань «Формули-1», що звичайно ж, сприяє підвищенню іміджу України взагалі», – додав де Сан Жермано. 

Погода внесла свої корективи у розклад змагань. Через вітер, що посилився у п’ятницю, в другій половині дня довелося перенести проведення кваліфікаційних заїздів Гран-прі України чемпіонату світу з перегонів на моторних човнах у класі «Формула-1» на суботу, 27 липня, за декілька годин до проведення власне Гран-прі України. Таким чином, глядачі мали змогу протягом декількох годин упродовж дня побачити кваліфікаційні заїзди та перегони. 

Перегони пройшли в напруженій захоплюючій боротьбі, де човни буквально «сідали» один одному на хвіст. Ситуація на трасі змінювалася кожної секунди, передбачити остаточні результати було неможливо: здавалося, що той, хто вже безнадійно відстав, навіть «випав» з десятки –програв, але буквально вже за мить – він у трійці лідерів. 

Гонку ускладнювала норовлива погода – вітер гнав невелику, але примхливу дніпровську хвилю, що ускладнювало проходження траси. Змагалися у заїздах 17 човнів з дев’яти команд. І ось головні змагання українського етапу позаду. Сьогодні у Вишгороді перемогу святкує Філіпп Чаппі, що представляв команду Китаю. А друге і третє місця – у команди Катару, відповідні місця посіли і спортсмени Алекс Карелла і Шон Торренте. 


Церемонію нагородження переможців провів голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк. У свою чергу Ніколо де Сан Жермано, головний промоутер «Формули», відзначив високий клас підготовки пілотів, а також високий організаційний рівень підготовки Гран-прі України, і подякував гостинним господарям за плідну роботу і теплий прийом та комфортні умови для спортсменів. Він також висловив сподівання, що наступного року підготовка буде на такому ж рівні. 

У неділю, 28 липня, відбулися змагання на кубок Президента України. 

Менеджер фінської команди «Мед Крок», один із іноземних спортивних функціонерів, впевнено прогнозував перемогу своєму пілотові Семі Селіо, мотивуючи його лідерство певними «технічними секретами» боліда та неабиякою особистою волею до перемоги. Згодом його пророцтво збулося, Семі Селіо таки здобув перемогу і, під оплески присутніх, скупавши своїх конкурентів у шампанському, отримав головний приз – кубок переможця українського етапу. 

– Цей кубок дуже важливий для мене, – сказав в інтерв’ю кореспонденту «Слова» Семі Селіо, я його щиро прагнув, адже здобув у напруженій боротьбі, отримавши першість серед 18 учасників дев’яти представлених команд. Тому я його дбайливо зберігатиму у себе в колекції. 

Голландка Беатрис в Україні і на подібного роду змаганнях – вперше. Каже, що їй дуже сподобалося. Гостинність українців перевершує всі сподівання.

 – Їжа та напої в «польових ресторанах», – додає її подруга, теж голландка, – найрізноманітніші. Все відносно дешево, з огляду, зокрема, на наші статки. Все враховано, медикаменти і безкоштовні пігулки в медичних пересувних центрах та кондиціонери в наметах… 


Словом, свято вдалося на славу, що ще раз підтвердило традиційну гостинність українців, прагнення до єднання з усім світом та надію найближчим часом взяти участь у світових водних перегонах і вибороти першість в майбутньому. Але поки що українська команда у змаганнях на воді не представлена. 

Дуже цікавою була розважальна програма для глядачів. У п’ятницю, тихим і теплим липневим вечором, відбувся гучний концерт відомих виконавців – українського гурту «Тік» («Тверезість і Культура») та відомого російського «D’Black» з офіційним триб’ютом Еріка Клептона. Історія першого гурту розпочалась навесні 2005-го року – за ці роки команда зібрала багато вірних фанів, яким і дарує свої пісні. А очолює його Віктор Бронюк — відомий український музикант. Нагадаємо, що гурт працює у жанрі фольк-року, тобто народного року. Захоплено зустрічали глядачі гостей із Самари – гурт «D’Black», який поєднав у своєму виконанні живу музику, відмінний вокал та яскравий візуальний супровід. Вони зіграли декілька неперевершених блюзових композицій. По завершенню виступу фронтмен гурту Володимир Аветисов подякував вдячній публіці за теплий прийом. 

Гості свята могли насолодитися не тільки улюбленими хітами у виконанні зірок, а й почастувати себе різноманітними ласощами. Усього було вдосталь. Поруч із сценою були розташовані намети з прохолодними коктейлями та гарячими напоями. Вздовж усієї набережної густо розташувалися дерев’яні кафе, звідусіль лунали українські народні пісні. Офіціанти зустрічали відвідувачів у вишиванках. Тут бажаючі могли перекусити соковитим шашликом та іншою смакотою. Малеча також не нудьгувала, на території парку було з десяток наметів, де батьки разом з дітлахами могли виліпити з пластиліну фігурку чи розмальовувати себе спеціальними фарбами. 


За три дні змагань Вишгород відвідали близько шістидесяти тисяч гостей. Також на перегони завітали туристи з інших країн. Біля телеекранів за цією непересічною спортивною подією спостерігали близько 250 мільйонів глядачів по всьому світу – змагання транслювалися на більш, ніж сто країн. 

Престижні перегони «Формули-1» на воді можуть мати продовження. Як повідомив керманич Київської області Анатолій Присяжнюк, ведуться перемовини щодо проведення міжнародного фестивалю з аквабайку (загальна назва кількох технічних дисциплін водно-моторного спорту, пов’язаних з гонками на водних мотоциклах). 

Змагання завершилися, тож до зустрічі, «Формуло», в наступному році! 

Юрій ГОРОВИЙ, Олексій МОТОЗЮК, 
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово» 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 579 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus