Головна » 2013 » Липень » 16 » Експерти ЮНКТАД
13:42
Експерти ЮНКТАД
У м. Женева (Швейцарська Конфедерація) делегація Антимонопольного комітету України під керівництвом першого заступника Голови Комітету Рафаеля Кузьміна в рамках Тринадцятої сесії Міжурядової групи експертів з конкурентного законодавства та політики взяла участь у презентації експертного Огляду конкурентного законодавства та політики України. 

Огляд конкурентного права та політики України (Voluntary peer review of competition law and policy: Ukraine) було здійснено в межах проекту Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) щодо надання Україні технічної допомоги за Програмою партнерства Уряду України та ООН на 2012 – 2016 роки. 

У заході взяли участь Генеральний Секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Супачай Панітчпакді, керівник підрозділу з конкурентної політики і законодавства ЮНКТАД Хасcан Какайя, Голова Комітету ОЕСР з конкуренції Фредерік Женні, екс-Голова Федеральної торгової комісії США Вільям Ковачіч, представник Федерального картельного відомства Німеччини Катарина Плат, експерти ЮНКТАД у сфері конкуренції Кароліна Гелбріс, представник Генерального директора з питань конкуренції Європейської комісії Сем Пітерс, а також представники конкурентних відомств провідних країн світу. 

Під час засідання Рафаель Кузьмін висловив подяку керівництву та експертам ЮНКТАД за плідну роботу, проведену у зв'язку із здійсненням Огляду конкурентного права та політики України, та запевнив, що результати проведеного Огляду будуть використані для удосконалення проекту Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2014-2024 роки. 

У цілому учасники міжнародної конференції високо оцінили конкуренте законодавство України. Так, зокрема, Вільям Ковачіч висловив переконання, що Україна досягла значного прогресу з 1990 року у розробленні конкурентного законодавства, а її досвід у цьому напрямку є одним з найвагоміших у сучасному світі. Також експерт запропонував розглядати український досвід як приклад того, як можна організувати систему захисту конкуренції за два десятиліття за дуже несприятливих початкових умов. 

Сем Пітерс започаткував дискусію щодо повноважень, якими наділений Антимонопольний комітет для проведення розслідувань та здійснення перевірок. За результатами цієї дискусії було рекомендовано посилити повноваження Антимонопольного комітету в частині здійснення так званих "перевірок на світанку", які є звичайним інструментом отримання доказів у конкурентних відомствах більшості країн світу. 

Фредерік Женні відзначив позитивний досвід України у взаємодії конкурентного відомства з іншими гілками державної влади та висловив переконання щодо великих перспектив такої співпраці, закладеної у проекті Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2014-2024 роки. За його переконанням, Комітет має стати однією з рушійних сил розвитку національної економіки, підвалинами якого має стати десятирічна Програма розвитку конкуренції. 

Також у ході презентації Огляду з міжнародними експертами були обговорені питання визначення Антимонопольним комітетом розміру штрафів на учасників картелів, протидії антиконкурентній поведінці органів влади, діяльності територіальних відділень Комітету та декриміналізації економічних злочинів. 

Після проведеного Огляду експертами ЮНКТАД було презентовано проект програми технічної допомоги Україні для подальшого розвитку законодавства та політики у сфері конкуренції. 

Міжнародні експерти позитивно оцінили готовність Антимонопольного комітету до взаємовигідної співпраці з міжнародними організаціями. Так, представник Федеральної торгової комісії США Рассел Дамтфорт відзначив не тільки використання Антимонопольним комітетом найкращої світової практики, а й висловив переконання, що й інші країни можуть повчитися досвіду України. 

У підсумку Рафаель Кузьмін зазначив, що Антимонопольний комітет буде боротися з такими явищами як картелі та зловживання монопольним становищем не залежно від того, хто їх допускає: транснаціональні компанії чи національні компанії. Така позиція Комітету додає впевненості міжнародній діловій спільноті щодо умов ведення бізнесу в Україні. 

За результатами проведеного Огляду з урахуванням виявлених актуальних питань було надано рекомендації Україні щодо покращення становища у сфері конкуренції, зокрема, розглянуто діяльність ЮНКТАД з нарощування потенціалу для надання допомоги Антимонопольному комітету України щодо виконання рекомендацій і зміцнення правозастосування у сфері конкуренції. Зазначене може бути використано при підготовці стратегічних програмних документів щодо розвитку конкуренції в усіх галузях економіки України, зокрема, під час доопрацювання проекту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2014 - 2024 роки» розробленого на виконання Указу Президента України від 12.03.2013 року №128/2013 «Про національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». 

Участь делегації Антимонопольного комітету України у Тринадцятій сесії Міжурядової групи експертів з конкурентного законодавства та політики ЮНКТАД дає можливість долучитися до глобального діалогу з актуальних питань у сфері розвитку конкуренції, отримати доступ до широкої бази знань країн-учасниць і наблизитись до стандартів провідних країн світу у сфері конкуренції. 

Напередодні заходу було також проведено двосторонню зустріч першого заступника Голови Антимонопольного комітету України Рафаеля Кузьміна та Постійного представника України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Миколи Маймескула з Генеральним Секретарем ЮНКТАД Супачаєм Панітчпакді. У ході зустрічі українська сторона подякувала Генеральному Секретарю ЮНКТАД за роботу над Оглядом конкурентного права та політики України та висловила сподівання на те, що даний Огляд стане оновою подальшої співпраці у сфері розвитку конкуренції в Україні.
Переглядів: 455 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus