Головна » 2014 » Березень » 15 » «Єднаймося ж, люба родино»
11:14
«Єднаймося ж, люба родино»
З метою вшанування та популяризації творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, утвердження його духовних заповідей, формування в учнів усвідомлення подвижницької ролі митця в долі України, виховання патріотизму та національної свідомості молодого покоління в Демидівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів сплановано ряд заходів із відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.
 
Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприймання, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять. Отже, Шевченко у нас більше ніж великий поет – він національний пророк і мученик, розіп’ятий і воскреслий. 
 
Нині, коли Україна стала місцем найжорстокіших експериментів віку, великою чорнобильською притчею, Шевченкове сонце зазирає нам у вічі так, як ще ніколи. 
 
Тиждень Шевченківських днів розпочався урочистою лінійкою, яку підготувала Надія Комаренко – учитель-методист української мови та літератури. А Надія Бурачук, шкільний бібліотекар, запросила на виставку під назвою «Шевченко на Київщині». 
 
Четвертого березня на базі школи відбулось методичне об’єднання вчителів-словесників Вишгородського району Київської області. Літературно-музичне дійство під назвою «Єднаймося ж, люба родино» провела учитель української мови та літератури Любов Давидок. 200-річчя зібрало в актовій залі  учнів, батьків, громаду села. 
 
Семінар словесників розпочався оглядом художньої учнівської виставки, яка відтворила чарівний дивосвіт барв Шевченкової поезії. Цю виставку підготувала разом із учнями школи заступник директора з виховної роботи Валентина Козійчук.
 
Затишок етнографічно-краєзнавчого музею ніби переніс присутніх у ті далекі часи. Господиня музею Людмила Кучерява та учениця 11-го класу Ліза Тимошенко відтворили тяжку жіночу долю української жінки-кріпачки з творів Кобзаря. 
 
До початку святкування іменин Кобзаря звучав реквієм «Піккардійської терції» «Гей, плине кача» на вшанування Небесної сотні, плач і туга за вбитими.
 
У дружнім родиннім колі зібралася родина, де від малого до великого лилася з вуст Шевченкова поезія. Окрасою свята був аматорський хор з Демидова «Любисток». Солістка хору Катерина Биховченко так передала співом-криком уривок з поеми «Наймичка», що весь зал плакав. Ніжно бриніла бандура в руках Марії Себякіної. Із захопленням спостерігали за юним Шевченком, роль якого виконував Віктор Костюченко – випускник школи, нині студент київського вузу. 
 
Усіх здивувало майстерне читання уривків з творів Кобзаря шестикласницями Вікторією Осадчою, Марією Каїрою та Антоніною Шишенко. Дивом була сценічна гра голови батьківського комітету Світлани Гелашвілі із сином Михайлом, які відтворили один із моментів життя Тараса Шевченка. Затамувавши подих, присутні спостерігали, як учні 5-го і 6-го класів вшановували пам’ять великого Пророка покладанням квітів до його портрета. Свято закінчилося дійсно єднанням, бо в залі панувала злагода, мир, спокій і велика любов до творця слова. А на закінчення свята голова РМК відділу освіти С. Куніцька та вчителі району висловили слова подяки учасникам свята та педагогічному колективу, який сіє в дитячих душах вічне Шевченкове слово.
 
Середа стала теж незвичайною, бо в школі провели конкурс читців на краще декламування поезій Тараса Шевченка. Особливо хочеться відзначити таких конкурсантів: Каріну Ященко (2-б клас), Вероніку Левковець (3-а), Маргариту Горбачову (4-а), Аліну Лихно (5-а), Вікторію Осадчу (6-а), Антоніну Шишенко (6-а), Марію Каїру (6-а), Олександру Філіпович (8-а), Ольгу Костюченко (9-а), Ольгу Прищепу (9-а клас). 
 
А далі був четвер, до якого готувалися всі класні колективи. Це був конкурс на краще відтворення садиби Шевченків. Переможцями стали класні колективи 2-а класу (кл. керівник Тетяна Токар), 11-го класу (кл. керівник Лариса Галянт), 6-а класу (кл. керівник Любов Давидок). 
 
Тиждень пройшов на високому рівні. Приємно зазначити, що учні школи та вчителі активно долучилися до відзначення ювілею Кобзаря. І, звісно ж, подяка адміністрації та вчителям. «Завдяки злагодженій роботі ці «Шевченківські дні» стали такими незабутніми, – зауважила директор школи Г. Якименко, – і дали змогу по-новому побачити спадщину українського генія у світлі переломних подій, які зараз переживає Україна. 
 
Любов ДАВИДОК,
учитель української мови та
літератури Демидівської спеціалізованої школи
Категорія: Демидівська громада | Переглядів: 566 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus