Головна » 2014 » Березень » 1 » ... Є і «Апостол» Івана Федорова
11:59
... Є і «Апостол» Івана Федорова
Активісти Правого Сектора, Автомайдану та Самооборони тримають оборону у боксах резиденції Межигір’я, охороняючи скарби українським музеям та колекціям.  

Представники Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, в.о. генерального директора Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського Тетяна Павлуша та представники Української православної церкви Київського патріархату, які щодня приїздять сюди, досі не дійшли висновку, як все це повернути державі та як воно там опинилося. Тим часом цінності потихеньку псуються, тому що потребують певних умов зберігання.

– Наші хлопці робили огляд приміщень та наштовхнулися на причіп із ящиками, підготовлений до вивозу, – каже один із активістів Правого сектору, – відразу викликали відповідних експертів та «силовиків».

– Це церковні книги XVI-XVIII сторіч. Серед стародавніх книг є і «Апостол» Івана Федорова – перша друкована книга в Україні, що видана у Львові у 1574 році. Серед книг – «Минея» Гізеля 1680 року, Євангеліє 1704 року та інші безцінні скарби української писемності. Величезна кількість стародавніх ікон. Усі раритети з відповідними науковими висновками про оригінал, – інформує експерт Української православної церкви Київського патріархату.


На сьогодні київські видання є рідкістю, вони пережили війни, цензурні утиски, стихійні лиха. Книга уособлює собою шедевр поліграфічного мистецтва, йдеться в одному з експертних висно­­в­ків. Навіщо одній людині все це? Адже показати все це, крім своїх коренів, він нікому не зміг би. Немає слів...


Експерти Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського після огляду стародавностей розповіли, що, ймовірно, ці речі потрапили сюди після виставки у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал», що проходила  27 липня-29 вересня 2013 року у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Там було представлено 1000 творів українського мистецтва із колекцій 35 провідних музеїв України.


«Найцінніші артефакти із зібрань 35 музеїв України вперше зустрілися в одному часі й просторі. Проект такого експозиційного обсягу, масштабів міжінституційної співпраці та широти географії — безпрецедентне явище в історії незалежної України», – йшлося тоді в анонсі до виставки на сайті «Мистецького Арсеналу».


Чому музейні експонати світового значення знаходяться у Межигір’ї, а не у державних сховищах? Сподіваюсь, нова влада, за спонукання майданівців, розбереться. 

Головне, щоб не перекочувала з одного маєтку в інший, «неганебновладний».

Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 538 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus