Головна » 2017 » Квітень » 20 » Досягти кращого можна тільки спільними зусиллями
20:40
Досягти кращого можна тільки спільними зусиллями

Минулого четверга у великій залі адмінбудинку відбулося засідання круглого столу з метою вивчення та публічного обговорення питання добровільного об’єднання громад у  Вишгородську міську територіальну громаду з адміністративним центром у місті Вишгороді. Захід ініційовано Вишгородським міським головою Олексієм Момотом, якого уповноважила сесія Вишгородської міської ради. 
Наразі мова йде про територіальне об’єднання громад сіл: Хотянівської, Лебедівської, Новосілківської, Нижчедубечанської, Вищедубечанської, Пірнівської, Воропаївської, Жукинської, Сувидської, Новопетрівської, Старопетрівської, Лютізької сільських рад у Вишгородську об’єднану територіальну громаду. У роботі круглого столу взяли участь народний депутат України Ярослав Москаленко, голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ростислав Кириченко, сільські голови, Вишгородський міський голова Олексій Момот, депутати сільських рад, депутати районної та міської рад, громадськість.  
Олексій Момот пояснив присутнім переваги створення Вишгородської громади, зазначивши, що зараз відбувається лише засідання  круглого столу, і з його боку надійшла лише пропозиція до сільських голів, яку потрібно обговорити на громадських слуханнях у громадах. 
Також з питання об’єднання громад виступив народний депутат України Ярослав Москаленко: «Як люди об’єднаються у громади, це справа сільських рад і місцевих мешканців. Боюся лише, щоб у нас не вийшло анклавів, коли певні громади не захочуть об’єднуватися. Можемо експериментувати, але точно знаю, субвенції тим громадам будуть повністю обрізані. Громади, які об’єднаються, будуть рухатися вперед і розвиватися, і їх важко буде наздоганяти. Ті ж, які залишилися, не будуть мати представництва у радах.
Що законодавець зробить найперше (питання тільки коли – у наступному році чи через рік). Згідно перспективного плану, який потім затвердить уряд, буде встановлено остаточний термін, і громади вже об’єднаються на розсуд центрального органу виконавчої влади. Рано чи пізно це буде. В якихось країнах це було через 5, 9, 12, 47 років, але це було. У нашої держави, з урахуванням необхідності збереження її суверенітету та цілісності, на превеликий жаль, немає 9 років, які мала, приміром, Польща.
Сьогодні у нас в першому читанні прийняті зміни до Конституції. У другому читанні їх прийняття стримує тільки один пункт – особливості самоврядування в районах Донецької та Луганської областей, що здійснюється згідно закону, який припиняє свою дію 1 грудня 2017 року. Це те, що стримує сьогодні парламент, бо є величезні ризики у зв’язку з війною. Як тільки закон, який був прийнятий на три роки, завершить свою дію, у законодавця розв’язуються руки.
Ще рік-два – і питання буде вирішено по всій країні. Все, що зможе об’єднатися – об’єднається, а потім, як кажуть, «згідно здорового глузду». І тоді вже у громад ніхто не буде запитувати.
Зовсім скоро центральний орган виконавчої влади, стимулюючи новостворені громади, буде саме на них в першу чергу спрямовувати кошти. Ніхто не буде заставляти Вишгородський район об’єднуватися. Самі побачите, які плюси будуть у наступному році, наприклад, у Пісківки в Бородянському районі, яка вже об’єдналась. Що буде робити Кабмін? Ті гроші, які в нього будуть, він буде як пряник давати громадам, які першими об’єдналися. На соціальну сферу, медицину, на дороги – їм усе буде в першу чергу. Ті, які не об’єдналися, залишаться анклавами і будуть жити за рахунок своїх коштів. І все одно прийде час, коли їх об’єднають.
Центр тяжіння, тобто прийняття рішень, переходить на місця. Тут, у місцевих радах, будуть всі бюджети та гроші. Треба зрозуміти цю структуру майбутнього і спокійно, спустивши пару, сісти і подумати, як нам краще об’єднатися».
Сільські голови намагалися з’ясувати, скільки депутатів від їхньої громади входитиме до об’єднаної громади, адже села мають невелику кількість виборців, звідси виходить, що Вишгородську громаду представлятиме, наприклад, 20 депутатів, а інтереси Хотянівської, можливо, представлятиме  лише один депутат. Як наслідок виникає диспропорція, яка може призвести до того, що інтереси сільської громади, яка приєдналася до міста Вишгорода, відстоювати буде майже неможливо, і вирішальну роль у прийнятті рішень будуть відігравати саме міські депутати. Також хвилювання висловили представники сільських громад, на території яких ще є вільні земельні ділянки. 
На ці та інші запитання відповідав представник Міжнародного швейцарського фонду скорочення ризиків Михайло Гончаренко, який є експертом у питаннях об’єднання громад, пояснивши, що ці та інші питання узгоджуються статутом.  У своєму виступі він наголосив, що головним аргументом для створення  нової громади є наявність платоспроможності  цієї громади . Тож перед тим, як прийняти рішення щодо об’єднання, потрібно провести кропітку роботу з детального аналізу, який покаже, чи є ресурси для забезпечення життєдіяльності новоутвореної громади. 
Нагадаємо, що Київська область  займає майже останнє місце серед усіх областей України за кількістю створених об’єднань територіальних громад, адже на сьогоднішній день створено лише дві. Для порівняння – у Тернопільській створено 36, Дніпровській – 34, Житомирській – 32, Хмельницькій – 26 і т.д.

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 533 | Додав: slovo
comments powered by Disqus