Головна » 2013 » Грудень » 28 » Дошкілля – пріоритет у діяльності
12:59
Дошкілля – пріоритет у діяльності
Основні механізми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року окреслено у Державній цільовій соціальній програмі розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 №629, новими соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» та Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», якими передбачено створення належних умов для функціонування дошкільної освіти.

Відповідно до завдань державної політики щодо ролі і значення дошкільної освіти України на сучасному етапі, коли визначено її обов’язковість для дітей дошкільного віку, у 2013 році було вжито ряд конкретних, а, головне, дієвих заходів з модернізації дошкільної освіти. 

У Вишгородському районні функціонує 13 дошкільних навчальних закладів, 79 груп, у них 2745 дітей, тобто наповнюваність груп перевищує норми. Існуюча мережа дошкільних навчальних закладів не повною мірою задовольняє освітні потреби населення, тим більше, що кожного року зростає народжуваність дітей.

З метою реалізації державної політики щодо забезпечення конституційного права дітей на здобуття якісної дошкільної освіти та приведення мережі ДНЗ у відповідність до потреб та запитів населення, розроблено перспективний план будівництва нових дошкільних навчальних закладів у селі Козаровичі, Синяк, Нижчій Дубечні та Нових Петрівцях. Уже проведено експертизу проектно-кошторисної документації на будівництво цих закладів.

Питання будівництва дошкільних навчальних закладів та стану дошкільної освіти району знаходяться на постійному контролі у голови РДА Олександра Приходька. Саме завдяки конструктивній співпраці райдержадміністрації та місцевих органів самоврядування у 2013 році значно збільшилася кількість дитячих місць за рахунок введення додаткових груп у Вишгородському ДНЗ «Золотий ключик» (40 місць), відкрита ще одна група на 20 місць у Литвинівському ДНЗ «Малятко», завершено добудову на 40 місць у Старопетрівському ДНЗ «Пролісок», а також реконструкцію чотирьох груп у Гаврилівському дошкільному закладі «Веселка». Це ще вісімдесят місць для дітей дошкільного віку.
Дошкільні заклади забезпечують організацію раціонального збалансованого різноманітного харчування дітей.

У 2013 році на розвиток дошкільної освіти району додатково виділено шість мільйонів вісім тисяч гривень з  усіх джерел, не заборонених чинним законодавством. Замінено вікна у Вишгородських ДНЗ «Сонечко», «Чебурашка» та «Золотий ключик». Виконано капітальний ремонт овочесховища у Вишгородському ДНЗ «Ластівка» та проведено поточний ремонт стелі у Пірнівському ДНЗ «Берізка».

Розвиток дошкільної освіти є одним із пріоритетів діяльності райдержадміністрації. На часі впровадження в практику цілісного підходу до розвитку особистості, формування життєздатної, гнучкої, свідомої та творчої людини.

Антоніна ПАВЛЮК,
методист РМК з питань дошкільної освіти
Переглядів: 485 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus