Головна » 2013 » Березень » 2 » Доглядаємо за ягідником
11:46
Доглядаємо за ягідником
Після суворої зими кущі ягідних рослин смородини й агрусу можуть вимерзти по лінії снігового покриву. 

Навіть якщо на них розпустяться бруньки, то до літа частина куща буде пониклою: погано розвинене листя швидко пожовкне і засохне. Із живої зони, навпаки, підуть сильні пагони з великими темно-зеленими листяними пластинками. Такі кущі мають потребу в обрізуванні. В першу чергу необхідно вирізати всі ослаблені морозом багаторічні гілки. Потім, коли підуть у ріст нові пагони, треба видалити всі слабкі, віддавши перевагу найміцнішим. 

Проріджування кущів – дуже важливий захід, особливо для агрусу, позаяк у загущеній кроні листя сильніше вражається сферотекою (рід борошнисто-росяних сумчастих грибів), пагони та бруньки не визрівають і вимерзають взимку. Старі, підморожені гілки і слабкі однолітні прирости насамперед вирізають із середини куща, створюючи плодоносну зону на його периферії. На розлогих кущах видаляють частину гілок, що ростуть донизу. 

З обрізуванням агрусу зволікати не можна, оскільки з усіх ягідників у нього найбільш ранній початок вегетації — перший тиждень квітня. Обрізувати краще у березні, до розпускання бруньок. В одно-дволітніх саджанців смородини, наприклад, варто обрізувати пагони, залишивши на них по 2-4 бруньки. На дво-трилітніх кущах залишають 3-4 сильних рівномірно розміщених прикореневих пагони, вкорочуючи їх верхівки над сильною брунькою. Інші пагони вирізують біля основи, не залишаючи пеньків. На чотири-п’ятилітніх кущах формувальне обрізування роблять таким чином, щоб залишалося по 2-4 гілки кожного віку і по 5-6 однолітніх. Підлягають видаленню також гілки, які ростуть усередині куща і лежать на землі, ті, що мають механічні або інші пошкодження. 

Обрізування плодоносних кущів порічок роблять тільки в ранньому віці. А коли кущ розростеться, верхівки гілок обрізувати не можна, позаяк на них формується основний урожай. Скелетні гілки вирізують біля основи куща у віці 7-8 років. П’яти-шестилітні гілки з ослабленим ростом можна обрізувати на сильне бокове розгалуження. 

Формування кущів агрусу залежить від його сортових особливостей. Скороплідні сорти із сильним галуженням та численними кореневими пагонами утворять плодоносний кущ за 2-3 роки. На одно-дволітніх кущах обрізують верхівки пагонів, залишаючи 4-5 бруньок. Слабкі та засохлі пагони видаляють біля основи. На дво-трилітніх кущах залишають по 3-5 нових прикореневих пагонів. Три-чотирилітні кущі повинні мати 12-15 гілок різного віку, в тому числі — 4-5 однолітніх. На дорослих плодоносних кущах має бути не більше 20-25 різновікових гілок. 

Слід враховувати, що скороплідні сорти агрусу формують основний урожай на торішніх приростах і двотрирічних плодушках, тому в них потрібно видаляти гілки, що старші 5 років. 

Сорти зі слабким гілкуванням і невеликою кількістю прикореневих пагонів не мають потреби в ретельному проріджуванні. На них вирізують лише хворі, зламані та лежачі на землі гілки.

                                                                                                                                     Леонід БАРИЛО, «Слово»
Переглядів: 543 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus