Головна » 2014 » Січень » 18 » До можливих паводків готуємося заздалегідь
11:54
До можливих паводків готуємося заздалегідь
Робоча поїздка першого заступника голови райдержадміністрації Вячеслава Савенка, що відбулася 13 січня, зумовлена плануванням протидії можливим паводкам та підтопленням житлових будинків у деяких населених пунктах району. У плануванні заходів брали участь начальник Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області Геннадій Бондаренко, начальник відділу з питань цивільного захисту та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Олександр Охріменко, Толокуньський сільський голова Наталя Кальченко.

– Така ситуація склалася відносно недавно, – говорить Вячеслав Савенок. – Гаврилівка, приміром, ще три-чотири роки тому «сохла». Зараз навіть влітку підвали деяких будинків страждають від зайвої вологи, а під час паводків рівень води піднімається, підточуючи підвалини. Тобто, підвищився рівень ґрунтових вод. Ми тримаємо це питання під постійним контролем. Водосховище скинуло воду приблизно на метр, тобто зможе взяти ґрунтові води, але в деяких місцях рівень води таки загрожує підтопленням житлових будинків.

– У селі Петрівське Толокуньської сільради, приміром, вода тримається доволі близько до поверхні, – розповідає Наталя Кальченко. – Це ж стосується Руднє-Димерської, інших населених пунктів, де постійно підтоплює. 

– Бригади ДСНС у районі вже напоготові, – включається у розмову Геннадій Бондаренко, – особливо там, де паводки традиційно можуть наробити лиха, в разі необхідності будемо оперативно вживати заходи, щоб не допустити затоплення. 

Готується районна влада і з точки зору матеріально-технічного забезпечення. Доволі суттєво буде збільшено у цьому році фінансування прийнятої районною радою «Програми накопичення та використання матеріального резерву для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та наслідків у Вишгородському районі на 2010-2014 роки». Якщо минулого року видатки на ці заходи складали на рівні 75 тис. грн., то на 2014 рік фінансування збільшено до майже 207 тис. грн. Ці гроші підуть на закупівлю дизельного пального, польових телефонів, наметів, надувних матраців, рятівних жилетів, медичних нош, іншого майна для районних рятівників.

Хоча прогнози в цьому році оптимістичні, підготовка до надзвичайних ситуацій іде повним ходом. Але в ці процеси включається людський фактор. Несвідомі люди засипають природні водотоки – балки та яри, меліоративні канали. Дехто облаштовує несанкціоновані водойми на присадибних ділянках із дамбами, які в будь-який момент може прорвати, затоплюючи населені пункти. Тому чиновники закликають жителів району проявляти пильність і повідомляти як про подібні порушення, так і про випадки підтоплень будівель у населених пунктах.

КУДИ ДЗВОНИТИ?

Телефон гарячої лінії: 101 (ДСНС) або 22-036, 25-663 (Вишгородська РДА).

Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Переглядів: 368 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus