Головна » 2014 » Червень » 28 » Дякуємо за життя
10:55
Дякуємо за життя
Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців і залишився навіки в історії як День скорботи та вшанування жертв війни в Україні. Ніхто не забутий, ніщо не забуте. Ми сумуємо за всіма, хто ціною свого життя виконав святий обов’язок із захисту Батьківщини. І мені здалося у чомусь символічним збіг того, що 22 червня 2014 року теж випало на неділю. Різниця хіба що у тому, що у нашому збройному протистоянні з Росією нас підтримує Німеччина.
 
У цей день у районі відбулися заходи до Дня скорботи й вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни. На пам’ятні урочистості 22 червня до Меморіалу Слави у Пиляві прийшли голова Вишгородської районної ради Ірина Побідаш, Богданівський сільський голова Тетяна Савиченко, голова районної ради ветеранів Петро Головко, голова міської ради ветеранів Петро Жуланов, голова Українського фонду пошуку «Пам’ять» Михайло Крисько, представники військової частини з Лютежа Іван Тодорян та Сергій Назаренко, віце-президент Європейського форуму миру (українська секція) Віль Ромащенко, голова ради Київського військово-історичного товариства Олександр Чудновець, представники районного Червоного Хреста, ветерани організацій району, гості та жителі Пиляви. 
 
– Це одне з найсвятіших місць у нашому районі, – зазначила Ірина Побідаш. – Майже у кожній сім’ї, кожній українській родині війна залишила по собі страшну згадку. Для мене Велика Вітчизняна це – мій дід Микола Вознюк, який зв’язківцем пройшов усю війну, це дід мого чоловіка Андрій Побідаш, який загинув, згорівши у танку, це тисячі і мільйони інших солдатів і офіцерів, які здобули для нас мирне небо над головою. Ми повин­ні пам’ятати їх та передати цю пам’ять своїм нащадкам.
 
– Дуже дякую сільському голові Тетяні Савиченко за запрошення на цей урочистий захід, – наголосив Петро Головко. – Коли святкували 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній, Костянтин Симонов написав про 22 червня: 
 
Тот самый длинный день в году
С его безоблачной погодой
Нам выдал общую беду 
На всех, на все четыре года.
Война такой вдавила след 
И стольких наземь положила,
Что двадцать лет и тридцать лет 
Живым не верится, что живы.
 
– Загалом війна забрала життя 60 мільйонів людей, – зауважила свідок тих далеких подій, місцева жителька Надія Савенок. – У нашому районі були сім’ї, в яких загинули і п’ятеро, і дев’ятеро синів. Це був жахливий іспит для батьків і для всієї громади. Пам’ять про цих людей буде жити вічно!
 
– Дякую всім, хто відгукнувся на наше запрошення відзначити у Пиляві цю знаменну подію, – зазначила Тетяна Савиченко. – До нашого музею під відкритим небом зараз їздять екскурсії з Любимівської, Ясногородської, Глібівської, Димерської, Демидівської шкіл. Мене інформують, що скоро у чергу будемо записувати до нашого музею. Все це позитивно впливає на військово-патріотичне виховання нашої молоді. Ми розповідаємо про людей, які не прийшли з війни, тих, хто організовував спротив нацистам на місцях. На жаль, небагато з них дожили до наших днів. Але пам’ять про них, про їхні справи ми будемо передавати з покоління в покоління. 
 
Тим з них, хто сьогодні з нами, я бажаю міцного здоров’я та довгих років життя.
 
Я дякую голові райради Ірині Побідаш, за ініціативи якої відбувається сьогоднішній захід, місцевим бізнесменам та меценатам Олександру Тарану та Ігорю Губенку – за сприяння та підтримку сьогоднішнього заходу, всім гостям та присутнім на цих урочистостях.   
 
На знак вічної пам’яті і скорботи за загиблими визволителями до братської могили покладено квіти від представників органів місцевого самоврядування,  ветеранських та громадських організацій, жителів громад району. Віддаючи шану загиблим фронтовикам, вишгородчани схилили голови у хвилині мовчання.
 
По закінченні урочистої частини організатори заходу влаштували святковий концерт пісень часів війни у виконанні хору ветеранів та екскурсію виставкою військової техніки. Потім присутніх запросили до столу із солдатською кашею з польової кухні під бойові 100 грамів.
 
Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 627 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus